Portal Gastronomiczny

czas na gęsinę

Czas na gęsinę – Festiwal Gęsi w Przysieku

W piątek (10 listopada) w ramach akcji „Czas na gęsinę”, w naszej gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można zakpić wyroby  i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych. Chętni mogą skorzystać także z Gęsiej Karczmy i strefy zabaw dla dzieci.  Organizowane są konkursy z nagrodami i prezentacje kulinarne.

Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina – tak zapisano w naszej tradycji – przypomina marszałek Piotr Całbecki, marszałek województwa.-  A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną gęś białą kołudzką owsianą. W Przysieku można posmakować i kupić wiele smacznych wyrobów z gęsiny oraz podpatrzyć jak dania przygotowują znani kucharze. I najważniejsze zachęcam do wspólnego świętowania nie tylko na piknikach, festynach ale też w domach. Spróbujcie przepisów znanych kucharzy, a może odszukajcie zapiski naszych mam i babć aby według nich przygotować posiłek dla rodziny oraz przyjaciół. A potem wspólnie zasiądzcie do stołu. To piękny zwyczaj wspólnego rodzinnego obchodzenia Święta Niepodległości.

W piątkowe popołudnie Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgesek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.

Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

Zapis z transmisji dostępny na  www.czasnagesine.pl

Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.  Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.

Więcej na stronie:  www.czasnagesine.pl

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

Inne

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich