Portal Gastronomiczny

Wręczono Złote Widelce !

W dniu 27.04.2023 r. odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od Kuchni podczas której wręczono nagrodę – Złote widelce, najlepszym restauracjom w Polsce.



Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji
nagrodzonych Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.
Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętności doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdziło potrzebę prowadzenia rankingów w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie.

Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 3 zaszczytne tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.

Po raz drugi wręczono również godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda ta jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa, potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.

Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP.

Uroczysta Gala odbyła się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE, który był gospodarzem wydarzenia.

PATRONAT MEDIALNY objęły portale gastronomiczne papaja.pl i newsgastro.pl, a także czasopisma branżowe : Restauracja, Hotelarz, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Biznes Restaurację & Catering oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

Patronat objęła również telewizja WIP Współpraca przy konkursie WIP BUSINESS CLUB.

PARTNERZY GŁÓWNI TO MUSZYNIANKA i GRUPA DE LUXE.

PARTNERZY GALI : firma BUKAT, Fanex, M i M Rnik, Wiatrowy Sad, EJO – wędliny naturalne, PIGWONIADA, Marka DILMAH. Marka SAQUELLA, Marka DiWine, Marka LEGACY, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i spółka

Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Euro Taques Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.



Lista nagrodzonych

SCHEFS CHOICE

1.WOŁOWINA I WIEPRZOWINA DŁUGODOJRZEWAJĄCA SOKOŁÓW
2. NATURLNA WODA MINERALNA MUSZYNIANKA
3. NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I S-KA
4. TŁOCZNIA SOKÓW Z OWOCÓW WARZYW I ZIÓŁ WIATROWY SAD
5. MANUFAKTURA WIN OWOCOWYCH DiWine
6. LEGACY POLAND WÓDKA ŻYTNIA Z PIGWĄ POLISH DRY GIN

ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ

WIESŁAW BOBER szef kuchni restauracji WZORCOWNIA

GIANCARLO RUSSO organizator ARTE CULINARIA ITALIANA

YUSUF KALESHIA – szef kuchni restauracja CURRY KING

ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPEJALNE

1.SZEF KUCHNI ROKU 2023 PIOTR DOMAŃSKI RESTAURACJA HORIZON HOTEL HOLIIDAY INNN GDAŃSK

2. SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE IRENEUSZ KONIUSZEK RESTAURACJA REFEKTARZ ZAMEK RYN

3. SZEF KUCHNI JUTRA MARIUSZ DĄBAŁA RESTAURACJA CARSKA BIAŁOWIEŻA

4. IMPREZA KULINARNA ROKU 2022 ,,SYLWESTER KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI ” STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH

5. MANAGER ROKU 2023 W GASTRONOMII W POLSCE KATARZYNA CIENKA RESTAURACJA KUŻNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK

6. FIRMA CATRINGOWA ROKU 2023 W POLSCE TOMKAJ GUSTO CATERING PRUSZKÓW

7. CATERING DIETETYCZNY ROKU 2023 ZDROWA 5 CATRING

8. CUKIERNIA i LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE CIASTKARNIA PASTICCERIA MIGNON WARSZAWA

9. RESTAURACJA RYBNA ROKU 2023 W POLSCE RESTAURACJA RYBAŚKA KOSZELEWY

10. OGÓLNOPOLSKA AMBASADA DZICZYZNY RESTAURACJA LIZAWKA POZNAŃ

11. ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU RESTAURACJA KUŹNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK

12. LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE LODY KOSMOS GALAKTYKA SMAKU. WARSZAWA

LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

1.RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL OSTROŁEKA

2,RESTAURACJA ZAJAZD PLAN WOLBÓRZ

3.RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE

LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW

KUCHNIA AUTORSKA

  1. RESTAURACJA SCORIA BYDGOSZCZ

2. DioGo’s SEAFOOD, MEAT & WINE WARSZAWA

KUCHNIA POLSKA

3. RESTARACJA PLACEK I SKÓRKA BRZESZCZE

4. RESTAURACJA LOFT GOSTYŃ

5. RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFFE WARSZAWA

6. RESTAURACJA ALCHEMIK TOMASZÓW MAZOWIECKI

RESTAURACJA HOTELOWA

7. RESTAURACJA ZŁOTY GROŃ ISTEBNA

8. RESTAURACJA ADRIA RUDA ŚLĄSKA

9. RESTAURACJA BUKOVA ISTEBNA

1O. RESTAURACJA LUNA SOL JÓZEFÓW

11. RESTAURACJA PAŁAC WARLITY OLSZTYNEK

12. RESTAURACJA MIODOWA DZIERŻONIÓW

13. RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARZAWA

14. RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK

15. RESTAURACJA ATRIUM STARACHOWICE

16. RESTAURACJA HOTEL DWÓR ELIZY DŁUGOPOLE ZDRÓJ

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. .

17. RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE

18. PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA CRESCENZO ROSSI WARSZAWA

19. TRATTORIA DOLCE VITA BYDGOSZCZ

2O. RESTURACJA MILANOVO WARSZAWA

21. RESTAURACJA TAORMINA OŚWIĘCIM

22. RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI TYCHY

23. RESTAURACJA DZIURKA OD KLUCZA WARSZAWA

KUCHNIA EUROPEJSKA 24.RESTAURACJA SZEROKA No. 9 TORUŃ 25.RESTAURACJA DOTYCHCZAS TYCHY

KUCHNIA REGIONALNA 26.RESTAURACJA ENKLAWA BIAŁYSTOK 27.PYSZNE BISTRO SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA PO ŚĄSIEDZKU BISZTYNEK

RESTAURACJE DOMY WESELNE 28.SALA BANKIETOWA GRACJA BĄDKOWO

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy !!!

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Czas na rybę 2024 - konkurs kulinarny!

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN

Udostępnij

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN