Apteka św. Huberta

sial paris 2024

Rekordowe Międzynarodowe Targi Żywności SIAL Paris 2024

Międzynarodowe Targi Żywności SIAL Paris zakończyły 23 października wyjątkową edycję, wzmacniając tym samym swój status wiodącego światowego wydarzenia w branży spożywczej. Przez pięć dni ponad 285 000 profesjonalistów z całego świata omawiało najnowsze trendy i innowacje w branży spożywczej. Wspólnie badali przyszłe rozwiązania głównych wyzwań związanych z żywnością jutra.

Organizowane przez Comexposium, SIAL Paris jest częścią SIAL Network, największej globalnej sieci targów poświęconych żywności i napojom. W tym roku SIAL Paris zgromadziło 7500 wystawców reprezentujących 127 krajów na ponad 270 000 m² powierzchni wystawienniczej, co odpowiada 100 hipermarketom! Wystawa, która odbyła się w Parc des Expositions w Paris-Nord Villepinte, odnotowała rekordowy wzrost frekwencji o 8%, co pozwoliło powrócić do wartości sprzed pandemii. Entuzjazm ten pokazuje pilną potrzebę kontaktów i współpracy specjalistów z branży. SIAL Paris jest dla nich uprzywilejowanym momentem wymiany, który pozwala na zawieranie umów i inicjowanie nowych partnerstw. „Ta edycja SIAL 2024 charakteryzowała się wyjątkową energią. Wszyscy czuliśmy ogromną przyjemność ze spotkania i to właśnie ta wyjątkowa atmosfera sprawia, że ​​SIAL jest wydarzeniem, którego nie można przegapić! Targi ugruntowały swoją pozycję światowego lidera w branży spożywczej, odnotowując znaczny wzrost zarówno wśród wystawców, jak i odwiedzających” – mówi Audrey Ashworth, dyrektor SIAL Paris.W ciągu pięciu dni zdaliśmy sobie sprawę, że w coraz bardziej cyfrowym świecie kontakt międzyludzki i współpraca między start-upami a dużymi firmami są niezbędne.

Z wizytą ponad 200 krajów i udziałem 110 oficjalnych delegacji, SIAL Paris, objęty wysokim patronatem Prezydenta Republiki w ramach tej rocznicowej edycji, odgrywa bardziej niż kiedykolwiek kluczową rolę w dyskusjach na temat przyszłości żywności na światowym rynku skala. Przez korytarze wydarzenia przeszło 50 ambasadorów, 16 parlamentarzystów oraz 17 ministrów Francji i spraw zagranicznych, podkreślając jego znaczenie dla rozwoju sektora rolno-spożywczego. Ze strony rządu francuskiego Annie Genevard, Minister Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa, oświadczyła podczas inauguracji: „SIAL Paris to doskonała okazja, aby podkreślić ważną rolę, jaką odgrywa nasz przemysł rolno-spożywczy w łańcuchu wartości w naszych sektorach spożywczych i w tkance przemysłowej”. Jeśli chodzi o Ministra Gospodarki Antoine’a Armanda i Sekretarza Stanu ds. Konsumentów Laurence’a Garniera, pochwalili rolę SIAL jako odskoczni dla eksportu dla około 600 obecnych francuskich firm. Podczas oficjalnej kolacji, która odbyła się w poniedziałek 21 października, w Pałacu Elizejskim Prezydent RP powitał 20 najbardziej wpływowych francuskich wystawców biorących udział w targach oraz głównych międzynarodowych graczy (dyrektorów generalnych grup, importerów,itp.). Ten moment wymiany umożliwił wzmocnienie partnerstwa między Francją a głównymi rynkami światowymi, pokazując strategiczne znaczenie SIAL w dyplomacji żywnościowej. „SIAL Paris 2024 było tętniącym życiem, optymistycznym i zaangażowanym wydarzeniem. SIAL wzmacnia swoją wiodącą rolę we wspieraniu transformacji żywności i zachęca wszystkich, aby stali się aktorami zmian i wspólnie stawili czoła wielkiemu wyzwaniu jutra: karmieniu 10 miliardów konsumentów w zdrowy i zrównoważony sposób. To wydanie, bogate w treść, konferencje i szczyty, pokazało, że wyzwania, przed którymi stoimy, zwłaszcza środowiskowe, stanowią źródło inspiracji i ogromną szansę dla sektora rolno-spożywczego w perspektywie krótko-, średnio- i długoterminowej . » podkreśla Nicolas Trentesaux, dyrektor zarządzający SIAL. „W tej wyjątkowej edycji SIAL Paris odbył się także uroczysty wieczór ze wspaniałym pokazem, który zgromadził społeczności planety żywnościowej, aby uczcić 60-lecie eksploracji żywności”.

Centrum wystawowe Paris-Nord Villepinte było przez pięć dni miejscem twórczego entuzjazmu, podczas którego wystawcy zaprezentowali ponad 400 000 produktów. W centrum uwagi znalazły się innowacje w dziedzinie żywności, odzwierciedlające przyszłe trendy i spełniające rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie zdrowia, zrównoważonego rozwoju i prostoty. W długo oczekiwanym konkursie SIAL Innovation, w którym prezentowane są najbardziej innowacyjne koncepcje wystawy, nagrodzono kilka firm za ich nowatorskie produkty i rozwiązania. Nagroda SIAL Innovation OR została przyznana francuskiej firmie Sabarot za przetwory do naleśników warzywnych. Ten innowacyjny produkt spełnia kilka kluczowych oczekiwań: rosnące zainteresowanie dietą roślinną i zapotrzebowanie na prosty skład, pozbawiony kontrowersyjnych składników. Na drugim stopniu podium maurytyjska firma Aryze otrzymała Nagrodę Afrykańską za napój Boost it z Moringą, rośliną o wielu właściwościach odżywczych i leczniczych. Produkt ten ilustruje trend w kierunku żywności funkcjonalnej, przynoszącej konsumentom zarówno dobre samopoczucie, jak i przyjemność. Wreszcie nagroda SIAL Innovation BRONZE została przyznana Finom z King Konjac za bazy do sushi konjac, naturalny, bardzo niskokaloryczny i bezglutenowy składnik, który pozwala na nowo odkryć sposób konsumpcji sushi, spełniając jednocześnie oczekiwania zainteresowanych konsumentów.

Ale na tym innowacja się nie kończy. Start-up Village, prawdziwa kuźnia pomysłów, nabrała w tym roku nowego wymiaru, podwajając swoją powierzchnię wystawienniczą w porównaniu z poprzednią edycją. Z udziałem ponad 650 start-upów, w tym około stu zgromadzonych w Wiosce, ten ostatni stał się bijącym sercem wydarzenia, symbolizując rozwój młodych firm w transformacji sektora spożywczego. Te start-upy ucieleśniają przyszłość przemysłu rolno-spożywczego, dostarczając konkretnych i zrównoważonych rozwiązań, aby sprostać wyzwaniom jutra.

SIAL Paris, z pomocą partnerów, opublikował także badanie na temat otwartych innowacji w przemyśle spożywczym, ujawniając liczne wyzwania i korzyści związane z tym podejściem opartym na współpracy. Badanie to podkreśla kluczową rolę, jaką młode i sprawne struktury odgrywają w przyspieszaniu innowacji. Otwarte innowacje podkreślają korzyści płynące ze zwiększonej współpracy między firmami i start-upami w coraz bardziej konkurencyjnym środowisku.

DO ZOBACZENIA W 2026 SIAL Paris zaprasza na kolejną edycję, która odbędzie się w dniach 17–21 października 2026 r. Do tego czasu będą kontynuowane innowacje i wymiany, aby wspólnie przygotować się na przyszłość żywności na całym świecie.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Polacy kochają jarmarki świąteczne

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

Udostępnij

Inne

 

Polacy kochają jarmarki świąteczne

 

Tork nie zwalnia tempa – po raz 5. triumfuje w Superbrands