W niedzielę 26 lutego rozpoczynają się największe w Polsce targi cukiernicze i lodziarskie Expo Sweet. Potrwają 4 dni, do środy 1 marca włącznie.
W tym roku Expo Sweet wraca w maksymalnym wymiarze. Wszystkie 4 hale warszawskiego centrum wystawienniczego Expo XXI są wypełnione wystawcami do ostatniego miejsca. Udział potwierdzili wszyscy liczący się wystawcy z branży.
Konkursy, pokazy i prelekcje
Oprócz oferty wystawienniczej, zaplanowano szereg atrakcji, konkursów, pokazów i prelekcji tematycznych. Po szczegóły zapraszamy na stronę www.exposweet.pl gdzie można zapoznać się z programem targów i zapisać na szkolenia lub pokazy specjalistyczne.
Tradycyjnie każdy dzień ma swój temat wiodący – niedziela to dzień tortów – na Forum Mistrzostw odbędzie się pokazowy turniej mistrzów dekoracji. Poniedziałek, to z kolei dzień lodów, więc odbędą się Lodziarskie Mistrzostwa Polski. We wtorek zmierzą się twórcy najlepszych w Polsce deserów (w tym konkursie startuje kilka wspaniałych restauracji), a w środę w szranki stanie młode pokolenie cukierników.
Jednocześnie przez wszystkie dni targów będzie trwać Konkurs Dekoracji Cukierniczych na który wpłynęło już ponad 120 zgłoszeń z 6 krajów.
Prelekcje i nie tylko
Obok Forum Mistrzostw będzie zlokalizowana sala szkoleniowa gdzie odbędą się prelekcje z zakresu oszczędzania energii i alternatywnych źródeł zasilania dla piekarni i cukierni. Cukierniczy mistrz świata Roberto Lestani poprowadzi pokazy pt. „Cukiernictwo – od podstaw po mistrzostwo świata”. Zawodnicy startujący w Lodziarskich Mistrzostwach Polski poprowadzą praktyczne warsztaty z produkcji lodów na naturalnych składnikach, a reprezentantki Polski przygotowujące się do Mistrzostw Świata w Dekoracji Tortów w Mediolanie – pokazy z przygotowania i wykonania mistrzowskich dekoracji. To oczywiście nie wszystko – będzie można zobaczyć pracę wystawioną w World Chocolate Maters w Paryżu oraz pracę, którą reprezentanci Polski wywalczyli 4. miejsce na SIGEP w tym roku oraz wiele, wiele innych atrakcji.
20 bezpłatnych podwójnych wejściówek na hasło „Poradnik Restauratora”
Zapraszamy do zapoznania się z programem i odwiedzenia Expo Sweet. Bilety i wejściówki można pobrać na stronie www.exposweet.pl. Dla naszych Czytelników zostawimy codziennie 20 bezpłatnych podwójnych wejściówek na hasło „Poradnik Restauratora” – kto pierwszy ten lepszy.
Przypominamy, że targi dobędą się w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14 blisko Dworca Zachodniego, przy którym, od strony ul. Tunelowej, będą czekać na Państwa bezpłatne autobusy targowe. Do zobaczenia na Expo Sweet.