Portal Gastronomiczny

ALT The Best Chef

The Best Chef uroczysta gala odbędzie się na Jukatanie w Meksyk

Po raz pierwszy w historii gala wręczenia nagród The Best Chef odbędzie się poza Europą. Siódma edycja wydarzenia potrwa od 18 do 20 listopada. Jej głównym punktem jest ogłoszenie nagrody dla najlepszego szefa na świecie, ale imprezie towarzyszyć będą także prelekcje czy pokazy gotowania.


Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Origins & Future”. Po raz pierwszy impreza będzie miała miejsce poza Europą – na Jukatanie w Meksyku. Już 20 listopada w mieście Merida zaproszeni goście dowiedzą się, kto dołączy do grona najlepszych kucharzy na świecie, w którym znajdują się już m.in. Joan Roca (El Celler de Can Roca, tytuł The Best Chef w 2017 i 2018), Björn Frantzén (Frantzén, 2019), René Redzepi (Noma, 2020) i Dabiz Muñoz (DiverXO, 2021 i 2022).

Przez trzy dni świat gastronomii skoncentruje się w Meridzie, stolicy Jukatanu, miejscu znanym m.in. ze spektakularnych archeologicznych skarbów z czasów Majów, takich jak: Chichén Itzá, Uxmal, Ek Balam, Dzibilchaltún i Mayapán; pięknych plaż i cenot oraz znakomitej gastronomii.

Wybór Jukatanu świadczy o uznaniu gastronomicznej siły Meksyku, oferującego różne kulinarne możliwości: od niesamowitego jedzenia Majów przez lokale typu loncherías i street food po fine dining. Nie bez powodu czterech meksykańskich szefów kuchni znajduje się aktualnie na liście 100 najlepszych kucharzy świata, są to: Jorge Vallejo (Quintonil, #57), Elena Reygadas (Rosetta, #73), Karime López (Gucci Osteria, #82) i Santiago Lastra (Kol, #84). Francisco Ruano (Alcalde) z kolei pojawia się jako jeden z pretendentów do zajęcia miejsca w nowym rankingu, który będzie ogłoszony na listopadowej gali.

Coroczny ranking najlepszych szefów kuchni świata jest wynikiem głosowania 380 osób. W skład grupy wchodzi 100 szefów z aktualnego rankingu, 100 nowych potencjalnych kandydatów do rankingu oraz 180 ekspertów (dziennikarzy, krytyków, fotografów, itp.). Poprzednie edycje wydarzenia odbyły się w Warszawie, Mediolanie, Barcelonie, Amsterdamie i Madrycie.

Papaja.pl – uczestniczyła w dwóch uroczystych galach w Warszawie i Madrycie.
Szczegóły na stronie:

Website: https://thebestchefawards.com
Instagram: https://www.instagram.com/thebestchefawards
Facebook: https://www.facebook.com/thebestchefawards

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

Inne

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

 

Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”