Portal Gastronomiczny

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – zwycięzca Serhii Kurmyshev

W dniu 6 czerwca br. w Hotelu Poznański k. Lubonia odbyła się ósma edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski. Charakteryzuje je niezwykła i przyjazna atmosfera, moc wrażeń i doświadczeń kulinarnych, ciekawostki branżowe, innowacyjne rozwiązania technologiczne, wymiana doświadczeń, nowe znajomości i przyjaźnie towarzyszy mu słońce, radość, uśmiech i doskonały smak oraz zastrzyk energii na kolejny rok pracy. Tegorocznej edycji przyświecało hasło „Mam Apetyt na Życie!”.
W roli prowadzących konkurs oraz galę, debiutujący duet Maja Popielarska i Tomasz Purol.

Do rywalizacji konkursowej po rekordowej ilości zgłoszeń wybrano najlepszą dziewiątkę, a byli to:
1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia|
3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
5. Bartosz Rosa, Restauracja Liberte 33, Poznań
6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
8. Serhii Kurmyshew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodników oceniali profesjonaliści z branży pod okiem przewodniczącego – Mistrza Kulinarnego Kurta Schellera – Kurt Scheller Academy, Katarzyna Daniłowicz, Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska, Marcin Budynek – Fisza Augustów, Akademia Marcina Budynka, Łukasz Cegłowski – ARCO Paco by Perez, Gdańsk, Artur Skotarczyk MUGA, Poznań, zdobywca Gwiazdki Michelin, Paweł Bęś, En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki, Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Wielkopolski Kucharz Roku 2019 oraz gość specjalny Joanna Brodzik aktorka i autorka książki UMAMI.

Konkursowe zadanie polegało na przygotowaniu w ciągu 1 godz. 30 min. 7 porcji dania głównego, z użyciem podrobów, jaja oraz szczawiu, oraz 4 porcji wegańskiej sałatki z sezonowych owoców i warzyw.
Podczas całego konkursu zawodników dopingowała licznie zgromadzona publiczność, która oprócz okrzyków i gromkich braw, miała ze sobą transparenty z nazwiskami swoich faworytów.

Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego to nie tylko konkurs to również, wielkie wydarzenie kulinarne, na które składają się pokazy, prelekcje, degustacje, wspólne posiłki, spotkania autorskie, spotkania z osobowościami świata gastronomii i nie tylko! W tym roku Program wydarzenia był wyjątkowo bogaty, odbyły się pokazy kulinarne: Magdaleny Ossowskiej – „Piąta ćwiartka w stylu fine dining”, Dawida Łagowskiego – „Podroby /Jajko / Szczaw”, Pawła Rozmiarka – „Jak ukręcić idealny Majonez?”, Michała Doroszkiewicza – „OVO znaczy JAJKO „, spotkania autorskie: „W parze” z Kurtem Schellerem i Grzegorzem Gniechem, które poprowadziła Maja Popielarska, Moje „UMAMI” z Joanną Brodzik i Tomaszem Purolemoraz panele tematyczne: „Sport i zdrowa dieta sposobem na szczęśliwe życie szefa kuchni ” z Pawłem Salamonemoraz Filipem Cwojdziński, w rozmowie z dietetyk Alicją Jaworską – Piasecką, „Poznań w Michelinie ! Korzyści wpisania miasta Poznania do słynnego Przewodnika Michelin” z Janem Mazurczakiem i Joanną Ochniak.

Apetyczny lunch dla wszystkich gości przygotował Maciej Grubman podczas mistrzowskiego pokazu BBQ, odbyła się też premiera zupy rybnej z Zielenicy, skosztować można było wegańskich burgerów z Food Trucka Piekarni Inter Europol, a wyborne sushi wykonane przez nowoczesne maszyny zaserwował GRAFEN, „łyk wody” tradycyjnie dostarczył Żywiec Zdrój, a miłośnicy produktów regionalnych mogli zdegustować przysmaków ze stoisk przygotowanych przez KOWR/Produkt Polski.

Po dniu pełnym wrażeń i emocji przyszła pora na podniosłą Motylkową Galę. Owacją na stojąco przywitano Kapitułę Konkursu, następnie podziękowano za pomoc i wsparcie wszystkim Partnerom Konkursu. Specjalne podziękowania wręczono – Maciejowi Grubmanowi, Miłoszowi Czajce, ks. Adamowi Kosmali i Pawłowi Mieszale. Przyszedł też moment na ogłoszenie wyników, decyzją jury pierwsze miejsce zdobył Serhii Kurmyshew z Garden City Poznań, który w nagrodę otrzymał tytuł i dyplom Wielkopolskiego Kucharza Roku, Puchar Prezydenta Miasta Poznania, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, wyjazd na szkolenie Sosa do Barcelony od FusionGusto, czek od firmy Winterhalter oraz liczne nagrody rzeczowe. Miejsce drugie powędrowało do reprezentanta z Łodzi – Oliwiera Kowalczyka z Silver Catering, a trzecie do Adama Lelewera z Ostoi Chobienice, Adam otrzymał również nagrodę specjalną, którą przyznała Joanna Brodzik za najlepszy smak potrawy.
Gala była też uczczeniem 10 -lecia śmierci Patrona Konkursu. Przypominamy, że konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013).
Po części oficjalnej goście, bawili się przy muzyce zespołu Band Feat, z basistką Joanną Dudkowską na czele, który wykonał przewodni utwór do motylkowego tortu – „Purple Rain” – Prince’a. Tort w blasku pochodni pojawił się w ogrodowym hotelu, pierwszy kawałek tradycyjnie pokroiła Kapituła Konkursu. W tym roku cukiernicze dzieło przygotował mistrz Paweł Mieszała. Wspólna zabawa trwała do późnych godzin. A my już dziś zapraszamy na kolejną edycję konkursu.

Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.

Szczegóły i galeria na stronie www.konkursykulinarne.pl

zdjęcia: poznantravel/Jakub Pindych/ Piotr Piosik

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?