Portal Gastronomiczny

 Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet zaprasza na konkurs

Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski

Zapraszamy na konkurs kulinarny „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni organizowany przez Instytut Kulinarny Transgourmet”, który odbędzie się 14 lipca. Do kulinarnych zmagań przystąpi sześć zespołów, wyłonionych w drodze eliminacji.
Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Udział w konkursie będzie dla profesjonalnych kucharzy nie tylko wyzwaniem, ale i dużą szansą. Zależy nam na rozwoju branży gastronomicznej, podnoszeniu jej standardów oraz rozwijaniu umiejętności osób, które ją tworzą. Te strategiczne cele przyświecają zarówno Transgourmet Foodservice oraz Selgros HoReCa jak i Ogólnopolskiemu Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierników. Właśnie dlatego nasze relacje są tak dobre – po prostu świetnie się rozumiemy i wspieramy branżę, która jest dla nas bardzo ważna. Mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Mistrzowski kurczak

Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” polega na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche i przesłaniu ich organizatorowi wraz z wypełnionym drukiem zgłoszeniowym. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest kurczak tusza bez podrobów oraz wątróbka z kurczaka. Amuse bouche musi być z kolei przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych po przygotowaniu dania głównego.

Swoją kandydaturę mogą zgłosić dwuosobowe drużyny składające się z Szefa Kuchni i Kucharza pomocniczego. Każdy uczestnik musi być profesjonalistą – do udziału w kwalifikacjach zostaną dopuszczone osoby pracujące zawodowo lub posiadające maksymalnie roczną przerwę w dniu przystąpienia do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Spośród wszystkich zgłoszeń Kapituła Konkursu wybierze 8 najlepszych zespołów.

Lista uczestników

Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
Dawid Stąpór, Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
Paweł Liszka, Khrystyna Nykoliuk –Radisson Blu Hotel, Sopot
Mateusz Furczoń, Michał Adamczyk – Restauracja Góralska Tradycja, Zakopane
Łukasz Wojtas, Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity
Tomasz Wolski, Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gołkowice Dolne

Finał w drodze na szczyt

Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 14 lipca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców dla zawodu kucharza.

Regulamin na stronie:
 http://osskic.org.pl/aktual/akt_2023_06_15.html

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów