Portal Gastronomiczny

ALT Kadra Narodowa

Skład Drużyny Narodowej na IKA/Olimpiada Kulinarna

W dniach 2-7 lutego 2024 r. równolegle z targami INTERGASTRA, odbędzie się IKA/Olimpiada Kulinarna
W roku olimpijskim międzynarodowe zespoły szefów kuchni przez cztery dni rywalizować będą o medale w Centrum Targowym w Stuttgarcie.
Odwiedzający INTERGASTRA będą mieli okazję zobaczyć na żywo prawie 1800 szefów kuchni z około 67 krajów, którzy przygotują 8000 międzynarodowych dań. Będzie też szansa degustacji najwyższej jakości menu z całego świata.

Olimpiada Kulinarna- to odbywający się co cztery lata konkurs szefów kuchni i największa wystawa kulinarna na świecie. Wydarzenie ostatnio odbyło się w 2020 r., w ostatnich latach organizowane jest Stuttgarcie w Niemczech .

Chociaż francuskie Bocuse d’Or jest często określane jako kulinarny odpowiednik igrzysk olimpijskich, to jednak Olimpiada Kulinarna odbywa się regularnie co cztery lata.

Historia
Konkurs został opracowany przez grupę niemieckich szefów kuchni w 1896 roku w celu promowania kuchni niemieckiej na świecie przy jednoczesnym czerpaniu impulsów z innych kultur kulinarnych, pierwszy konkurs zorganizowano w 1900 roku we Frankfurcie z udziałem czterech krajów. Początkowo organizowane przez Internationalen Verbandes der Köche (Międzynarodowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) we współpracy z innymi organizacjami, podczas II wojny światowej zostało objęte zakazem Hitlera wszelkich stowarzyszeń międzynarodowych . Wszystkie wydarzenia odbywały się we Frankfurcie aż do roku 1996, kiedy to przeniesiono je do Berlina . Od 2000 roku wystawiany jest w Erfurcie, a od dwóch edycji w Stuttgarcie.

Podczas Olimpiady Kulinarnej swoje umiejętności pokazują również polskie zespoły, najważniejsza jest tu Polska Kadra Narodowa, Reprezentacja Juniorów, w poprzednich latach mieliśmy też reprezentację Wojska Polskiego, Reprezentacje Regionalne oraz starty indywidualne kucharzy, cukierników i carvingowców.

Narodowa reprezentacja Polski powołana na IKA Culinary Olympics 2024

Sebastian Krauzowicz – Manager

Bartosz Peter – Kapitan (drużyna seniorów i juniorów)

Drużyna seniorów:

Bartosz Peter – Kapitan

Marcin Gruszka – kucharz

Michał Świerad – cukiernik

Maciej Hippler – kucharz

Sebastian Plasota – kucharz

Tomasz Ziółkowski – kucharz

Łukasz Wódz – asystent

Wojciech Waliszewski – asystent

Drużyna juniorów:

Weronika Gurynow – kucharz

Adela Kaczmarczyk – kucharz

Drużynę wspierają firmy:

Sponsor generalny

☑️TransGourmet – Selgros
☑️Instytut Kulinarny Transgourmet

Sponsorzy

☑️Barbara Luijckx
☑️Ecolab
☑️AMT World Best Pan
☑️Vileda Profesional
☑️Giesser Messer,
☑️ChemaN
☑️Gourmet Foods z Dilmah i Saquella,
☑️Morliny
☑️Monini
☑️Bagstar
☑️Dora Metal
☑️Siejemy
☑️Janex
☑️Gastro Magic Wypożyczalnia i Piotr Wieczorek

chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

Kto będzie polskim Chocolate Masters?

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

Udostępnij

 

„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursu - Złoty Widelec

 

EXPO SWEET już w tym miesiącu!