29 września w samo południe na terenie Browaru Obywatelskiego zapłonie Kulinarny Ogień.
Kilkudziesięciu szefów kuchni, restauratorów, przedstawicieli branży HoReCa, wolontariusze i uczniowie szkół gastronomicznych ze Śląska i Zagłębia, po raz piąty odpalą wielkie grille, patelnie, woki, kuchnię polową, frytownice. Nakarmią wszystkich od serca, by zebrać fundusze na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum Dla Dzieci “Świetlikowo”.
–W tym roku chcielibyśmy pobić rekord, gromadząc jak najwięcej profesjonalistów, aby wspomóc „Świetlikowo”. Ale oprócz rąk do pracy, potrzebujemy także wsparcia w postaci produktów spożywczych, z których kucharze przygotują dania – podkreśla Beata Szymula.
– Każda forma pomocy jest dla nas niezwykle ważna, dzięki darczyńcom możemy zorganizować wydarzenie. Chciałam też dodać, że wszyscy gotujący pracują w tym dniu charytatywnie – podkreśla.
Oprócz gotowania, organizatorzy zapewniają rozrywkę, pokazy, animacje i zabawy dla najmłodszych i tych nieco starszych uczestników wydarzenia.
-To spore przedsięwzięcie, ale chęć pomagania wszystkich nas nakręca pozytywnie. Nie boimy się nawet sprzątania placu, czy mycia ciężkich garów do późnego wieczora. Wszyscy mamy jeden cel i go realizujemy – dodają organizatorki.
Kolejnym, ale nie mniej ważnym celem imprezy, jest promocja sztuki kulinarnej wśród młodych adeptów tego zawodu. Dlatego i w tym roku, już zgodnie z tradycją Kulinarnego Ognia, odbędzie się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych, które zgłoszą swoje załogi do udziału. Konkurs rozegrany będzie dzień wcześniej, 28 września, na terenie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – “Browarnika”. Dwuosobowe załogi pod opieką swoich nauczycieli przygotują dania inspirowane sztuką Pablo Picassa. Dlaczego akurat ten artysta? To bohater wystawy organizowanej w Galerii Tichauer. Właściciel kompleksu restauracji i galerii, jest jednym z darczyńców wydarzenia.
–Wierzymy w inwencję twórczą uczniów, którzy już nie raz nas zaskoczyli swoją kreatywnością i podejściem do tematu sztuki wysokiej i sztuki kulinarnej. Zapowiada się zacięta rywalizacja. Jury już ostrzy zęby i widelce – podkreśla Beta Szymula.
Organizatorzy zapraszają na imprezę już 29 września, w godzinach 12.00 do ostatniego kęsa, teren Browaru Obywatelskiego, ul. Browarowa, Tychy.
UWAGA! Zachęcamy by na imprezę przyjechać: autobusem, trajtkiem, pociągiem, rowerem, przyjść na nogach, ponieważ plac na terenie Browaru będzie zajęty przez grille, patelnie, kotły i inne dobra..
Pojazdy zalecamy parkować na Dworcu PKP Tychy, na parkingach Osiedla A, na terenie ZS nr 7 (Browarnik).
Wszelkie szczegóły dostepne są również na FB Kulinarnego Ognia:
Pierwszy Kulinarny Ogień wystartował 16 września 2018 roku w tyskiej Restauracji Pod Napięciem. Zanim do tego doszło, Beata Szymula (szefowa kuchni) i Marta Witek (PR-owiec, dziennikarz), które poznały się na warsztatach kulinarnych, spotkały się wczesnym rankiem, wczesną wiosną, w jednym z marketów na niezbyt smacznej kawie, i na kolanie, w małym notesiku, spisały wszystkie pomysły, założenia imprezy i konkursu kulinarnego.
Było tego mnóstwo. Filary Kulinarnego Ognia miały być dwa: pierwszy to pomaganie przez gotowanie – postanowiły, że wesprą Fundację “Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo” i drugi filar – zarażanie miłością do sztuki kulinarnej młodych adeptów gastronomii, narybku, którego zawsze w branży gastro brakuje. Dodajmy, że misja, którą na szybko nakreśliły, jest realizowana do dziś.