Portal Gastronomiczny

Śniadaniowe trendy: odkryj nowe smaki na Breakfast Week!

Śniadanie w 2024 roku to trend sam w sobie! Sprawdź najmodniejsze propozycje na talerzach Festiwalu! Breakfast Week już wystartował! Popisowe śniadania, kawa na roślinnym i towarzystwo Bliskich – czy można lepiej rozpocząć dzień?

Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii, gdzie kucharze prześcigają się w kreatywności, oferując nowoczesne, zdrowe i unikalne dania. Oto przegląd najmodniejszych propozycji śniadaniowych, którymi inspirują się Szefowie Kuchni na Festiwalu Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł!

Bądźmy śniadaniowi w TOP miejscach!

Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeek®, potrwa do 24 kwietnia. W cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi Restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Nadzieja, Cafe Młyńska, Ptaki Nocy, Ja_Brzoza, Lavenda Food&Cake czy Bajgle Króla Jana.

TOP FIVE na Breakfast Weeku!

#granolaboy– kopenhaska kuchnia na dobre rozgościła się w naszej świadomości za pomocą licznych obrazów popkultury i nowych miejsc, które powstają zainspirowane Danią. Wszyscy pamiętamy Marcusa z „The Bear” odkrywającego tajniki duńskiego cukiernictwa i ichniej kuchni. Proste, skandynawskie śniadania oparte na różnorodności i jakościowych składnikach to przywieziona zza Bałtyku moda, która zostanie z nami na dłużej. W menu Dutch Baby – puchaty omlet wytrawny lub na słodko, „otwarte” kanapki na żytnim chlebie z wędzonymi lub marynowanymi rybami i talerze z kopenhaskim mixem – pieczywem, masłem, jajkiem na miękko, klasycznym żółtym serem i konfiturą. Rozsiądź się wygodnie z kawą na roślinnym w śniadaniowni pachnącej kardamonem i rozkoszuj się porankiem.

Prosto z pola – wraz ze wzrostem świadomości, dbamy o to skąd pochodzi jedzenie, które trafia na ich talerze. Ważne są lokalne produkty, pieczywo wypiekane na miejscu i dania tworzone od podstaw. Oczekujemy, że sadzone jajka pochodzą od szczęśliwych kurek, powidła są autorstwa Pani Stasi z własnoręcznie zebranych śliwek, a zioła pochodzą prosto z ogródka i Restauracje robią wszystko, by tym oczekiwaniom wyjść naprzeciw. W opisach menu znajdziesz pochodzenie składników i podziękowania dla małych manufaktur i ludzi, których pasją jest produkt.

Newstalgiato kulinarny trend, który spotkamy w każdym posiłku w ciągu dnia. Na śniadaniowych talerzach pojawi się pod postacią dań inspirowanych tymi, które przygotowywały nasze Babcie i Mamy. Kremowe owsianki, kasza manna z syropem malinowym i jajecznica na grubo krojonym boczku, cebuli i pomidorach – to tylko niektóre z dań proponowane przez Restauratorów. Każde z nich ma za zadanie nasycić i wypełnić dziecięcymi wspomnieniami sprzed lat, których smak odnajdziemy właśnie na festiwalowych talerzach.

Jajochlebki zawsze z nami– danie nawiązujące do trendu newstalgii, jednak zdecydowanie zasługuje na własne miejsce w tym rankingu. Ukryte w wielu kartach menu pod nazwą „Tosty francuskie” są wspaniałym przykładem na to, jak można odczarować danie sprzed lat i pokazać w zupełnie innym świetle. Restauracje prześcigają się w wymyślnych dodatkach, rodzajach pieczywa i sposobach maczania (wiesz, że można nie tylko w jajku?). Idea jajochlebków jednak zawsze pozostaje taka sama: chrupiące i maślane z zewnątrz, mięciutkie w środku. To zdecydowanie najbardziej satysfakcjonujące śniadanie, jakie zjesz w 2024 roku.

Ostrość w nowym wydaniu – benefity ostrzejszego jedzenia można długo wymieniać: poprawia metabolizm, kondycję serca, reguluje apetyt i przede wszystkim jest bardzo smaczne. Rozgrzewające śniadania pojawią się również na Breakfast Weeku! Restauracje wprowadzają ostrość w różnych wariantach, czerpiąc inspiracje ze wszystkich zakątków świata. Na śniadanie zjesz blisko-wschodnią Shakshukę z harissą, tosty z awokado i olejem chilli, filipińskie congee, czy też śniadaniowe burrito z pikantną salsą. Polska wiosna nas nie rozpieszcza – rozgrzej się śniadaniem!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Rezerwacje: https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://RestaurantWeek.pl/

Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

Inne

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024