Gdańska restauracja ARCO by Paco Pérez gości światowych mistrzów gastronomii podczas dwóch wyjątkowych kolacji!
12 i 13 września tego roku, w jedynej w północnej Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin – ARCO by Paco Pérez, odbędzie się niezwykła kolacja przygotowana wspólnie przez trzech Szefów Kuchni: Alberta Adrię, nr 2 w światowym rankingu The Best Chef Awards 2023, innowatora nowoczesnej gastronomii; Paco Pérez’a, zdobywcę 6. gwiazdek Michelin; oraz Antonio Arcieri, Szefa Kuchni ARCO, zdobywcę pierwszej w historii gwiazdki Michelin dla Gdańska.
Już sam przyjazd do Polski takiej legendy fine diningu jak Albert Adrià jest wartym szczególnego odnotowania, a bezpośredni udział w przygotowaniu kolacji wraz z Paco Pérez’em oraz Antonio Arcieri jest już wydarzeniem rangi światowej. To kolejne z tego typu wydarzeń organizowanych przez restaurację ARCO by Paco Pérez. Dotychczas mieliśmy już okazję gościć w kuchni ARCO tak wybitnych Szefów Kuchni jak: Andoni Luis Aduriz, Joan Roca, Diego Guerrero czy Wojciech Modest Amaro.
„Kontynuujemy ten cykl nie tylko po to, aby dać wyjątkową okazję spotkania z kuchnią mistrzów koneserom fine diningu, ale także by budować wokół tego wydarzenia społeczność gastronomiczną, szukać nowych inspiracji kulinarnych, podpatrywać pracę i techniki mistrzów oraz wymieniać się doświadczeniami. Znaczną część Gości tych kolacji stanowią polscy Szefowie Kuchni oraz restauratorzy – jest to więc też okazja do miłych spotkań i tworzenia wspierającej atmosfery współpracy” – mówi Krzysztof Dembek, członek Zarządu Olivia Star Top.
Ale taka kolacja to nie tylko spotkanie dla osób z branży. To także wyjątkowy spektakl kulinarny.
„Jest to już 6. kolacja współtworzona przez Paco Pérez’a i Antonio Arcieri wraz ze światowej sławy Szefami Kuchni. Kolacje te mają swoją wyjątkową specyfikę, ponieważ każdy z Szefów chce olśnić Gości i stworzyć to jedno danie, które zostanie z kolacji najbardziej zapamiętane. Każdy z mistrzów reprezentuje nieco inny styl, dlatego dla Gości przeplatanie się dań jest dodatkową atrakcją, która dodaje dynamiki do trwającej nierzadko kilka godzin kolacji. Co więcej, szefowie pojawiają się na sali, aby osobiście serwować potrawy. Atmosfera takich kolacji jest na tyle wyjątkowa, że zwykle przeciągają się one do późnych godzin wieczornych. Kolacja z Albertem Adrią jest dla nas szczególnie ważna, ponieważ będzie to pierwsza taka kolacja od czerwca, gdy otrzymaliśmy pierwszą i jedyną w historii Gdańska gwiazdkę Michelin. Miło jest gościć gwiazdkowych szefów w gwiazdkowej restauracji! Zainteresowanie tymi wydarzeniami jest tak duże, iż zdecydowaliśmy się zorganizować aż dwa wieczory w opisanej formule – 12 i 13 września” – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top.
Dodatkowo, korzystając z obecności tych wybitnych mistrzów, zostanie zorganizowany również panel dyskusyjny, podczas którego Goście, wspólnie z Cristianem Gadau, założycielem The Best Chef oraz Łukaszem Wysockim, prezesem Gdańskiej Organizacji Turystycznej, poruszą tematy związane z nowymi trendami w gastronomii oraz wpływem wyróżnień kulinarnych na rozwój branży i regionu. Moderatorką i uczestniczką dyskusji będzie polska dziennikarka i autorka kulinarna, Małgorzata Minta, publikująca na łamach Vogue Polska.
Konferencja odbędzie się 13 września na 34. piętrze budynku Olivia Star. Podczas panelu eksperci omówią kluczowe kwestie dotyczące przyszłości gastronomii i fine diningu oraz zgłębią fascynujące innowacje, które mogą zmienić oblicze kulinarnego świata w nadchodzących latach.
Eksperci podzielą się swoimi przemyśleniami na temat inspiracji oraz tożsamości Szefa Kuchni wyrażonej na talerzu, a także oczekiwań współczesnego Gościa. Będzie to również okazja do dyskusji na temat obecnych trendów w fine diningu, potrzebie zrównoważonego rozwoju gastronomii oraz wyzwań, przed którymi stają Szefowie Kuchni. Nie zabraknie rozmów o roli gastronomii w rozwoju turystyki oraz znaczenia wyróżnień z perspektywy rozwoju turystycznego regionu.
To wydarzenie jest wyjątkową okazją do uczestnictwa w dyskusji z wybitnymi, światowej klasy Szefami Kuchni.
Data i czas:
13 września 2024, godzina 12:00
Miejsce:
Olivia Star 34. piętro
Prosimy o wcześniejszą rejestrację na stronie: gastronomia.treevent.pl.