#AIG PRIX
#ARS COQUINARIA
13 października w Hotelu Warszawa odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Mateusza Suligi
z krakowskiej restauracji Artesse w hotelu H15 Luxury Palace, który wraz
z szefem restauracji Warszawska – Dariuszem Barańskim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną.
Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Andrzej Strzelecki z gdańskiej restauracji Arco by Paco Perez.
Partnerami uroczystej kolacji byli: Vorwerk (Thermomix), Kinga Pienińska, Olivia Centre, Polskie Linie Lotnicze LOT, Antonius Caviar, Noris oraz Sobrevino.
AIG PRIX 2023
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną
z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2023:
- Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Mateusz SULIGA, Artesse, H15 Luxury Palace (Kraków) - Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Andrzej Strzelecki, Arco by Paco Perez (Gdańsk) - Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika
Iga Sarzyńska-Komorowska
- Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej Ewa Michalska, “Dzikie Historie”
- Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Joanna Ślusarczyk, Cristian Gadau – The Best Chef
ARS COQUINARIA, AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE: - NAGRODY DLA „PRZYJACIÓŁ SMAKU” – TYCH, KTÓRZY W WYJĄTKOWY SPOSÓB PRZYCZYNIAJĄ SIĘ DO ROZWOJU I PODNOSZENIA POZIOMU POLSKIEJ GASTRONOMII.
- LAUREACI 2023:
- Ewa Leja
- Robert Makłowicz
- Robert Mazurek
BIURO AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE
zdjęcia https://miskocollective.pixieset.com/