Portal Gastronomiczny

ALT MICHELIN

Plakietki Michelin 2023 rozdane!

W dniu 27 czerwca w Oregano Wine &Bar na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia Plakietek Michelin. Organizatorem wydarzenia była Akademia Gastronomiczna w Polsce, z prezydentem Maciejem Dobrzynieckim – partnerem Przewodnika Michelin na Polskę oraz Prezydent Miasta Poznania Maciej Jaśkowiak.

W uroczystości udział wzięli wszyscy reprezentanci lokali gastronomicznych ujętych w Przewodniku, władze państwowe i samorządowe oraz przedstawiciele partnerów oraz branżowe media. Ceremonię poprowadził niezwodny Mikołaj Rey – uczestnik programu „MasterChef”, smakosz i promotor kulinarny.

Wyróżnienia Michelin dla polskich restauracji zostały ogłoszone 19 czerwca. Zestawienie opublikowane przez przewodnik Michelin objęło aż 49 lokali, wśród których znalazły się nie tylko gwiazdkowe lokale, ale również siedem z wyróżnieniem Bib Gourmand. Inspektorzy przewodnika Michelin odwiedzili nie tylko znane już Warszawę i Kraków, ale również Poznań, z którego aż 11 lokali uznali za wartych polecenia. Stolicę naszego kraju w przewodniku reprezentuje 19 lokali, zaś Kraków 18.

Szefowie nagrodzeni Gwiazdką Michelin nie kryli swojej radości i odbierając zaszczytne wyróżnienia:

„Nie spodziewałem się, że w tak krótkim czasie po otwarciu otrzymam Gwiazdkę Michelin, to nie tylko wyróżnienie dla mojego lokalu, ale też dla całej polskiej gastronomii, jesteście wspaniałym krajem. Mam wspaniały zespół i bardzo mu dziękuję. Dziękuję też wszystkim za wsparcie.”Andrea Camastra

– „Przede wszystkim chciałbym podziękować mojej załodze, za ciężką pracę i zaangażowanie. Jest to wyróżnienie nie tylko dla nas, ale dla całej gastronomii w Polsce, również dla kucharzy, którzy widzą że warto ciężko pracować i to popłaca, można później stać na scenie i trzymać Plakietkę w dłoni. Jest to symbol, że warto ciężko pracować, by później przeżyć taką chwilę.” Przemysław Klima

„Jestem bardzo zaszczycony, że mogę tworzyć historię Przewodnika, szczególnie w moim pięknym mieście Poznaniu, jestem dumny, że ciężka praca przyniosła tak wysokie wyróżnienie jakim jest niewątpliwie Gwiazdka Michelin, oczywiście podziękowania należą się też całej załodze restauracji MUGA, bez nich nie byłoby tego sukcesu”. – Artur Skotarczyk

Projekt „Michelin Plaques” wystartował w 2015 roku dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju.
W roku 2017 plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski. Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2023. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona najlepszych restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku.

Po zakończeniu części oficjalnej zgromadzeni goście wzięli udział w kolacji degustacyjnej przygotowanej przez zespół Tomasza Zdrenki, wśród dań znalazł się „ Tatar z daniela, „Ravioli z duszoną wołowiną”, „Okoń morski”, Polędwica cielęca” i „Calamansi parfait z sosem sojowym„, do dań podawano wyborne wina, pochodzące z hiszpańskich i francuskich winnic. Skomponowane na ten wieczór menu, nawiązywało do dawnych polskich smaków.

Aplikacje Michelin można pobrać ze strony: https://guide.michelin.com/

WARSZAWA

NUTA – Gwiazdka Michelin
ale wino – Bib Gourmand
Kieliszki na Próżnej – Bib Gourmand
Koneser Grill – Bib Gourmand
Le Braci – Bib Gourmand
Bez Gwiazdek
Butchery and Wine
Concept 13
Dyletanci
elixir by Dom Wódki
Epoka
Europejski Grill
hub.praga
kontakt
muzealna
NOBU Warsaw
Nolita
Rozbrat 20
Szóstka

Kraków

Bottiglieria 1881 – ** Gwiazdka Michelin
MOLAM – Bib Gourmand
Albertina
Amarylis
Artesse
Copernicus
Farina
Filipa 18
Florentina
Hana Sushi
Karakter
Kogel Mogel
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak
Pod Nosalem
Pod Różą
Szara
ZaKładka
Zazie
Giewont (Kościelisko)

Platforma Gastronomiczna

Poznań

MUGA – Gwiazdka Michelin
Fromażeria – Bib Gourmand
TU.REStAURANT – Bib Gourmand
62 Bar & Restaurant
A nóż widelec
Delicja
NOOKS
Papavero
SPOT.
The Time
Zen On

Partnerzy Kolacji:
Miasto Poznań, ERGO HESTIA, BENTLEY, KINGA Pienińska, NORIS, Antonius, SOBRE VINO.

Zdjęcia

Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective
Więcej na : http://akademiagastronomiczna.org.pl/





Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Inne

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!