Konkurs „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2024” jest poświęcony pamięci zmarłego w 2018 r. Mariana Tarnawskiego, założyciela i długoletniego prezesa firmy Las-Kalisz, powstałej 15 marca 1991 r., pasjonata zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej. Konkurs ma ponadto na celu popularyzację w kraju i zagranicą dziczyzny oraz mięsa króliczego, w których przetwórstwie specjalizuje się zakład Las-Kalisz, a także promocję ich walorów żywieniowych i technik prawidłowej obróbki kulinarnej.
Konkurs składa się z dwóch etapów:
• etap I: kwalifikacje do Konkursu – weryfikacja przez Kapitułę Konkursu zgłoszeń nadesłanych mailowo.
• etap II: konkurs kulinarny, który odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu 11 kwietnia 2024 r. Spośród zgłoszeń do I etapu wyłonionych zostanie pięć dwuosobowych zespołów oraz obrońcy tytułu poprzedniej edycji. Łącznie sześć dwuosobowych drużyn zaprezentują swoje umiejętności podczas Konkursu.
UCZESTNICY KONKURSU KULINARNEGO
Konkurs skierowany jest do osób fizycznych – kucharzy profesjonalistów, tj. kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w chwili przystąpienia do konkursu kulinarnego przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok kalendarzowy.
Uczestnikami Konkursu mogą być osoby narodowości polskiej, jak również obcokrajowcy pracujący w polskich restauracjach.
W II etapie Konkursu mogą wziąć udział wyłącznie kucharze wyłonieni w I etapie przez Kapitułę Konkursu.
. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa o północy 29 lutego 2024 r. Zespoły zakwalifikowane do II etapu zostaną wyłonione i powiadomione niezwłocznie, nie później niż w terminie do 7 dni od zakończenia przyjmowania zgłoszeń. Informacja o zespołach zakwalifikowanych do Konkursu zostanie ponadto podana do wiadomości publicznej w witrynach internetowych Organizatora oraz zainteresowanych partnerów i sponsorów oraz patronów medialnych Konkursu.
Konkurs kulinarny odbędzie się 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Organizator zapewnia miejsca noclegowe dla drużyn zakwalifikowanych do II etapu Konkursu.
Kontakt
KONTAKTY W SPRAWIE PRODUKTÓW OBOWIĄZKOWYCH
Las-Kalisz: Stanisław Wojtysiak, e-mail: , tel. 695 939 333
Nestlé CHEF: j.w. (oba obowiązkowe produkty CHEF dołączamy gratis do każdego zamówienia mięsa na cele treningowe)
Skarby Serowara: Robert Niedziela, e-mail: tel. 667 990 882