Kulinarny Puchar Polski – to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce.
Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce.
Konkurs wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii.
Składniki obowiązkowe
Kaczka i gęsia wątróbka – to dwa podstawowe produkty w tegorocznym finale Kulinarnego Pucharu Polski. Jurorzy dużą uwagę będą przywiązywać też do kwestii środowiskowych.
Poznaliśmy produkty obowiązkowe finału 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku konkurs zakłada przygotowanie przystawki i dania głównego.
Produkt główny w przystawce to wątróbka gęsia. Pozostałe produkty to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.
Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. „Na talerzu ma się znaleźć mięso z nogi i piersi, a reszta kaczki ma być wykorzystana do zrobienia sosu” – informuje Iwona Niemczewska.
Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.
Warto wspomnieć, że ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.
Uczestnicy finału KPP przygotowują po 9 porcji przekąski ciepłej i dania głównego; 7 porcji
ocenianych jest przez skład sędziowski, 1 porcja eksponowana jest w gablocie konkursowej, 1 jest
przekazana Konferansjerom do degustacji przez publiczność.
Finał KPP 2024 zostanie rozegrany 26 września w Poznaniu.
JURY Konkursu
Iwona Niemczewska – Przewodnicząca Szefowa kuchni z ramienia Klubu Szefów Kuchni
Grzegorz Lis – szef kuchni z ramienia Klubu Szefów Kuchni
Sebastian Krauzowicz – szef kuchni z ramienia OSSKiC
c.d.n
Konkursy Nominowane do KPP 2024
Konkursy odbywające się w roku 2024:
- Czas na rybę, Zamek Książęcy w Niemodlinie
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów, Haston City Hotel
Konkursy odbywające się w roku 2024: - Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie, Memoriał Mariana Tarnowskiego,
- Wielkopolski Kucharz Roku;
- Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej;
- Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet
Organizator zastrzega sobie możliwość uznania dodatkowych konkursów jako konkursów nominowanych
do KPP na podstawie tzw. Dzikiej karty (pkt 36 Regulaminu).
Więcej informacji pojawi się w kolejnych dniach
Papaja.pl – jest patronem medialnym wydarzenia.