Apteka św. Huberta

Kulinarny Ogień w Browarze Obywatelskim

Wielki Kulinarny Ogień Wielki zapłonie już po raz piąty

29 września w samo południe na terenie Browaru Obywatelskiego zapłonie Kulinarny Ogień.

Kilkudziesięciu szefów kuchni, restauratorów, przedstawicieli branży HoReCa, wolontariusze i uczniowie szkół gastronomicznych ze Śląska i Zagłębia, po raz piąty odpalą wielkie grille, patelnie, woki, kuchnię polową, frytownice. Nakarmią wszystkich od serca, by zebrać fundusze na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum Dla Dzieci “Świetlikowo”.

W tym roku chcielibyśmy pobić rekord, gromadząc jak najwięcej profesjonalistów, aby wspomóc „Świetlikowo”. Ale oprócz rąk do pracy, potrzebujemy także wsparcia w postaci produktów spożywczych, z których kucharze przygotują dania – podkreśla Beata Szymula.

Każda forma pomocy jest dla nas niezwykle ważna, dzięki darczyńcom możemy zorganizować wydarzenie. Chciałam też dodać, że wszyscy gotujący pracują w tym dniu charytatywnie – podkreśla.

Oprócz gotowania, organizatorzy zapewniają rozrywkę, pokazy, animacje i zabawy dla najmłodszych i tych nieco starszych uczestników wydarzenia.

-To spore przedsięwzięcie, ale chęć pomagania wszystkich nas nakręca pozytywnie. Nie boimy się nawet sprzątania placu, czy mycia ciężkich garów do późnego wieczora. Wszyscy mamy jeden cel i go realizujemy – dodają organizatorki.

Kolejnym, ale nie mniej ważnym celem imprezy, jest promocja sztuki kulinarnej wśród młodych adeptów tego zawodu. Dlatego i w tym roku, już zgodnie z tradycją Kulinarnego Ognia, odbędzie się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych, które zgłoszą swoje załogi do udziału. Konkurs rozegrany będzie dzień wcześniej, 28 września, na terenie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – “Browarnika”. Dwuosobowe załogi pod opieką swoich nauczycieli przygotują dania inspirowane sztuką Pablo Picassa. Dlaczego akurat ten artysta? To bohater wystawy organizowanej w Galerii Tichauer. Właściciel kompleksu restauracji i galerii, jest jednym z darczyńców wydarzenia.

Wierzymy w inwencję twórczą uczniów, którzy już nie raz nas zaskoczyli swoją kreatywnością i podejściem do tematu sztuki wysokiej i sztuki kulinarnej. Zapowiada się zacięta rywalizacja. Jury już ostrzy zęby i widelce – podkreśla Beta Szymula.

Organizatorzy zapraszają na imprezę już 29 września, w godzinach 12.00 do ostatniego kęsa, teren Browaru Obywatelskiego, ul. Browarowa, Tychy.

UWAGA! Zachęcamy by na imprezę przyjechać: autobusem, trajtkiem, pociągiem, rowerem, przyjść na nogach, ponieważ plac na terenie Browaru będzie zajęty przez grille, patelnie, kotły i inne dobra..

Pojazdy zalecamy parkować na Dworcu PKP Tychy, na parkingach Osiedla A, na terenie ZS nr 7 (Browarnik).

Wszelkie szczegóły dostepne są również na FB Kulinarnego Ognia:

facebook.com/KulinarnyOgien

Pierwszy Kulinarny Ogień wystartował 16 września 2018 roku w tyskiej Restauracji Pod Napięciem. Zanim do tego doszło, Beata Szymula (szefowa kuchni) i Marta Witek (PR-owiec, dziennikarz), które poznały się na warsztatach kulinarnych, spotkały się wczesnym rankiem, wczesną wiosną, w jednym z marketów na niezbyt smacznej kawie, i na kolanie, w małym notesiku, spisały wszystkie pomysły, założenia imprezy i konkursu kulinarnego.

Było tego mnóstwo. Filary Kulinarnego Ognia miały być dwa: pierwszy to pomaganie przez gotowanie – postanowiły, że wesprą Fundację “Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo” i drugi filar – zarażanie miłością do sztuki kulinarnej młodych adeptów gastronomii, narybku, którego zawsze w branży gastro brakuje. Dodajmy, że misja, którą na szybko nakreśliły, jest realizowana do dziś.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Rekordowa frekwencja na Kongresie Szefów Kuchni 2024

 

Warsztat i Konferencja "Oszczędność i Bezpieczeństwo w Biznesie HoReCa"

 

AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE

Udostępnij

Inne

 

Warsztat i Konferencja "Oszczędność i Bezpieczeństwo w Biznesie HoReCa"

 

SIRHA LYON: THE LARGEST GLOBAL FOODSERVICE EVENT RETURNS FOR ITS 22nd EDITION