Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2024 mam zaszczyt zaprosić na niezwykłe wydarzenie branży gastronomicznej, które odbędzie się 11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania w godzinach 9:30 – 16:30.
W ciągu dnia konkurs jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych, dlatego serdecznie zachęcamy do udziału oraz kibicowania i wspierania naszych utalentowanych 9 zawodników. W tym czasie będzie też możliwość spróbowania wyjątkowych dań przygotowanych przez renomowanych szefów kuchni i cukierników z całej Polski oraz uczestnictwa w pokazach kulinarnych i panelach.
Uprzedzamy, że konkurs w ciągu dnia ma charakter plenerowy.
Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych:
– Chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji
– Danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji.
Pozostałe składniki w gestii uczestnika!
Jurorzy:
Skład sędziowski – 9 jurorów – 3 technicznych i 6 degustacyjnych, podziału dokona przewodniczący składu sędziowskiego:
- Marcin Budynek – Przewodniczący
- Ewa Wachowicz -gość specjalny
- Robert Sowa
- Kurt Scheller
- Jakub Kasprzak
- Mariusz Siwak
- Paweł Kubera
- Jakub Walczak
- Jarosław Uściński
Zawodnicy
1. Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
2. Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
3. Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
4. Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
5. Denis Tretiakov, Restauracja Światłocień, Poznań
6. Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
7. Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
8. Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów
9. Borys Sikorski, Restauracja HakSmak, Gorzów Wlkp.
W programie
W PROGRAMIE
9:30 – rozpoczęcie konkursu
10:00 – pokaz kulinarny Joanny Brodzik i Pawła Salamona – „Chłodniki – orzeźwiający smak lata”
11:00 – pokaz kulinarny Moniki Kasprzak „Kaiseki – tradycje kuchni japońskiej”
12:00 – pokaz kulinarny Magdaleny Ossowskiej i Jan Nowickiego „Posmakuj złotnickiej z Potaśni”
13:00 – lunch dla wszystkich zebranych gości w wykonaniu mistrza świata BBQ Macieja Grubmana z Rzeszowa
14:30 – wywiad z Ewą Wachowicz
16:30 – grupowe, pamiątkowe zdjęcie.
20:00 – „Motylkowa Gala” ceremonia wręczenia nagród (na zaproszenia)
Starty zawodników:
Pierwsza tura:
09.30 – 11.15
09:45 – 11.30
10:00 – 11.45
Druga tura:
11.45 -13.30
12.00 -13.45
12.15 -14.00
Trzecia tura
14.00 – 15:45
14.15 – 16.00
14.30 – 16:15
Szczegóły na stronie:
https://www.konkursykulinarne.pl
https://www.facebook.com/wielkopolskikucharz
Jedna odpowiedź
Bardzo ciekawe wydarzenie i dobra obsada. Zobaczymy kto zwycięży.