Rozpoczęły się przygotowania do XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, którego organizatorem jest Waldemar Hołówka, przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Kuba Wolski, Sebastian Strójwąs oraz gospodarz wydarzenia Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne, Podzamcze 45 , 26-060 Chęciny. Festiwal odbędzie się w dniach od 07-09 czerwca 2023 r.
Organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach, czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
W ramach Festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny.
Uczestnicy chcący wziąć udział w konkursie powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. Konkurs ma zasięg ogólnopolski i jest nominowany do Kulinarnego Puchar Polski 2023.
Do udziału mogą zgłaszać się drużyny profesjonalnych kucharzy z różnych części Polski.
Wszystkie zgłoszenia na Festiwal należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 10 maja 2023 roku na adres: i/lub
Temat konkursu
Przedmiotem Festiwalu jest przekąska (zimna lub gorąca) i danie główne.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji przekąski.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
- Polędwica z jelenia – Firmy Kabanos
- Owocowe runo leśne
- Sery długo dojrzewający – Firmy Skarby Serowara
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Królik
- Wężymord czarny korzeń
Jury
Waldemar Hołówka – koordynator konkursu – Festiwalu.
Piotr Szczygielski – Sekretarz
Jury degustacyjne ;
1. Jean Bos -Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji
2. Marcin Soból – Prezes Europejskie Stowarzyszenie Euro Toques Polska
3. Krzysztof Kowalski – członek Klubu Szefów Kuchni, Szef Kuchni w Restauracji U Wieniawy Warszawa
4. Tomasz Krake -Szef Kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni Dyrektor na Polskę wiodącego producenta urządzeń gastronomicznych firmy Hobart
5. Łukasz Jończyk – członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Jury Techniczne;
1. Jakub Wolski – Szef Kuchni , właściciel Soul Food Bistro & Catering Piotrków Trybunalski
2. Janusz Garncarczyk – Szef Kuchni Lemon Resort&SPA Gródek nad Dunajcem
W trakcie trwania konkursu odbędzie się ;
Prof. Jarosław Dumanowski – wystąpienie nt. „Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji” oraz pokaz Kulinarny z Szefem Kuchni Sebastianem Strójwąs z Restauracji Da Vinci
plus stoisko z książkami.
LISTA UCZESTNIKÓW
Konkurs dla profesjonalistów;
1. Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
2. Mariusz Putek , Mateusz Cheda – Rynek 11 & Binkowski, Kielce
3. Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz Restauracja Sztormowa, Gdańsk
4. Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów
5. Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak , Hotel Platinum Residence, Poznań
6. Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka , MARINA GAJ , Konin
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych;
- Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat – Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
- Adam Łodej , Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk – Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach.
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w konkursie do dnia 25 maja 2023 roku drogą elektroniczną na adres: i/lub
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Festiwalu – w wyznaczonym czasie – skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
Arkusz zgłoszeniowy:
https://docs.google.com/document/d/1KQBkSTWawRKfbJan6RWNMiEduQB6pSqq/edit?fbclid=IwAR28ip7BnBFnJYFUzp_-3NoKTwx0hBIIbtHHsS9uPlMigK39Io8m0eUAAC0
