W dniach 2-7 lutego 2024 r. równolegle z targami INTERGASTRA, odbędzie się IKA/Olimpiada Kulinarna
W roku olimpijskim międzynarodowe zespoły szefów kuchni przez cztery dni rywalizować będą o medale w Centrum Targowym w Stuttgarcie.
Odwiedzający INTERGASTRA będą mieli okazję zobaczyć na żywo prawie 1800 szefów kuchni z około 67 krajów, którzy przygotują 8000 międzynarodowych dań. Będzie też szansa degustacji najwyższej jakości menu z całego świata.
Olimpiada Kulinarna- to odbywający się co cztery lata konkurs szefów kuchni i największa wystawa kulinarna na świecie. Wydarzenie ostatnio odbyło się w 2020 r., w ostatnich latach organizowane jest Stuttgarcie w Niemczech .
Chociaż francuskie Bocuse d’Or jest często określane jako kulinarny odpowiednik igrzysk olimpijskich, to jednak Olimpiada Kulinarna odbywa się regularnie co cztery lata.
Historia
Konkurs został opracowany przez grupę niemieckich szefów kuchni w 1896 roku w celu promowania kuchni niemieckiej na świecie przy jednoczesnym czerpaniu impulsów z innych kultur kulinarnych, pierwszy konkurs zorganizowano w 1900 roku we Frankfurcie z udziałem czterech krajów. Początkowo organizowane przez Internationalen Verbandes der Köche (Międzynarodowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) we współpracy z innymi organizacjami, podczas II wojny światowej zostało objęte zakazem Hitlera wszelkich stowarzyszeń międzynarodowych . Wszystkie wydarzenia odbywały się we Frankfurcie aż do roku 1996, kiedy to przeniesiono je do Berlina . Od 2000 roku wystawiany jest w Erfurcie, a od dwóch edycji w Stuttgarcie.
Podczas Olimpiady Kulinarnej swoje umiejętności pokazują również polskie zespoły, najważniejsza jest tu Polska Kadra Narodowa, Reprezentacja Juniorów, w poprzednich latach mieliśmy też reprezentację Wojska Polskiego, Reprezentacje Regionalne oraz starty indywidualne kucharzy, cukierników i carvingowców.
Narodowa reprezentacja Polski powołana na IKA Culinary Olympics 2024
Sebastian Krauzowicz – Manager
Bartosz Peter – Kapitan (drużyna seniorów i juniorów)
Drużyna seniorów:
Bartosz Peter – Kapitan
Marcin Gruszka – kucharz
Michał Świerad – cukiernik
Maciej Hippler – kucharz
Sebastian Plasota – kucharz
Tomasz Ziółkowski – kucharz
Łukasz Wódz – asystent
Wojciech Waliszewski – asystent
Drużyna juniorów:
Weronika Gurynow – kucharz
Adela Kaczmarczyk – kucharz
Drużynę wspierają firmy:
Sponsor generalny
☑️TransGourmet – Selgros
☑️Instytut Kulinarny Transgourmet
Sponsorzy
☑️Barbara Luijckx
☑️Ecolab
☑️AMT World Best Pan
☑️Vileda Profesional
☑️Giesser Messer,
☑️ChemaN
☑️Gourmet Foods z Dilmah i Saquella,
☑️Morliny
☑️Monini
☑️Bagstar
☑️Dora Metal
☑️Siejemy
☑️Janex
☑️Gastro Magic Wypożyczalnia i Piotr Wieczorek