Apteka św. Huberta

Magia Lubczyku Papaja.pl

5-lecie Restauracji Magia Lubczyku w Dźwirzynie

Pierwsza restauracja w Polsce z rekomendacją Papaja.pl


W dniu 01 marca odbyła się kolacja degustacyjna z okazji 5-lecia powstania restauracji Magia Lubczyku. Restauracja znajduje się w eleganckim obiekcie nad brzegiem morza w Hotelu HAVET w Dźwirzynie. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni restauracji Sebastian Perun, który z tej okazji przygotował wyjątkowe menu inspirowane kuchnią staropolską, do dań dobrano wina pochodzące ze znanych polskich winnic: Turnau i Kojder.

Restauracja Magia Lubczyku jest miejscem niezwykle popularnym i cieszy się renomą wśród smakoszy wykwintnych dań, inspiruje się naturą i opiera na polskich produktach od lokalnych dostawców. Dania nawiązują do tradycji, ale podawane są w nowych, ciekawych aranżacjach, a do ich przygotowania stosuje się nowoczesne techniki kulinarne, co świadczy o kreatywności samego szefa kuchni. To wyjątkowe miejsce nie tylko pod względem kulinarnym, ale także obsługi, o co dba cały personel. W restauracji panuje wyjątkowa, magiczna atmosfera i serdeczne podejście do klienta. Otwarta kuchnia sprzyja relacjom między serwisem, a zespołem kucharzy.

Podczas piątkowego wieczoru, goście na przystawkę dostali wytrawnego pączka, nadziewanego paté z gęsi, usmażonego w głębokim tłuszczu i polanego lukrowym kwaśnym jabłkiem. Kolejnym daniem był pstrąg pochodzący z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, wędzony przez 12 godzin na zimno, do którego podano marynowaną kalarepę w cytrusach, z delikatnym mlecznym sosem i chipsem z atramentu kałamarnicy, w kształcie pięknego ażuru, a także popcorn i gorczycę.

Czytając stare księgi kulinarne, zaskakuje fakt, że na szlachetnych stołach pojawiały się ślimaki, przepisów było dużo więcej niż na wieprzowinę, a także szafran, ekskluzywna przyprawa, która królowała na magnackich stołach. To zainspirowało szefa kuchni do stworzenia zupy rakowej z szafranem. Aromatyczny bulion gotowany na pancerzach rakowych z białymi warzywami rozpływał się w ustach. Po zupie przyszła pora na rybę, tym razem pojawił się król słodkowodnych ryb, czyli sandacz. Podczas jego pieczenia, podlewano go masłem, by nadać mu specyficznego, orzechowego smaku, do niego dodano wyraziste puree z topinamburu oraz sos z pokrzywy z delikatną nutą mirabelki.

Przerywnikiem w posiłku było Intermezzo, w pięknym kryształowym kieliszku zaserwowano espumę z kiszonej cytryny i pyłkiem kwiatowym. Przerwę wykorzystano na przedstawienie całej załogi restauracji i odśpiewanie gromkiego „sto lat”!
Daniem głównym był comber z jelenia, z dodatkiem babki ziemniaczanej, pianki z buraka oraz pokrojony w małą kostkę fermentowany seler z igłami sosny, było to wyraźne nawiązanie do lasu.

Deser to czarny bez podany w trzech odsłonach, pierwsza to konfitura obtoczona w balonie z czekolady, druga to syrop z czarnego bzu, a trzecia to nalewka własnej roboty oczywiście z czarnego bzu.

Magia Lubczyku Papaja.pl

MENU

Pączek – z gęsiowym nadzieniem oraz jabłkiem
wino: Kojder Jochanniter extra brut

Pstrąg z Zielenicy – kefir, lubczyk i gorczyca
wino: Turnau Riesling
Ślimak – drożdże, por, nasturcja

wino: Turnau chardonnay
Zupa rakowa- szafran, koper, warzywa korzenne

Sandacz – pokrzywa, topinambur
wino: Kojder Cuvee
Intermezzo, cytryna, pyłek kwiatowy
Comber z jelenia, fermentowany seler z igłami sosny, babka, ziemniaczana, burak
wino: Turnau Rondo Regent
Mus – czarny bez, czekolada 29%
Nalewka z owocu czarnego bzu

ul. Wyzwolenia 29, Dźwirzyno, Poland
94 711 36 82

Zdjęcia : Magia Lubczyku/ FB FotografiAparat

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

 

MARTINI ŁĄCZY SIŁY Z FELIKS BAR CAFÉ I WŁOSKIM BAREM VOLARE

Udostępnij

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

 

MARTINI ŁĄCZY SIŁY Z FELIKS BAR CAFÉ I WŁOSKIM BAREM VOLARE