Pierwszy weekend października przepełniony był karpiowymi smakami na Zamku w Niemodlinie.
W dniach 6-7 października odbywał się konkurs kulinarny „Czas na rybę”. Celem konkursu jest popularyzacja karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą.
Organizatorami wydarzenia jest Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.
Współorganizatorami Konkursu jest także Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim oraz Polski Karp sp. z o.o. – organizacja producentów ryb.
Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska.
Konkurs ma charakter ogólnopolski i skierowany jest do Szefów Kuchni oraz uczniów szkół gastronomicznych, jego pierwsza edycja odbyła się w 2018.
CZAS NA RYBĘ JUNIOR !
W piątek sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych, walczyło o najlepszą potrawę z karpia – w towarzystwie jednego z olejów Bunge – producenta marki Kruszwica. Rywalizacja była spora!
I miejsce zajęły – po raz drugi z rzędu!: Julia Masierak i Kamila Jarosz z Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin. z potrawą: Assiette z karpia | puree dyniowe | sos z czarnego bzu | warzywa.
Zwyciężczynie otrzymały:
* nagrody rzeczowe o wartości 1.000,- zł
* warsztaty gastronomiczne dla całej klasy ufundowane przez firmę UNOX,
II miejsce- Alicja Cupioł i Helena Kalus z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu..z potrawą:
Karp saute w towarzystwie praliny z karpia konfitowanego podany na puree z pasternaku z czarną soczewicą
III miejsce – Martyna Kliś i Szymon Habdas z Żywca z Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu z potrawą Pierożki z karpia i czarnej soczewicy na puree dyniowym z sosem maślanym chimichurri miętowo limonkowe i świeże owoce!
Młodych zawodników oceniało jury w składzie:
JURY UCZNIOWIE:
Krzysztof Malinowski – Przewodniczący Jury
Marcin Bielec
Patryk Buchta
Andrzej Jackowiak
Radek Kłapacz
Marek Namysłowski
Michał Wawro
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za grę fair play, uśmiech, kreatywność kulinarną i dobrą zabawę!!!
Podziękowanie również dla pozostałych drużyn, a byli to:
Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Potrawa: Filet ze skórką/ puree ziemniaczano-tymiankowe/ glazurowany burak/ pikowana dynia/ sos z duszonego pora
Julia Babicz i Magdalena Rudkowska z Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie Brzeg
Potrawa: Karpiowe faworki w kakaowej panierce, przeplatane chipsami z batata, na bursztynowej tafli z sosem salsa verde
Karolina Wienczek i Oliwia Kukulla z Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu!
Potrawa: Cytrusowy karp nacinany z puree z batatów, oliwą melisową, orange curdem, kruszonką migdałową i słonym chipsem!
CZAS NA RYBĘ! DLA SZEFÓW KUCHNI
Drugiego dnia powalczyli zawodowi kucharze, oceny ich dań podjęli się również profesjonaliści z branży, a byli to:
Jean Bos
Krzysztof_Gawlikofficial
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Tomasz Smoczyk
Szef Kurt Scheller
Krzysztof Robert Szulborski
Jarek Walczyk
Jarosław Uściński
ZWYCIĘZCY
Pierwsze miejsce: Kamil Bujdasz i Paweł Baran z potrawą Karp po rzeszowsku
Zwycięzcy otrzymali:
* nagrodę finansową o wartości 3 tys. złotych
* nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024
* wycieczkę do Włoch na zaproszenie firmy UNOX
Drugie miejsce:
Krzysztof Klimaszewski i Łukasz Wódz – z potrawą Karp w chałce/ „kawior grzybowy”/ korzenne puree dyniowe/ sałatka „Waldorf”/ sos maślany
Trzecie miejsce
Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z potrawą Roule z karpia/porzeczkowe compote/majo z oleju dyniowego/tacos gryczane/dynia/miso
Brawa także dla wszystkich pozostałych uczestników:
Bartosz Alboszta i Filip Słabiński z potrawą Tris of fish
Konrad Kistela i Mukesh Singh z potrawą: Karp z kruszonką orzechową, tartaletka z karpia, polenta ,dynia, burak, sos cytrynowy, sos z maślanki
Maksym Trushkin i Emil Buczyński z potrawą Jesienny Karpidze
Dziękujemy naszym partnerom i patronom!
𝐏𝐀𝐑𝐓𝐍𝐄𝐑𝐙𝐘:
Bunge właściciel marki Kruszwica