Portal Gastronomiczny

Polak zwycięzcą IV Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Sommelier z Lublina, Jarosław Baranowski, zwyciężył w czwartej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Został jednocześnie tegorocznym Mistrzem Polski Młodych Sommelierów. W finale zawodów z Baranowskim walczyli Iwona Hereda, reprezentująca Cypr, oraz Stefan Klettner, austriacki sommelier pracujący w Kopenhadze.

W trzydniowych zawodach rozgrywanych w warszawskim Airport Hotel Okęcie startowało 23 sommelierów: 15 zawodników z Polski oraz reprezentanci Francji, Austrii, Portugalii, Norwegii, Estonii, Łotwy, Węgier i Cypru. Kryterium udziału w konkursie był wiek poniżej 30 lat.

Finał przed publicznością na scenie poprzedziły zamknięte dla obserwatorów eliminacje dla polskich zawodników, a następnie półfinały, w których uczestniczyło 6 zawodników z Polski i wszystkich 8 zgłoszonych uczestników z zagranicy. Wśród zadań na dwóch pierwszych etapach zawodów znalazły się z test z wiedzy o winie, degustacja win w ciemno, identyfikacja mocnych alkoholi, czy dobór wina do jedzenia.

Finał na scenie przed publicznością rozpoczął się od części degustacyjnej. Zawodnicy mieli podać pełny opis wina w dwóch kieliszkach, w których znalazły się francuskie beaujolais oraz hiszpańska biała rioja.
W kolejnym zadaniu degustacyjnym dostali do zidentyfikowania koniak, armaniak i rum. Mimo poprawnie wykonanych opisów żadnemu z finalistów nie udało się podać właściwych nazw win i mocnych alkoholi. Część praktyczna weryfikowała umiejętności serwisowe, a także refleks i sommelierską wyobraźnię, kiedy zawodnik miał za zadanie zaproponować gościom będącym w podróży dookoła świata pięciodaniowe menu z winem z różnych regionów. Najbardziej kreatywny i spójny w ostatniej konkurencji okazał się sommelier z Polski, który rekomendował menu oparte na winach i lokalnych potrawach z regionów Europy Środkowo-Wschodniej.

W trakcie finałów ogłoszony został także zwycięzca osobnej klasyfikacji. Na podstawie liczby punktów uzyskanych w trzech ostatnich zawodach sommelierskich o randze mistrzowskiej wyłoniony został reprezentant Polski w konkursie Best Sommelier of Europe 2024 w Belgradzie. Będzie nim Tomasz Żak z warszawskiego wine baru Kontakt, tegoroczny Mistrz Polski Sommelierów.

Zawodom towarzyszyły seminaria i komentowane degustacje z udziałem partnerów Mistrzostw: Château Purcari, Les Grands Chais De France, The Macallan, Wines of Germany, California Wines,
TiM S.A., National Wine Agency of Georgia, Foods & Wines from Spain oraz Wines of Portugal.

Lista konkursowych win:

ELIMINACJE

degustacja w ciemno

Furmint, Patricius, Tokaj, Węgry, 2021

identyfikacja 3 win i znalezienie cechy wspólnej

Dopff Crémant D’alsace Blanc De Noire Brut 2018, Alsace, Francja

Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2021, Colchagua Valley, Chile

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2022, Pfalz, Niemcy

identyfikacja alkoholi

Vermouth Rosso Benini, Włochy

Cynar Ricetta Originale, Włochy

Branca Menta, Włochy

Grappa di Barolo Gaja, Włochy

Brandy Ximenez-Spinola, Hiszpania

część praktyczna

Araldica Moscato D’asti 2022, Piemont, Włochy

Piwnice Półtorak Somm’s Selection 2022, Region Podkarpacki, Polska

PÓŁFINAŁY

degustacja w ciemno

Tilia Estate Pinot Noir 2021, Vipava Valley, Słowenia

identyfikacja 3 win

Brundlmayer Terrassen Gruner Veltliner 2022, Kamptal, Austria

Martin Codax Albarino 2022, Rias Baixas, Hiszpania

Alois Lageder Pinot Grigio 2022, Alto Adige, Włochy

identyfikacja alkoholi

Mezcal Joven Planta Santa, Meksyk

Tequila Blanco Reserva 1800, Meksyk

Rum Blanco Supremo Brugal, Dominikana

Armagnac Blanche Delord, Francja

Maraschino Originale Luxardo, Włochy

część praktyczna

Long Barn Reserve Cabernet Sauvignon 2021, California, Usa

FINAŁ

degustacja w ciemno

Marcel Lapierre Morgon 2022, Beaujolais, Francja

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica 2018, Rioja, Hiszpania

identyfikacja alkoholi

Cognac v.s. Beauceant, Francja

Armagnac v.s. Havion-Ehny, Francja

Rum Doblemente Anejado Brugal, Dominikana

część praktyczna

Bisol Belstar Prosecco, Veneto, Włochy

Dignitat Cava Brut Nature, Penedes, Hiszpania

Champagne, Lété-Vautrain Brut 204, Champagne, Francja

Le Clarence de Haut-Brion 2010, Pessac-Léognan, Francja

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

Inne

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Światowy Kongres WorldChefs 2024 w Singapurze