Portal Gastronomiczny

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

26 maja w Warszawie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. To pierwsza edycja Mistrzostw Polski, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Trzydniowy konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Zawody mają trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli starcie trzech najlepszych zawodników. W konkursie będzie więcej konkurencji praktycznych i teoretycznych niż we wcześniejszych edycjach, zorganizowane będą też wydarzenia dodatkowe – seminaria i degustacje. Na sobotni wieczór zaplanowana jest dostępna dla publiczności degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers przygotowana przez partnerów Mistrzostw. Degustacja jest bezpłatna i zaczyna się o 19.00.

Udział w dniu finałowym jest biletowany. Niedziela rozpocznie się od otwartej degustacji win
w formie „walk around” prowadzonej przez partnerów zawodów. Finał konkursu zaplanowany jest na późne popołudnie, a po jego zakończeniu goście finału wezmą udział w uroczystym Gala Dinner. Bilety są dostępne pod linkiem: https://app.evenea.pl/event/794288-28/ . Półfinał i finał zawodów będą transmitowane na profilu Facebook Stowarzyszenia.

Początek transmisji półfinałów w niedzielę (28.05) o godz. 11.00, finał zaczyna się o 17.00

Podczas Finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – piątej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających
w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne zarówno
w ofercie HORECA, jak w sprzedaży detalicznej.

Partnerami zawodów są: Cisowianka Perlage, Château Purcari, Les Grands Chais De France, The Macallan, Mondial Assistance, Niemiecki Instytut Wina, California Wines, TiM S.A., National Wine Agency from Georgia, Foods & Wines from Spain oraz Wines of Portugal.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek