Portal Gastronomiczny

Poznaj historię mrożonej herbaty

Orzeźwiające mrożone herbaty już od ponad stu lat skutecznie gaszą pragnienie. Mogą być serwowane na wiele sposobów – wszystko zależy od pomysłowości i fantazji twórcy. Do przygotowania chłodzącego napoju najlepiej sprawdzi się czarna herbata aromatyzowana. Bardzo ciekawe połączenia można uzyskać również z zieloną herbatą. Na końcu artykułu znajdziesz przepisy z wykorzystaniem różnych rodzajów herbat, ale zacznijmy od początku…

Skąd wzięła się mrożona herbata?

Uważa się, że herbata mrożona została odkryta w 1904 roku na Międzynarodowych Targach w Saint Louis, a za jej wynalazcę uznaje się Richarda Blechydena – indyjskiego komisarza ds. promocji indyjskiej i cejlońskiej herbaty w Stanach Zjednoczonych. Od 1896 roku prowadził intensywne działania mające za zadanie przekonać Amerykanów do picia nowej, nieznanej im dotąd czarnej herbaty z Indii i Cejlonu.

Jego pracę utrudniała nie tyle niechęć potencjalnych klientów do nowości, co nieznośny w tamtym czasie upał, który zniechęcał gości odwiedzających stoiska targowe do skosztowania gorącego herbacianego naparu. Wtedy właśnie po raz pierwszy pojawiła się idea mrożonej herbaty – Blechyden i jego współpracownicy napełnili zaparzonym napojem ogromne butelki i ustawili je na specjalnych stojakach dnem do góry, tak aby złocisty płyn spływał do szklanek przez zamrożone ołowiane rurki.

Mrożona herbata szybko podbiła spragnione podniebienia zwiedzających, a jej sława błyskawicznie dotarła do Nowego Jorku, gdzie jeszcze tego samego roku okrzyknięto ją „jedynym skutecznym lekarstwem na letni upał”. Wśród wielu pomysłów i porad dotyczących przygotowania herbaty, które w kolejnych latach drukowane były w amerykańskiej prasie, pojawił się m.in. przepis na herbaciany poncz.

Lata 50. i 60. przyniosły gruntowne zmiany w sposobie postrzegania mrożonej herbaty. Nie tylko trafiła do restauracji, ale również – dzięki rosnącej popularności tea bags – stała się napojem obecnym w wielu zwykłych amerykańskich domach.

Dziś nadal mrożona herbata świeci triumfy. Iced tea możesz kupić jako gotowy produkt, ale także zrobić ją samodzielnie w domu. Mrożona herbata przygotowana na bazie naparu zaparzonego z torebki ekspresowej Dilmah będzie tak samo dobrze smakować jak przygotowana z herbaty sypkiej. W obu przypadkach w opakowaniach Dilmah znajdziesz te same liście z ogrodów herbacianych w Sri Lance – będą różniły się wyłącznie wielkością.

Jeżeli szukasz przepisów, jak zrobić domową mrożoną herbatę, to jesteś we właściwym miejscu. Sprawdź nasze propozycje, które skutecznie ochłodzą w gorące dni.

  1. Przepis na herbaciany poncz

Przygotuj syrop, mieszając wodę z cukrem. Dodaj do niego cytrynę, pomarańczę i ananasa, a następnie całość zmieszaj z zaparzoną czarną herbatą. Miksturę możesz ozdobić plastrami cytryny lub pomarańczy dla nadania orzeźwiającego, nieco cierpkiego smaku.

Do ozdobienia napoju w szklance polecamy kilka wisienek Fabbri, ewentualnie świeżą miętę, która da kojące nuty zapachowe i smakowe. Możesz również użyć soku ze świeżych winogron lub truskawek.

  1. Przepis na najprostszą owocową mrożoną herbatę

1 lub 2 torebki czarnej aromatyzowanej herbaty (np. truskawkowej, brzoskwiniowej, cytrynowej lub mango) zalej wrzątkiem, zaparzaj 5 minut, po czym przelej napar do szklanki pełnej lodu. I to wszystko, co należy zrobić, aby przygotować prawdziwą owocową mrożoną herbatę. Prawda, że proste? A jakie pyszne…

  1. Sprawdź, jak zrobić mrożoną herbatę miętową

Przygotuj napar: użyj 1 torebkę lub 2,5 grama herbaty zielonej (np. Green Tea Moroccan Mint) na 200 ml wody o temperaturze 80 st. Celsjusza. Parz 2,5 minuty, potem przelej napar do szklanki pełnej lodu.

Do napoju możesz dodać liście mięty lub mięty pieprzowej, która podkreśli jego orzeźwiający charakter.

Anita Wasilewska
Koordynatorka ds. marketingu i PR


chili

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Letnie przygody kulinarne, czyli Inka® x Thermomix®!