Portal Gastronomiczny

Trophee Mille Polska

Pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023 za nami!

Za nami pierwsza edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska 2023, który odbył się 10 listopada podczas 30. Targów HORECA w Krakowie. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów dwuosobowych składających się z uczennicy i ucznia ze szkół o profilu gastronomicznym. Każdej drużynie towarzyszył nauczyciel, który był obecny przy boksie konkursowym pełniąc rolę trenera.

Trophee Mille Polska

Najlepszą drużyną okazali się uczniowie Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, których do zwycięstwa poprowadził nauczyciel Łukasz Cichy, zawodowo związany z restauracją Biała Róża, w której pełni funkcję szefa kuchni. Młodzi adepci sztuki kulinarnej jako danie słone przygotowali łososia MOWI Supreme w formie Wellingtona, co spotkało się z dużym uznaniem jury degustacyjnego, a deser skomponowany na bazie białej czekolady Callebaut i dyni dopełnił dzieła.

Następny krok dla zwycięzców to finał międzynarodowy w Reims, który odbędzie się 24 marca 2024 roku. Wtedy to nasza reprezentacja zmierzy się z najlepszymi uczniami z całego świata. Już dziś trzymamy za nich kciuki!

Jestem pod wielkim wrażeniem zaangażowania i przygotowania tych młodych ludzi. Mimo stresu, który był widoczny, dali wszyscy radę a dania, które wykreowali były spójne, smaczne i bardzo efektowne. Serdecznie gratuluję wszystkim kandydatom oraz ich mentorom nauczycielom. To była prawdziwa uczta w słonej i słodkiej odsłonie. Cieszę się i jestem dumny, że konkurs na stałe wszedł oficjalnie do Polski za sprawą agencji Smarten, której dziękuję, za tak profesjonalne przygotowanie. – powiedział Philippe Mille, Honorowy Przewodniczący Jury, pomysłodawca konkursu.

Z wielu zgłoszeń Komitet Organizacyjny Trophee Mille Polska wyłonił 6 zespołów dwuosobowych, które zaprezentowały się w finale, a wśród nich:

  1. Antonina Sułkowska i Eryk Makowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J Śniadeckich w Poznaniu, nauczyciel Karolina Mikołajczyk – Nieckarz
  2. Zuzanna Śliwa i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej, nauczyciel Anna Wilk
  3. Maja Wiśniewska i Przemysław Szulc z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, nauczyciel Agnieszka Struś
  4. Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, nauczyciel Tomasz Zapała
  5. Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel Łukasz Cichy
  6. Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. Adama Chętnika w Ostrołęce, nauczyciel Ewa Okowicka – Dyl

Trophee Mille powstał w 2010 roku, a jego pomysłodawca postawił sobie prosty i jasny cel – zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy, doskonalenia umiejętności, i zdobywania doświadczenia od najlepszych kucharzy i cukierników. Szef Philippe wyszedł z założenia, że inwestycja w młodego człowieka, motywacja i wskazywanie kierunku do rozwoju jest ważnym elementem w kształceniu przyszłych kucharzy i cukierników. A zetknięcie ich z wielkimi autorytetami świata gastronomii jest dla nich cenna nauką i niewątpliwym prestiżem, którego mogą dostąpić biorący udział w konkursie.

10 listopada w Krakowie każda drużyna miała do przygotowania w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze na słono z wykorzystaniem łososia MOWI Supreme, śmietany Alpro cooking 14% oraz dowolnych leśnych grzybów i drugie danie na słodko (deser) na bazie czekolady Barry Callebaut i dowolnej dyni. Dziś wiemy, że wszystkie drużyny poradziły sobie wyśmienicie z tematami obowiązkowymi, których kreacje wyeksponowane były na talerzach od firmy Churchill. Na uznanie zasługuje wspaniały serwis w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, który w bardzo profesjonalny sposób serwował dania jurorom.

Na trybunach nie zabrakło kibiców, którzy byli dużym wsparciem dla swoich faworytów i niejednokrotnie trzecim zawodnikiem. Nie zabrakło transparentów i okrzyków radości. Było wiele wspaniałych emocji, pięknej rywalizacji i mnóstwo dobrej energii, którą wyczuwało się w powietrzu.

Konkurs poprowadził Tomasz Purol, szef kuchni sopockiej restauracji White Marlin, który w roli Mistrza ceremonii sprawdził się bardzo dobrze, elokwentnie czarując publiczność.

Pierwszy finał polskiej edycji Trophee Mille Polska 2023 został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Trophee Mille International. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Przewodniczący Jury Szef Robert Sowa, natomiast za stronę techniczną konkursu odpowiadał Michał Markowicz i wspaniały team w składzie: Mirosław Ciołak, Paweł Kałuski i Dawid Cieśliński.
W jury zasiadały prawdziwe autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej oraz pomysłodawca konkursu, a wśród nich znaleźli się: Bożena Sikoń – Wojtal, Honorowa Przewodnicząca Jury, Philippe Mille, Honorowy Przewodniczący Jury, Kurt Scheller, Krzysztof Małocha, Grzegorz Fic, Roman Pawlik, Iga Sarzyńska, Krzysztof Kopciński, Tomasz Deker, Konrad Korszla i Miłosz Kowalski.

– Zawsze wzruszają mnie młodzi ludzie, którzy startują w konkursach i na pierwszy rzut oka widać ich pasję do gotowania. Jest nadzieja, że nasz fach ma przyszłość i będzie miał kto nas zastąpić. Podczas konkursu u wszystkich dało się zauważyć stres, ale większość poradziła sobie naprawdę dobrze, biorąc pod uwagę emocje, które im towarzyszyły i oko kamery, które cały czas obecne było przy boksach relacjonując ich pracę na żywo. Muszę przyznać, że każdy zespół wykonał kawał dobrej roboty, niejeden szef kuchni nie powstydziłby się takich dań w swojej restauracji – powiedział Robert Sowa, Przewodniczący Jury.

Kwestie stricte kuchenne na stanowiskach oceniało jury techniczne w składzie: Marcin Sołtys i Krzysztof Gawlik pod czujnym okiem Przewodniczącego Dariusza Ratuszniaka.

Uroczystość wręczenia pamiątkowych dyplomów, okazjonalnych talerzy od firmy Churchill, ogłoszenie wyników i przekazanie nagród nastąpiło po konkursie, jak tylko wszystkie punkty zostały skrupulatnie policzone przez Szefa Adama Chrząstowskiego, sekretarza konkursu. Zwycięska drużyna otrzymała specjalnie zaprojektowany, przechodni puchar, którego będzie bronić w następnej polskiej edycji.

Na podium stanęły następujące zespoły:

I miejsce: Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie

II miejsce: Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
III miejsce: Zuzanna Śliwa i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej

Serdecznie wszystkim gratulujemy, a zwycięskiej drużynie życzymy powodzenia na arenie międzynarodowej!

Pierwsza edycja konkursu Trophee Mille Polska już za nami! Towarzyszyło jej wiele dobrych emocji i wzruszeń, które z pewnością pozostaną jeszcze długo w pamięci.

Ogromne podziękowania należą się Partnerom konkursu: Barry Callebaut Polska, Lesaffre Polska, Alpro, Churchill, ChemaN, Fine Dine, MOWI, Gastro Magic Service, RM Gastro, które chętnie udzieliły wsparcia, promując tym samym młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej.
O komunikację zadbały branżowe media, na które zawsze można liczyć, jak: Szef Kuchni, Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Papaja, Newsgastro, Food Service,

Zdjęcia: Michał Hawliczek

Zdjęcia dań: Edward Trzeciakiewicz

***

Trophee Mille jest pierwszym konkursem kulinarno – cukierniczym dla szkół gastronomicznych w Polsce o zasięgu międzynarodowym, którego celem jest wzmocnienie talentów i motywacji uczniów szkół gastronomicznych, którzy pasjonują się gotowaniem, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy młodszemu pokoleniu.

Oficjalnym przedstawicielem marki Trophée Mille w Polsce jest agencja Smarten PR

www.smartenpr.pl

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek