Portal Gastronomiczny

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, ważnego wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana przez wszystkich uczestników, jurorów i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa – czekamy na Wasze zgłoszenia do 10 marca br.

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k/ Warszawy. Jego ideą jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny.

O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek POLSKIE MIĘSO, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs został objęty patronatem Klubu Szefów Kuchni, który zrzesza najwybitniejszych polskich kucharzy.

Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert – reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.

Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Regulamin

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek