Portal Gastronomiczny

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej 2023 

Rozpoczęły się przygotowania do XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, którego organizatorem jest Waldemar Hołówka, przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Kuba Wolski, Sebastian Strójwąs oraz gospodarz wydarzenia Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne, Podzamcze 45 , 26-060 Chęciny. Festiwal odbędzie się w dniach od 07-09 czerwca 2023 r.

Organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach, czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

W ramach Festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny.
Uczestnicy chcący wziąć udział w konkursie powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. Konkurs ma zasięg ogólnopolski i jest nominowany do Kulinarnego Puchar Polski 2023.

Do udziału mogą zgłaszać się drużyny profesjonalnych kucharzy z różnych części Polski.
Wszystkie zgłoszenia na Festiwal należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 10 maja 2023 roku na adres: i/lub

Temat konkursu

Przedmiotem Festiwalu jest przekąska (zimna lub gorąca) i danie główne.

Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji przekąski.

Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:

  • Polędwica z jelenia – Firmy Kabanos
  • Owocowe runo leśne
  • Sery długo dojrzewający – Firmy Skarby Serowara

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:

  • Królik
  • Wężymord czarny korzeń

Jury




Waldemar Hołówka – koordynator konkursu –  Festiwalu.

Piotr Szczygielski  – Sekretarz  

Jury degustacyjne ;

1. Jean Bos -Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji

2. Marcin Soból – Prezes Europejskie Stowarzyszenie  Euro Toques Polska

3. Krzysztof Kowalski – członek Klubu Szefów Kuchni,  Szef Kuchni w Restauracji U Wieniawy Warszawa

4. Tomasz Krake -Szef Kuchni,  członek Klubu  Szefów Kuchni Dyrektor na Polskę wiodącego producenta urządzeń gastronomicznych firmy Hobart

5. Łukasz Jończyk – członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Jury Techniczne;

1. Jakub Wolski – Szef Kuchni , właściciel Soul Food Bistro & Catering Piotrków Trybunalski

2. Janusz Garncarczyk – Szef Kuchni Lemon Resort&SPA Gródek nad Dunajcem

W trakcie trwania  konkursu odbędzie się ;

Prof. Jarosław Dumanowski – wystąpienie nt. „Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji”  oraz pokaz Kulinarny z Szefem Kuchni Sebastianem Strójwąs z Restauracji Da Vinci

plus stoisko z książkami.

LISTA UCZESTNIKÓW

Konkurs dla profesjonalistów;

1. Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa

2. Mariusz Putek , Mateusz Cheda – Rynek 11 & Binkowski, Kielce

3. Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz Restauracja Sztormowa, Gdańsk

4. Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów

5. Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak , Hotel Platinum Residence, Poznań

6. Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka , MARINA GAJ , Konin

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych;

  1. Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat – Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
  2. Adam Łodej , Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  3. Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk – Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach.


Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w konkursie do dnia 25 maja 2023 roku drogą elektroniczną na adres: i/lub
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Festiwalu – w wyznaczonym czasie – skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.

Arkusz zgłoszeniowy:
https://docs.google.com/document/d/1KQBkSTWawRKfbJan6RWNMiEduQB6pSqq/edit?fbclid=IwAR28ip7BnBFnJYFUzp_-3NoKTwx0hBIIbtHHsS9uPlMigK39Io8m0eUAAC0

Regulamin:
https://drive.google.com/file/d/1-f_JEyLH7ZrMkRLPncPhIP6Xch5vsdnS/view?fbclid=IwAR3I_atG4lfSk1qp_7ggHo-eGLmZmHUwIHY5-X5EtjsvXDcpTG6IibDUTUU

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów