Apteka św. Huberta

Polska w Le Guide Michelin

Le Guide Michelin MICHELIN Polska 2024- pełna lista
Przewodnik MICHELIN Polska 2024:
trzy nowe restauracje z Gwiazdką MICHELIN!

  • W Przewodniku MICHELIN znalazło się 19 nowych lokali z województwa pomorskiego.
  • Obecnie 6 restauracji w kraju zostało nagrodzonych Gwiazdkami Michelin.
  • Eliksir pierwszą w Polsce restauracją z Zieloną Gwiazdką MICHELIN.
  • 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand za doskonały stosunek jakości do ceny.

Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.

Przewodnik MICHELIN Polska uwzględnia 77 restauracji, w tym 3 nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę MICHELIN. W tym roku polska scena gastronomiczna dostała duży impuls w postaci 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, co ponad dwukrotnie zwiększyło liczbę tego typu lokali w kraju. A to nie koniec dobrych wiadomości, bo Przewodnik obejmuje teraz również pierwszą w Polsce restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN.

Rok 2024 przyniósł Polsce wiele doskonałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni. Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości Inspektorzy MICHELIN znaleźli w pięknym Pomorskiem tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy dołączyły do Przewodnika” – podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników MICHELIN. „Inspektorzy byli pod wrażeniem dynamiki i pasji, jakie spotkali w restauracjach w całej Polsce, jak również nowej fali młodych szefów kuchni. Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży”.

Bottiglieria 1881 zachowuje dwie Gwiazdki MICHELIN

W ubiegłym roku wielkim wydarzeniem było przyznanie dwóch Gwiazdek MICHELIN restauracji Bottiglieria 1881, która stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym tym wyróżnieniem. Dobra wiadomość jest taka, że ta wzorowa restauracja utrzymała swoje dwie Gwiazdki MICHELIN na kolejny rok. Dojrzała, osobliwa i oryginalna, Bottiglieria 1881 nadal dzierży tytuł najlepszej restauracji w Polsce.

3 nowe restauracje z Gwiazdką MICHELIN

Najbardziej emocjonującą wiadomością tego roku jest pojawienie się w Przewodniku 3 nowych, jednogwiazdkowych restauracji. Działają one w różnych miejscach w kraju, co potwierdza bogactwo polskiej sceny gastronomicznej.

Na szczególną uwagę zasługuje ARCO by Paco Pérez, pierwsza w historii restauracja z Gwiazdką MICHELIN w Gdańsku. Łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami, co wskazuje na duże ambicje, jak i dbałość o szczegóły. Oryginalność widać także w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska.

W Warszawie pojawiła się nowa restauracja wyróżniona Gwiazdką MICHELIN – Rozbrat 20. Nadzorowana przez szefa kuchni a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka, restauracja zrobiła ogromne wrażenie na inspektorach MICHELIN sposobem, w jaki ewoluowała i dojrzewała w ciągu ostatnich kilku lat. Każde połączenie smaków jest pięknie wyważone, a najwyższej jakości składniki stanowią podstawę naprawdę pysznych dań.

Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych Gwiazdką MICHELIN jest Giewont. Położona we wsi Kościelisko, około 85 km na południe od Krakowa, w pięknej okolicy z zapierającymi dech w piersiach widokami na góry, od których wzięła się nazwa restauracji. Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt – zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem.

Obecnie w Polsce działa już 5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zasłużenie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok.

Pierwsza w Polsce restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN

Zielona Gwiazdka MICHELIN to wyróżnienie przyznawane w Przewodniku MICHELIN restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk. Ich ekologiczne zaangażowanie jest źródłem inspiracji zarówno dla prawdziwych smakoszy, jak i całej społeczności w branży restauracyjnej. W tym roku gdański Eliksir został pierwszą restauracją w Polsce, która otrzymała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN.

Zespół Eliksir wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Lokalne produkty są również kluczem do etosu Eliksiru, podobnie jak zastosowanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście.

9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand

Oprócz nowych gwizdkowych restauracji, tegoroczny Przewodnik MICHELIN Polska 2024 rekomenduje 9 nowych lokali z Bib Gourmand. To wyróżnienie nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin, jest nagrodą przyznawaną tym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. Tegoroczna lista wyróżnionych to wspaniała wiadomość zarówno dla mieszkańców, jak i turystów, a całkowita liczba nagród Bib Gourmand w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie.

5 nowych restauracji z Bib Gourmand jest zlokalizowanych na Pomorzu, w tym 2 w Gdańsku. Treinta y Tres to restauracja na wskroś hiszpańska, oferująca pyszne klasyczne dania i bogatą kartę hiszpańskich win. Z kolei Hewelke jest hołdem złożonym słynnemu miejskiemu piwowarowi i astronomowi Janowi Heweliuszowi. W kuchni o światowych wpływach dominują elementy panazjatyckie.

2 nowe lokale z nagrodą Bib Gourmand znajdują się w Sopocie. Kuchnia w 1911 Restaurant rezygnuje z wyrafinowania i zamiast tego zapewnia mnóstwo smaku w każdym kęsie. W Vinissimo dużą rolę odgrywają wina, a kuchnia serwuje świeże i nieskomplikowane potrawy. Lokalem z Bib Gourmand na Pomorzu jest także Luneta & Lorneta Bistro Club, luksusowa, a zarazem niedroga restauracja zlokalizowana we wsi Ciekocinko.

W Warszawie również znajdują się 2 nowe restauracje wyróżnione Bib Gourmand. Pierwsza z nich to kontakt, intrygujące bistro oferujące dania kuchni śródziemnomorskiej i bogatą kartę win. Jeśli szukamy smaków Ameryki Południowej, warto wybrać Ceviche Bar, który serwuje dania z owoców morza oraz inne potrawy wyróżniające się świeżym smakiem.

W Poznaniu także działa nowa restauracja z wyróżnieniem Bib Gourmand. SPOT to kolejny lokal koncentrujący się wokół wina. Specjalizuje się w domowo wędzonych składnikach i dysponuje tarasem z widokiem na winnicę. W Krakowie Folga została doceniona za niedrogie dania, które czerpią inspirację z mnogości kuchni świata.

Wszystkie dotychczas działające w Polsce restauracje z Bib Gourmand zachowały swoje wyróżnienia: MOLÁM w Krakowie, Fromażeria i TU.REStAURANT w Poznaniu oraz alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci w Warszawie. Oznacza to, że łączna liczba wyróżnień Bib Gourmand w Polsce wynosi obecnie 16.

Przewodnik Michelin Polska 2024 w liczbach:

77 rekomendowanych restauracji, w tym:

  • 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN
  • 5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN (3 nowe)
  • 1 restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN (nowa)
  • 16 restauracji z Bib Gourmand (9 nowych)

Pełna lista lokali z Przewodnika Michelin Polska 2024:

1 – dwugwiazdkowa, 5- jednogwiazdkowej, 1- zielonej gwiazdki, 16 restauracji – Bib Gourmand i 55 restauracji polecanych przez MICHELIN.

Dwie gwiazdki MICHELIN

Bottiglieria 1881 – Kraków

© Bottiglieria 1881© Bottiglieria 1881


Jedna gwiazdka MICHELIN

Arco by Paco Pérez – Gdańsk 

Giewont – Kościelisko 

Muga – Poznań 

NUTA – Warszawa 

Rozbrat 20 – Warszawa

© Giewont© Giewont


Restauracje Bib Gourmand

Luneta & Lorneta Bistro Club – Ciekocinko 
Hewelke – Gdańsk 
Treinta y Très – Gdańsk 
Folga – Kraków 
MOLÁM – Kraków 
Fromażeria – Poznań 
SPOT. – Poznań 
TU.REStAURANT – Poznań 
1911 Restauracja – Sopot 
Vinissimo – Sopot
alewino – Warszawa 
Ceviche Bar – Warszawa 
Kieliszki na Próżnej – Warszawa 
Koneser Grill – Warszawa 
kontakt – Warszawa 
Le Braci – Warszawa

© Luneta & Lorneta Bistro© Luneta & Lorneta Bistro


Restauracje polecane przez MICHELIN

Eliksir – Gdańsk 
Fino – Gdańsk 
Mercato – Gdańsk 
Niesztuka – Gdańsk 
Piwna47 – Gdańsk 
Ritz – Gdańsk 
True – Gdańsk 
Tygle – Gdańsk 
Butchery & Wine – Gdynia 
Oberża 86 – Gdynia 
Albertina – Kraków 
Amarylis – Kraków 
Artesse – Kraków 
Copernicus – Kraków 
Farina – Kraków 
Filipa 18 – Kraków 
Fiorentina – Kraków 
Hana Sushi – Kraków 
Karakter – Kraków 
Kogel Mogel – Kraków
Kropka. – Kraków
Mazi – Kraków
Nami Beef and Reef – Kraków
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak – Kraków
Pod Nosem – Kraków
Pod Różą – Kraków
Szara – Kraków
ZaKładka – Kraków
Zazie – Kraków
62 Bar & Restaurant – Poznań
A nóż widelec – Poznań
Cucina – Poznań
Delicja – Poznań
Marino Bistrot – Poznań
NOOKS – Poznań
Papavero – Poznań
PASODOBRE – Poznań
Port Sołacz – Poznań
The Time – Poznań
Zen On – Poznań
Café Xander – Sopot
Fisherman – Sopot
L’Entre Villes – Sopot
Bez Gwiazdek – Warsaw
Butchery & Wine – Warsaw
Dyletanci – Warszawski
eliksir Domu Wódki – Warszawa
Epoka – Warszawa
Europejski Grill – Warszawa
hub.praga – Warszawa
Muzealna – Warszawa
Nolita – Warszawa
Noriko Omakase – Warszawa
The Farm – Warszawa
Tuna – Warszawa

Ilustracja: Arco by Paco Pérez – Gdańsk © arol Kacperski/Arco by Paco Pérez

https://guide.michelin.com

https://www.facebook.com/MICHELINGuideWorldwide

https://www.instagram.com/michelinguide

https://www.youtube.com/@MICHELINguideInternational

PR Manager

Patryk Jeziorski

Napisane przez 

Le Guide MICHELIN

chili

Tagi

Aktualności

 

Heinzelmann CHEF-X świąteczna promocja

 

Savills pozyskał Tokyo Cheesecake Bakery do kultowego Okrąglaka w Poznaniu

 

MARTINI ŁĄCZY SIŁY Z FELIKS BAR CAFÉ I WŁOSKIM BAREM VOLARE

Udostępnij

Inne

 

Tork nie zwalnia tempa – po raz 5. triumfuje w Superbrands

 

Podsumowanie konferencji MADE FOR RESTAURANT: MASZYNY KONTRA ROMANTYZM