Już 12 lipca odbędzie się wielki finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”, w którym zmierzą się najlepsi Szefowie Kuchni wyłonieni przez jury. Swoje umiejętności zaprezentuje sześć dwuosobowych zespołów z różnych regionów Polski. Wydarzenie organizowane jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” polegał na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse-bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego były udziec cielęcy oraz surowa krewetka. Amuse bouche musiało być przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, wykorzystując resztki pozostałe po przygotowaniu dania głównego.
Jury konkursu wybrało sześć najlepszych zespołów. Wśród nich znaleźli się:
- Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu – Restauracja Szeroka No 9, Toruń
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Restauracja Lavenda, Poznań
- Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski – Tres Bien Event Food Catering
- Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński – Compass Culinary Group
– Zeszłoroczny finał okazał się ogromnym sukcesem. Uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności, a laureaci pierwszej edycji Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni zwyciężyli też w finale Kulinarnego Pucharu Polski! Kibicuję naszym uczestnikom i wierzę, że udział w konkursie to szansa nie tylko na zdobycie nowych doświadczeń, ale także na zyskanie nowej perspektywy i budowanie swojej kariery w kuchniach na najwyższym poziomie.
Mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 12 lipca 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne dodatkowe.
Pierś z kurczak faszerowana smardzami, gołąbek z nasturcji, fondant ziemniaczany nadziewany smażonym udkiem z kurczaka i tartaletka z karmelizowaną szalotką, marynowana w brandy czarna porzeczka autorstwa zwycięzców 1. edycji konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni: Pawła Liszki i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie.
Tematem przewodnim finału konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem w ofercie Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały są w Transgourmet i Selgros dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.
Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce. Konkurs wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii. Warto dodać, że 2-krotnym zwycięzcą KPP jest Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który będzie pełnił rolę prowadzącego konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”.