Apteka św. Huberta

Trophee Mille

Polscy uczniowie w międzynarodowym konkursie Trophee Mille

Trophee Mille International co roku otwiera swoje podwoje dla uczniów szkół gastronomicznych.

20 marca 2023 roku w Reims we Francji, odbyła się 12 edycja tego konkursu, którego celem jest podkreślenie zarówno talentów, jak i motywacji uczniów szkół gastronomicznych ze wszystkich krajów i kultur, podczas międzynarodowego spotkania, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy światowego formatu młodszemu pokoleniu.
Wydarzenie ma również na celu poprawę edukacji i przygotowania zawodowego następnych pokoleń oraz zaprezentowanie bogactwa dziedzictwa kulinarnego francuskiego regionu Grand Est.

W tym roku aż 11 drużyn wzięło udział w tym międzynarodowym wydarzeniu. Wśród zespołów z Francji, Japonii, Tajwanu, Australii, Włoch, Niemiec, Austrii, Słowenii, Czech i Grecji nie mogło zabraknąć Polski.
Polskę reprezentowali Aleksandra Zajęcka i Oskar Brzozowski pod batutą nauczyciela szefa Michała Markowicza z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach.

Zawodnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde na sześciu talerzach: pierwsze słone a drugie słodkie. Do wykonania obu dań trzeba było wykorzystać produkty z regionu Grand Est:

  • złotą szalotkę i schab wieprzowy z kością do dania słonego
  • kawę i cydr do dania słodkiego

    W międzynarodowym jury degustacyjnym zasiadali zacni szefowie kuchni jak: Beatriz Gonzalez, Jocelyn Herland, Adam Chrząstowski, Tetsuya Nakamura, Jean-Francois Girardin, Bruno Pastorelli, Angelo Musa, Nina Metayer oraz Emmanuel Renaut z restauracji oznaczonej 3 gwiazdkami Michelin w roli Honorowego Przewodniczącego.

    Bez wątpienia nasi reprezentanci pokazali klasę, mimo stresu i emocji przygotowali wspaniałe dania, które zdobyły uznanie jurorów i publiczności. Schab faszerowany słoniną w akompaniamencie ptasiego mleczka z ziemniaków i karmelizowanej szalotki prezentował się na talerzu ciekawie.
    Zaś piętrowe, kakaowe ciastko z kremem kawowym i białą czekoladą z dodatkiem kruszonki jabłkowej oraz cydrowych lodów wyglądało imponująco.

    Nasi zawodnicy nie zajęli miejsc medalowych. Ale z pewnością mamy powody do dumy. To ich pierwszy występ na międzynarodowej arenie, która jest niezwykle wymagająca. Stres, emocje, publiczność, kamera relacjonująca na żywo poczynania wszystkich zespołów oraz baczne oko jurorów technicznych i wymagające podniebienia najlepszych szefów kuchni, to nie lada wyzwanie, szczególnie dla tak młodych ludzi.

    To wydarzenie z pewnością na długo zapadnie w pamięć naszym zawodnikom, którzy wynieśli z tego konkursu wiele doświadczeń, międzynarodowych kontaktów i poczuli prawdziwą żyłkę rywalizacji. Emocje, które towarzyszyły ich występowi były ogromne, ale okiełznali nerwy i w profesjonalny sposób zaprezentowali się z jak najlepszej strony.
  • Jestem dumny z moich podopiecznych, którzy włożyli dużo pracy i energii w przygotowania do konkursu. Na miejscu nie obeszło się bez sytuacji stresujących, ale opanowali emocje i skupili się na swojej pracy. Ola i Oskar stworzyli naprawdę zgrany duet. Jak to się mówi „pierwsze koty za płoty”. Dziś już wiedzą jak wyglądają takie międzynarodowe wydarzenia i z czym trzeba się mierzyć. – powiedział Michał Markowicz, szef kuchni, nauczyciel Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach.

    Tym razem wygrał zespół z Francji – Sibyle BERTHO i Paula Turco z CFA Médéric z Paryża
    Na drugim miejscu znalazła się Japonia – Miho YOKOHAMA i Arashi OHMURA – ze Szkoły Tsuji
  • , zaś ostatnie miejsce na podium przypadło Grecji – Vasiliki DAVRI & Panagiotis KARAFLOS.
    Nagrodę specjalną za Najlepszy Zespół – zdobył Tajwan – Ying Che LIAO & Ryan Yang.

    Serdecznie wszystkim gratulujemy!

    Polską reprezentację wsparły firmy: Violife Professional Polska, Zychowicz Przetwórstwo
    Mięsa, ChemaN, FMB Meble i wnętrza

    Informacja prasowa:
    Smarten PR
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rekordowa frekwencja na Kongresie Szefów Kuchni 2024

 

Warsztat i Konferencja "Oszczędność i Bezpieczeństwo w Biznesie HoReCa"

 

AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE

Udostępnij

 

Siódma edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami.

 

Znamy nazwiska finalistów Trophée Mille Poland 2024