Portal Gastronomiczny

„Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii”

Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem.

Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.

Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.

Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!

Gdybym miał jeść w jednym mieście do końca swoich dni, byłoby to Tokio. Większość szefów kuchni przyznałoby mi rację. Dla osób obdarzonych niespokojnym, ciekawym umysłem, zafascynowanych warstwowością rzeczy, smaków i zwyczajów, których nigdy nie uda nam się w pełni pojąć, Tokio jest pysznie niepoznawalne. Jestem pewien, że mógłbym tu spędzić resztę życia, nauczyć się japońskiego, a i tak umarłbym jako szczęśliwy ignorant.
Anthony Bourdain, 1956–2018

Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.

Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały.

Wydawnictwo Znak

Oprawa twarda
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-8685-6
EAN: 9788324086856
Liczba stron: 416
Wydawnictwo: Znak Koncept
Format: 165x235mm
Cena katalogowa: 69,99 zł
Tłumaczenie: Lucyna Wierzbowska
Rok wydania: 2023
https://www.znak.com.pl/ksiazka/meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-arguile-katherine-tamiko-247734
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Darmowe szkolenia dla branży HoReCa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

 

Mierzęcin Horse Show w Pałacu Mierzęcin już w maju

 

Remont po pożarze domu Ewy i Piotra Michalskich

Udostępnij

 

Fun dining. Prosto i genialnie Przemysław Klima

 

Premiera książki „Tutto Il Mare i Ryby i Owoce Morza” - Makro