W dniu 27.04.2023 r. odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od Kuchni podczas której wręczono nagrodę – Złote widelce, najlepszym restauracjom w Polsce.
Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji
nagrodzonych Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.
Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętności doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdziło potrzebę prowadzenia rankingów w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie.
Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 3 zaszczytne tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.
Po raz drugi wręczono również godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda ta jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa, potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.
Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP.
Uroczysta Gala odbyła się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE, który był gospodarzem wydarzenia.
PATRONAT MEDIALNY objęły portale gastronomiczne papaja.pl i newsgastro.pl, a także czasopisma branżowe : Restauracja, Hotelarz, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Biznes Restaurację & Catering oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Patronat objęła również telewizja WIP Współpraca przy konkursie WIP BUSINESS CLUB.
PARTNERZY GŁÓWNI TO MUSZYNIANKA i GRUPA DE LUXE.
PARTNERZY GALI : firma BUKAT, Fanex, M i M Rnik, Wiatrowy Sad, EJO – wędliny naturalne, PIGWONIADA, Marka DILMAH. Marka SAQUELLA, Marka DiWine, Marka LEGACY, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i spółka
Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Euro Taques Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Lista nagrodzonych
SCHEFS CHOICE
1.WOŁOWINA I WIEPRZOWINA DŁUGODOJRZEWAJĄCA SOKOŁÓW
2. NATURLNA WODA MINERALNA MUSZYNIANKA
3. NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I S-KA
4. TŁOCZNIA SOKÓW Z OWOCÓW WARZYW I ZIÓŁ WIATROWY SAD
5. MANUFAKTURA WIN OWOCOWYCH DiWine
6. LEGACY POLAND WÓDKA ŻYTNIA Z PIGWĄ POLISH DRY GIN
ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ
WIESŁAW BOBER szef kuchni restauracji WZORCOWNIA
GIANCARLO RUSSO organizator ARTE CULINARIA ITALIANA
YUSUF KALESHIA – szef kuchni restauracja CURRY KING
ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPEJALNE
1.SZEF KUCHNI ROKU 2023 PIOTR DOMAŃSKI RESTAURACJA HORIZON HOTEL HOLIIDAY INNN GDAŃSK
2. SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE IRENEUSZ KONIUSZEK RESTAURACJA REFEKTARZ ZAMEK RYN
3. SZEF KUCHNI JUTRA MARIUSZ DĄBAŁA RESTAURACJA CARSKA BIAŁOWIEŻA
4. IMPREZA KULINARNA ROKU 2022 ,,SYLWESTER KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI ” STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
5. MANAGER ROKU 2023 W GASTRONOMII W POLSCE KATARZYNA CIENKA RESTAURACJA KUŻNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK
6. FIRMA CATRINGOWA ROKU 2023 W POLSCE TOMKAJ GUSTO CATERING PRUSZKÓW
7. CATERING DIETETYCZNY ROKU 2023 ZDROWA 5 CATRING
8. CUKIERNIA i LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE CIASTKARNIA PASTICCERIA MIGNON WARSZAWA
9. RESTAURACJA RYBNA ROKU 2023 W POLSCE RESTAURACJA RYBAŚKA KOSZELEWY
10. OGÓLNOPOLSKA AMBASADA DZICZYZNY RESTAURACJA LIZAWKA POZNAŃ
11. ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU RESTAURACJA KUŹNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK
12. LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE LODY KOSMOS GALAKTYKA SMAKU. WARSZAWA
LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
1.RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL OSTROŁEKA
2,RESTAURACJA ZAJAZD PLAN WOLBÓRZ
3.RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW
KUCHNIA AUTORSKA
- RESTAURACJA SCORIA BYDGOSZCZ
2. DioGo’s SEAFOOD, MEAT & WINE WARSZAWA
KUCHNIA POLSKA
3. RESTARACJA PLACEK I SKÓRKA BRZESZCZE
4. RESTAURACJA LOFT GOSTYŃ
5. RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFFE WARSZAWA
6. RESTAURACJA ALCHEMIK TOMASZÓW MAZOWIECKI
RESTAURACJA HOTELOWA
7. RESTAURACJA ZŁOTY GROŃ ISTEBNA
8. RESTAURACJA ADRIA RUDA ŚLĄSKA
9. RESTAURACJA BUKOVA ISTEBNA
1O. RESTAURACJA LUNA SOL JÓZEFÓW
11. RESTAURACJA PAŁAC WARLITY OLSZTYNEK
12. RESTAURACJA MIODOWA DZIERŻONIÓW
13. RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARZAWA
14. RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK
15. RESTAURACJA ATRIUM STARACHOWICE
16. RESTAURACJA HOTEL DWÓR ELIZY DŁUGOPOLE ZDRÓJ
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. .
17. RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE
18. PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA CRESCENZO ROSSI WARSZAWA
19. TRATTORIA DOLCE VITA BYDGOSZCZ
2O. RESTURACJA MILANOVO WARSZAWA
21. RESTAURACJA TAORMINA OŚWIĘCIM
22. RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI TYCHY
23. RESTAURACJA DZIURKA OD KLUCZA WARSZAWA
KUCHNIA EUROPEJSKA 24.RESTAURACJA SZEROKA No. 9 TORUŃ 25.RESTAURACJA DOTYCHCZAS TYCHY
KUCHNIA REGIONALNA 26.RESTAURACJA ENKLAWA BIAŁYSTOK 27.PYSZNE BISTRO SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA PO ŚĄSIEDZKU BISZTYNEK
RESTAURACJE DOMY WESELNE 28.SALA BANKIETOWA GRACJA BĄDKOWO
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy !!!

