Portal Gastronomiczny

Plakietki Przewodnika MICHELIN 2024 rozdane

Dnia 28 czerwca br. na 34 piętrze OLIVIA STAR w Gdańsku  odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia Plakietek Michelin 2024. Organizatorem wydarzenia była Akademia Gastronomiczna w Polsce, z prezydentem Maciejem Dobrzynieckim – partnerem Przewodnika Michelin na Polskę.
Na uroczystości obecny był również Rafał Szmytke Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej oraz reprezentanci władz samorządowych m.in . Prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-Jachim i Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

W tym roku po raz pierwszy obok lokali z Miasto Stołeczne Warszawa, Kraków PL i Miasto Poznań, inspektorzy Michelin odwiedzili też województwo pomorskie. Przyznano łącznie 77 wyróżnień, w tym 3 nowe lokale nagrodzono jedną gwiazdką MICHELIN, a 9 nowych otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand. Pierwsza w historii Zielona Gwiazdka trafiła do restauracji ELIKSIR z Gdańska, za bycie liderem w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologiczne podejście do kuchni !

Wręczenie Plakietek wywoływało burzę oklasków wśród zgromadzonych, a wyróżnieni nie kryli zadowolenia i dumy z własnych osiągnięć.

– Miło mi odbierać drugi raz z rzędu te dwie gwiazdki. Ogólnie mówi się, że trudniej jest utrzymać niż dostać gwiazdkę i chyba coś w tym jest, to ciągła praca, kawał serca i zaangażowanie. Dlatego dziś dziękuję mojej załodze, która nie może być dziś ze mną świętować, ponieważ właśnie wydaje nowy serwis. Warto pracować ciężej, bo może kiedyś będzie więcej, kto wie? „

Przemysław Klima – Bottiglieria 1881,Kraków

Wielkie podziękowanie za Gwiazdkę, to ogromny zaszczyt być w tym zacnym gronie. Wraz ze swoim zespołem robię fantastyczną pracę by móc odbierać wyróżnienia i gwiazdki, to wyzwala w nas ogromną energię”.

Andrea Camastra NUTA Restaurant, Warszawa

Praca, pasja, pokora, którą mam od niedawna oraz mentor, na którym mogłem się wzorować.
Na tym opieram sukces mojej restauracji

Hubert Cygan Restauracja Giewont Kościelisko

Po zakończeniu części oficjalnej zgromadzeni goście wzięli udział w kolacji degustacyjnej przygotowanej przez zespół Olivia Star, wśród dań znalazł się: „Krokiet z Szynką Iberyjską i Kawior Antonius”, ” Tartaletka Groseran”, „Tuńczyk, Dashi, Kawior Antonius”, ” Koktajl z Krewetek”, Wołowina Black Angus/Bób/ Kurki”, ” Karmel, Jaśmin, Migdał” – w pairingu z kawą Nespresso Peru Organic. Do dań podawano wyborne wina, pochodzące z hiszpańskich i francuskich winnic m.in. Frerejean freres NV Brut Grande Reserve, Escabeces 2021 Sara Perez y Rene Barbier, D.O. Tarragona , Marinet Bru 2021, Mas Martinet.
Wydarzenie poprowadził znany uczestnik programu „Europa da się lubić” – Conrado Moreno.

Projekt „Michelin Plaques” wystartował w 2015 roku dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju.
W roku 2017 plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski. Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2024. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona najlepszych restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku.

WARSZAWA

Kraków

Bottiglieria 1881 – DWIE Gwiazdki Michelin
Giewont (Kościelisko) – Gwiazdka Michelin
Folga – Bib Gourmand
MOLAM – Bib Gourmand
Albertina
Amarylis
Artesse
Copernicus
Farina
Filipa 18
Florentina
Hana Sushi
Karakter
Kogel Mogel
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak
Pod Nosalem
Pod Różą
Szara
ZaKładka
Zazie
Kropka
Mazi
Nami Beef and Reef

Platforma Gastronomiczna

Poznań

MUGA – Gwiazdka Michelin
Fromażeria – Bib Gourmand
SPOT. – Bib Gourmand
TU.REStAURANT – Bib Gourmand
62 Bar & Restaurant
A nóż widelec
Cucina
Delicja
Marino Bistrot
NOOKS
Papavero
PASODOBRE
Port Sołacz
The Time
Zen On

POMORSKIE

Arco by Paco Perez -Gwiazdka Michelin
Eliksir – Zielona Gwiazdka Michelin

1911 Restaurant
Hevelke
Luneta & Lorneta Bistro Club
Treinta y Tres
Vinissimo
Butchery and Wine Gdynia
Cafa Xander
Fino
Fisherman
L’Entre Villes
Mercato
Niesztuka
Oberża 86
Piwna47
Ritz
True
Tygle Gdańskie

Partnerzy Kolacji:
Rafineria Gdańska, Gdańsk Lech Walesa Airport, Toyota /Lexus Walder, VISIT GDANSK, KINGA Pienińska, NESPRESSO, NORIS, thermomix, Antonius, SOBRE VINO.

Zdjęcia

Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

Inne

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!