Portal Gastronomiczny

WKR 2024 relacja z konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2024

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

IX edycja Wielkopolski Kucharz Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego

11. czerwca br. w podpoznańskim Hotelu Edison w Baranowie, odbyła się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Konkurs odbywał się pod patronatem honorowym Wojewody Województwa Wielkopolskiego pani Agaty Sobczyk, Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz Międzynarodowych Targów Poznańskich organizatora Kulinarnego Pucharu Polski. W drodze eliminacji do konkursu zakwalifikowało się 8 zawodników z całej Polski, a najlepszym z nich okazał się: Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno, zdobywając 715 pkt.
W konkursie wystartowali również:

2. Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska 704 pkt
3. Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice 589 pkt
4. Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz 585 pkt
5. Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń 578 pkt
6. Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań 541 pkt
7. Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów 496 pkt
8. Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań 405 pkt

Tematem przewodnim konkursowych zmagań był chłodnik wegański z użyciem owoców i warzyw oraz danie główne z obowiązkowym składnikiem czyli boczkiem lub karkówką z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzanu oraz marchwi. Dodatkowo uczestnicy musieli użyć technik grillowania.
Zwycięskie danie składało się z chłodnika z kiszonego ogórka, pianą z jabłka i buraka, piklowanymi warzywa oraz ciastkiem z sepią, a danie główne grillowana kiełbasa z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim, veloute chrzanowe, terrine z marchewki, piklowaną kalarepę oraz groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.

Zawody oceniało profesjonalne jury w składzie:
1. Marcin Budynek – Przewodniczący
2. Ewa Wachowicz – Gość Specjalny,
3. Kurt Scheller
4. Robert Sowa
5. Jarosław Uściński
6. Jakub Walczak
7. Paweł Kubera
8. Mariusz Siwak

Wszyscy uczestnicy oraz jurorzy za swój udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki, kojarzące się z Wielkopolską, ufundowane przez Wielkopolską Organizację Turystyczną oraz innych Partnerów wydarzenia.

Na ręce laureatów pierwszych trzech miejsc trafiły dodatkowo cenne trofea i nagrody. Zwycięzca Jakub Żymelski otrzymał Puchar Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka, voucher na kulinarną podróż do Krakowa obejmujący czek o wartości 2000 zł ufundowany przez partnera strategicznego Winterhalter, z przeznaczeniem na kolację w restauracji Bottiglieria 1881 – 2 gwiazdki Michelin, voucher pobytowy w pięknym, butikowym, pięciogwiazdkowym hotelu Balthazar w Krakowie ufundowany przez Małopolską Organizację Turystyczną oraz voucher do restauracji Ewy Wachowicz Zalipianki wraz z książką autorstwa jurorki. Dodatkowo czek o wartości 1500 zł od firmy Dora Metal, szkolenie cukiernicze na produktach Sosa prowadzone przez Michała Doroszkiewicza, ufundowane przez Fusion Gusto, voucher na rodzinny obiad w pięknym Góreczniku, voucher na zakup porcelany w Bela Mesa o wartości 3000 zł oraz o tej samej wartości na zakup odzieży kucharskiej w firmie ChemaN. Zwycięzca konkursu odebrał również z rąk Sylwii Rogowicz z MTP nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Życzymy mu powodzenia!

Bartłomiej Brzozowski zdobywca drugiego miejsca w nagrodę otrzymał: voucher pobytowy nad morzem w Marine Royale Darłowo w Darłówku dla dwóch osób wraz ze śniadaniem i kolacją w pięknej restauracji Brasserie LIDO, czek o wartości 750 zł od firmy Dora Metal, voucher na zakup porcelany w Bela Mesa o wartości 2000 zł oraz o tej samej wartości na zakup odzieży kucharskiej w firmie ChemaN oraz voucher na rodzinny obiad w pięknym Góreczniku.

Paweł Stępniak, który w ogólnej kwalifikacji zajął trzecią lokatę, w podróż kulinarną uda się do pięknego Pałacu Mierzęcin na zaproszenie Pawła Salamona. Dodatkowo otrzymał czek o wartości 500 zł od firmy Dora Metal, voucher na zakup porcelany w Bela Mesa o wartości 1000 zł oraz o tej samej wartości na zakup odzieży kucharskiej w firmie ChemaN oraz voucher na rodzinny obiad Góreczniku,

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. W tym roku do głównych atrakcji Festiwalu należy zaliczyć: lody z KOCIAKA, pokazy kulinarne w wykonaniu Joanny Brodzik, Pawła Salamona, Moniki Kasprzak, Magdaleny Ossowskiej i Jacka Nowickiego oraz Macieja Grubmana Mistrza Świata BBQ. Do tego liczne degustacje i pokazy innowacyjnego sprzętu dla HoReCa na stoiskach Partnerów wydarzenia, Aleja Smaku Lokalnych Producentów Żywności KOWR, maskotki Kajko i Kokosza promujące Wielkopolski Szlak Turystyczny, quady Polaris na stoisku SMU Strzałkowo, food tuck Inter Europol oraz panel na temat „Atrakcyjności Kulinarnej Wielkopolski”.

Tradycyjnie konkurs zakończyła „motylkowa gala”, której kulminacyjnym punktem jest tort. W tym roku był on wyjątkowo okazały i piękny, jak przystało na obchody 10-lecia konkursu. Autorem tortu był Mistrz cukiernictwa Paweł Mieszała. Tort został wniesiony przez poczet poznańskich szefów kuchni, którzy rozpoczynali swoją zawodową karierę u boku patrona konkursu śp. Rafała Jelewskiego. Przed serwisem tortu odbył się przepiękny taniec motyli, w wykonaniu teatru tańca Dyemotion pod egidą Mariana Folga. Wspaniałe efekty świetlne, gra na emocjach, przepyszna kuchnia urzekły ponad 200 gości gali, którzy już czekają na X jubileuszową edycję konkursu. Kapituła Konkursu Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol serdecznie dziękują wszystkim tegorocznym uczestnikom wydarzenia i Partnerom oraz zapraszają za rok.

Więcej informacji na temat konkursu na stronie www.konkursykulinarne.pl
Zdjęcia: Edward Trzeciakiewicz Good Lookin Food Photography

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!