Portal Gastronomiczny

Składniki obowiązkowe 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski 2023

Niedoceniane mięso, typowo polskie, niepodrabialne produkty i niełatwe połączenie trzech składników. Już wiadomo, z czym będą się mierzyć zwycięzcy konkursów nominowanych, a tym samym finaliści Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Bartosz Peter, przewodniczący jury, podał składniki obowiązkowe dań.

Składniki obowiązkowe potraw – przystawki, dania głównego i deseru – to podstawa, na której pracują finaliści Kulinarnego Pucharu Polski. Zawodnicy walczący o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” muszą na tej bazie stworzyć autorskie dania.

Typowo polska przekąska

Twaróg oraz dowolny rodzaj dyni – głównym zadaniem w przekąsce będzie opracowanie wytrawnego sernika z dowolnymi dodatkami i podanie go z dwoma dodatkami warzywnymi (jeden z nich musi być przygotowany na bazie dyni) oraz sosem. Całe danie ma mieć charakter wytrawnej przekąski.

– Twaróg to ser wyjątkowy na skalę światową, ponieważ dzięki unikalnemu mikroklimatowi może być produkowany tylko w Polsce. Produkowany z polskiego mleka, w polskich zakładach mleczarskich, jest nie do podrobienia w innych krajach na świecie – tłumaczy wybór Bartosz Peter.

Jak wyjaśnia, tradycja pieczenia serników w Polsce jest bardzo długa i dobrze znana. Tym razem zawodnicy jako zadanie konkursowe muszą połączyć tradycję z nowoczesnością i z ciasta deserowego i warzywa jakim jest dynia, będą musieli wyczarować przekąskę na miarę Kulinarnego Pucharu Polski.

Danie główne z niedocenianym składnikiem

Kolejnymi składnikami obowiązkowymi będą tusza królika oraz dowolny rodzaj grzybów.

Skąd ten akurat wybór? – Królik to mięso które wciąż pozostaje niedocenione, cała tusza daje szansę uczestnikom Kulinarnego Pucharu Polski na pokazanie swoich mistrzowskich umiejętności technicznych; od rozbioru poprzez wykorzystanie różnych elementów takich jak comber, skoki czy łopatka – zauważa przewodniczący tegorocznego jury.

Grzyby, których tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa, cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe. Spożywamy zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Jedne i drugie swoim aromatem doskonale uzupełnią delikatne królicze mięso.

Nietypowy miks smaków

Deser zawodnicy przygotują na bazie orzecha włoskiego, jogurtu koziego naturalnego i mandarynek. Bakalie od dawna używane są do przygotowywania ciast i deserów.

Tym razem zawodnicy muszą połączyć orzech włoski z kozim serem i mandarynką, aby stworzyć wyjątkową kreację. Aby powstał deser idealny, uczestnicy powinni zadbać o różnorodność tekstur i temperatur w prezentowanych elementach kompozycji na talerzu – podkreśla Bartosz Peter.

Finał Kulinarnego Puchary Polski odbędzie się podczas targów POLAGRA, które odbędą się w Poznaniu.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów