Listopad to idealny czas na kulinarne eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie masz ochoty na poranne krzątanie się w kuchni, wybierz się na BreakfastWeek i spróbuj śniadaniowych propozycji Chefów na mieście. Wybór jest naprawdę duży – od dobrze znanych klasyków po zaskakujące nowości. Brioche
z „mięsem” konopnym, tosty na zakwasie z yerba mate, a może jajecznica bez jajek? To tylko niektóre z festiwalowych pyszności, którymi brawurowo rozpoczniesz dzień. Rezerwacje trwają na https://BreakfastWeek.pl.
Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii. Chefowie prześcigają się w kreatywności, oferując nowatorskie, zdrowe i unikalne dania. Oto przegląd najciekawszych propozycji z tegorocznego Festiwalu BreakfastWeek. Autorskie menu i kawa na napoju roślinnym Alpro dostępne są
w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna w wysokości 3,98 zł. Nie czekaj, Festiwal trwa tylko do 17 listopada! Już dziś odkrywaj nowe miejsca na śniadania i doświadczaj najnowszych kulinarnych trendów, o których mogłeś nawet jeszcze nie usłyszeć. Bon appétit!
Do Środka, Poznań: Jej Wysokość Brioszka!
Poznańskie Do Środka to raj dla wszystkich, którzy kochają bagietki, brioszki, grahamki i kajzerki
z azjatyckim twistem.
W menu podczas Festiwalu Goście znajdą tam m.in. kanapkę z obłędnie maślanej brioszki z „mięsem” konopnym, które z pewnością ucieszy miłośników wege kuchni.
Do tego modra kapusta, ogórek, gochujang mayo, marchewka i kolendra. Tym wybitnym śniadaniem możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy, podziwiając widok za oknem na popularny poznański mural, którym zachwycił się świat! Zapraszamy Do Środka!
RADIOVA Bistro & Cafe, Kraków: proziaki poproszę!
Lokalsi mówią, że zjecie tu najlepsze śniadanie w mieście. Coś jest na rzeczy, bo idziemy
o zakład, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście!
W menu proziaki, czyli klasyczne puchate placki mączne z dodatkiem prozy, smażone na patelni. Choć wywodzą się z Podkarpacia, to zawędrowały aż do Krakowa i bardzo dobrze się tu rozgościły.
W restauracji Radiova serwowane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Jest też wersja na słodko: z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym oraz z konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami. Palce lizać!
Orsola Przestrzenna, Szczecin: pankejki inaczej
Sobotnie poranki mieszkańcy Szczecina rezerwują na późne, nieśpieszne i naprawdę dobre śniadania. Dokładnie takie jak w Orsoli Przestrzennej, gdzie kultowe pankejki zjemy w nieco innym wydaniu –
z karmelizowaną w cynamonie gruszką, sezonowymi owocami, kremową burratą oraz posypką z prażonych pistacji i migdałów. Do tego kawa na roślinnym i można zaczynać dzień!
Karma Bielany, Warszawa: jajecznica bez jajek
Jajecznica bez jajek – choć brzmi niedorzecznie, smakuje wybornie. Główny składnik należy wymienić na tofu, dzięki czemu powstanie tofucznica. Ten wegański klasyk, odpowiednik zwykłej jajecznicy, od wielu lat gości na śniadaniowych stołach, nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Nic w tym dziwnego, bo
w przygotowaniu idealnej tofucznicy ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.
W stołecznej Karmie, zlokalizowanej na warszawskich Bielanach, zjecie ją z pomidorami, szczypiorkiem i garścią aromatycznych przypraw, które nadają jej wyrazistego charakteru.
Na BreakfastWeek zaprasza partner Festiwalu – marka Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. Wśród festiwalowych restauracji polecamy zajrzeć m.in. do krakowskiego Le Scandale, poznańskich BulwaR, ja_brzoza, Moment Cafe, Lavenda food&cake, MO.BAR i Nadzieja, szczecińskich Limone Cafe, Orsola Centrum, Restauracja Lokalna czy Winestone oraz śląskich Cremino Bakery, MUNDO food&people, MAGNUM 2.0, Same Maszkety i Szynówka 2.0. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.
Rezerwacje: https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://RestaurantWeek.pl
Termin Festiwalu: 8 października – 17 listopada 2024