Portal Gastronomiczny

Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews i potrwa do 24 kwietnia. Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie, w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o kosztach. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów Kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Bydgoszczy, Białymstoku oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Cztery Pory Roku

Restauracja w Hotelu Vivaldi słynie z wyjątkowego menu, doświadczonego Chefa kuchni i produktów od najlepszych, lokalnych dostawców. Festiwalowe menu to połączenie tradycji i nowoczesności w najlepszym wydaniu. Na przystawkę tortellini w dwóch wersjach: z serem ricotta, wędzonym łososiem “MOWI”, lub z kaszanką złotnicką z Gospodarstwa Nowicki Naturalnie S.C, obie przystawki podane z sosem z kiszonego ogórka i oliwą koperkową. Na danie główne: smażony filet z pstrąga łososiowego z Gospodarstwa Rybackiego “Zielenica”, podany z kalmarem, marchewką, szpinakiem, pomidorkami, ryżem jaśminowym i salsą verde, lub zraz wołowy z gnocchi pietruszkowymi, burakami z chrzanem, szpinakiem i sosem pieczeniowym. Kulinarny finał tej opowieści to ciasto czekoladowe z wiśniami z pomarańczowym creme chantilly i migdałową praliną. Nie ma na co czekać- rezerwuj!

Festa Napoli

Miejsce stworzone z pasji i miłości do kuchni i kultury Włoch. Na ul. Murnej 3A w Poznaniu spróbujecie autentycznych, nieskomplikowanych smaków, które przeniosą w aromatyczną podróż na Półwysep Apeniński. Z okazji Festiwalu Chef kuchni przygotował dwa rodzaje menu, w wegetariańskiej wersji: krem z cukinii z czosnkiem, pietruszką i gałką muszkatołową, makaron fusilli z suszonymi pomidorami, ricottą, migdałami, Pecorino Romano, bazylią, czosnkiem i oliwą. Dla mięsożerców Festa Napoli przygotowało krem z pomidorów San Marzano z czosnkiem, bazylią i parmezanem, oraz makaron tagiatelle z kurczakiem, pastą truflową, mascarpone, parmezanem, czerwonym pieprzem i rukolą. Na deser klasyczne, włoskie cannoli z kremem pistacjowym.Fani słonecznej Italii zapamiętajcie ten adres!

Haveli Indian Restaurant

Haveli to nazwa, która nawiązuje do tradycyjnych indyjskich pałaców, które były siedzibami władców. Restauracja Haveli przy ul. Świętego Marcina 73 ma przypominać o dawnych czasach, kiedy Indie były centrum kultury i sztuki. Na wiosennym Festiwalu w menu na przystawkę: smażony indyjski ser oraz różyczki kalafiora zatopione w mące z cieciorki z aromatycznymi przyprawami, lub soczyste nóżki kurczaka z pieca tandoor, otulone aromatyczna kompozycją przypraw, podawane z bukietem warzyw. Dania główne to bestsellery indyjskiej kuchni: ndyjski twaróg paneer marynowany w przyprawach z czosnkiem, serwowany w aromatycznym sosie, podawany z chlebkiem naan, lub Butter Chicken, czyli delikatne kawałki kurczaka w bogatym maślanym sosie z aromatycznymi przyprawami, podawany z chlebkiem naan. Słodkie zwieńczenie uczty stanowi indyjski deser Gulab Jamun, czyli mięciutkie kuleczki smażonego ciasta, zanurzone w różanym syropie.

Kaprys na Smak

„Kaprys na Smak” – restauracja Jeżyce to idealne miejsce, które przeniesie Gości w kulinarne podróże związane z kuchnią polską oraz włoską. Mottem restauracji jest świeżość oraz smak – w menu znajdziecie bogactwo smaków i aromatów, przygotowywane z najwyższą starannością na bazie najwyższej jakości składników. Festiwalowa przystawka to powrót do babcinego domu w postaci Plińcy z Pomoćką, czyli placuszków ziemniaczanych, podanych z tłustym twarogiem, okraszone cukinią i polskim ogórkiem, lub wersja mięsna okraszona boczkiem i skwarkami z polędwicy. Danie główne mięsne to pierś z kaczki podana z groszkowym puree, buraczkami na ciepło i konfiturą z aronii, dla wegetarian przypiekane brukselki czosnkowe, podane z granatem, pistacjami i serkiem wiejskim. Popisowy deser na Żurawiej 14 to fondant czekoladowy podany z konfiturą żurawinową.


Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowejcenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

Inne

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

 

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów -08.10