Z głębokim żalem i ogromnym smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci szefa kuchni Leszka Gryki z Poznania.
LESZEK GRYKA był Prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy I Cukierników – zainicjował powstanie regionalnych oddziałów stowarzyszenia i rozpoczął konsolidację środowiska kulinarnego w Polsce.
Pomysłodawca założeń i współorganizator – Kulinarnego Pucharu Polski – konkursu wieńczącego całoroczne zmagania kulinarne kucharzy z całej polski na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Organizator i współorganizator wielu kulinarnych konkursów i pokazów kulinarnych w Polsce. Współorganizator m.in. pierwszych konkursów Kartofel Party, Konkursów Grillowania, Igraszki Kulinarne, Wielkopolski Kucharz Roku, Pokazy Kuchni Wielkopolskiej, Kreator Smaku CATERPLAN, Kujawskie Mistrzostwa Grillowania.
Członek jury wielu prestiżowych konkursów w Polsce i zagranicą m.in.- Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, Sielawa, Zielone Czapki Bonduelle, Polish Prestige Hotels, Brno, Riva Del Garda, Budapeszt, Wielkopolski Kucharz Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego.
Organizator wyjazdów i medalowych powrotów reprezentacji polskich kucharzy z konkursów kulinarnych w BRNIE i RIVA DEL GARDA, a także Olimpiady Kulinarnej we Frankfurcie i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu.
Laureat konkursów w Polsce i zagranicą, zdobywca tytułu Królewski Kucharz Węgier.
Doświadczenia zawodowe zdobył m.in:
Praktyka w Hotelach Orbisowskich, Szef kuchni w restauracjach i Hotelu Park w Poznaniu
Praktyka we Francji i Szwajcarii ( Lozanna i Genewa),
Doradca kulinarny firmy UNILEVER przez 9 lat i HUGLI – współtwórca wielu produktów tej firmy,
Autor wielu artykułów o tematyce kulinarnej, które ukazały się w branżowych czasopismach o ogólnopolskim zasięgu, również na portalu www.papaja.pl.
Od 2001 roku Leszek Gryka prowadził prywatne – STUDIO KULINARNE GALES w Poznaniu – szkolące kucharzy i personel kuchni z restauracji, hoteli, pensjonatów, ośrodków sanatoryjnych, agroturystyki z całej Polski. Pod koniec kariery poświęcił się misji edukacji kulinarnej wśród niepełnosprawnej młodzieży.
Pogrzeb
Pogrzeb śp. Leszka Gryki odbędzie się 23.08.2024 r. w najbliższy piątek.
Msza w Kościele Pod Wezwaniem Najświętszej Marii Panny Poznań Kobyle Pole – ul. Żbikowa. o godz. 12.00.
Pogrzeb na cmentarzu Gortatowo koło Swarzędza około godziny 13.00.
Prośba o przybycie szefów kuchni i kucharzy w galowych strojach kucharskich (bluza, czarne spodnie i buty oraz czapki).
Głębokie wyrazy współczucia dla Rodziny i bliskich składa Redakcja Papaja.pl wraz ze środowiskiem kucharskim.
5 Responses
Leszku spoczywaj w spokoju, wielkopolska gastronomia poniosła dziś wielką stratę, dziękujemy za współpracę z nami. 🖤🖤
Agnieszka
Świetny fachowiec i człowiek życzliwy dla ludzi🩶
W imieniu mamy i całej naszej rodziny dziękujemy za piękne pożegnanie taty.
W imieniu całej najbliższej rodziny pragnę serdecznie podziękować za tak piękne pożegnanie naszego taty. ❤️❤️❤️
Jestem pewna, że był by ogromnie wzruszony. Jesteście wspaniali, dziękujemy.
Pani Natalio, bardzo dziękujemy za ciepłe słowa. Jesteśmy również wzruszone.
Leszek już na zawsze pozostanie w naszej pamięci (*)