Apteka św. Huberta

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek

Już 12 lipca odbędzie się wielki finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”, w którym zmierzą się najlepsi Szefowie Kuchni wyłonieni przez jury. Swoje umiejętności zaprezentuje sześć dwuosobowych zespołów z różnych regionów Polski. Wydarzenie organizowane jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” polegał na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse-bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego były udziec cielęcy oraz surowa krewetka. Amuse bouche musiało być przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, wykorzystując resztki pozostałe po przygotowaniu dania głównego.

Jury konkursu wybrało sześć najlepszych zespołów. Wśród nich znaleźli się:

  • Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu – Restauracja Szeroka No 9, Toruń
  • Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Restauracja Lavenda, Poznań
  • Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
  • Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
  • Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski – Tres Bien Event Food Catering
  • Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński – Compass Culinary Group

– Zeszłoroczny finał okazał się ogromnym sukcesem. Uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności, a laureaci pierwszej edycji Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni zwyciężyli też w finale Kulinarnego Pucharu Polski! Kibicuję naszym uczestnikom i wierzę, że udział w konkursie to szansa nie tylko na zdobycie nowych doświadczeń, ale także na zyskanie nowej perspektywy i budowanie swojej kariery w kuchniach na najwyższym poziomie.

Mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 12 lipca 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne dodatkowe.

Pierś z kurczak faszerowana smardzami, gołąbek z nasturcji, fondant ziemniaczany nadziewany smażonym udkiem z kurczaka i tartaletka z karmelizowaną szalotką, marynowana w brandy czarna porzeczka autorstwa zwycięzców 1. edycji konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni: Pawła Liszki i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie.

Pierś z kurczak faszerowana smardzami, gołąbek z nasturcji, fondant ziemniaczany nadziewany smażonym udkiem z kurczaka i tartaletka z karmelizowaną szalotką, marynowana w brandy czarna porzeczka autorstwa zwycięzców 1. edycji konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni: Pawła Liszki i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie.

Tematem przewodnim finału konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem w ofercie Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały są w Transgourmet i Selgros dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.

IK_14072023_MALE-196.jpg

Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce. Konkurs wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii. Warto dodać, że 2-krotnym zwycięzcą KPP jest Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który będzie pełnił rolę prowadzącego konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

LAUREACI NAGRÓD THE BEST CHEF AWARDS 2024

 

Przed nami 20 edycja Bocuse d'Or w Lyonie

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów

Udostępnij

 

Przed nami 20 edycja Bocuse d'Or w Lyonie

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów