Apteka św. Huberta

grzybobranie dla gastronomii

Podsumowanie V edycji wydarzenia Grzybobranie dla Gastronomii 

W dniach od 10- 12 września odbyła się V edycja wydarzenia „Grzybobranie dla Gastronomii”, miejscem spotkania był malowniczy Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie.

Organizatorem wydarzenia jest szef kuchni Sławomir Miotk, a współorganizatorami Hotel Mistral Sport**** oraz WSTiH w Gdańsku, reprezentowana przez Jana Zacharewicza.

Podczas intensywnych dwóch dni przygotowano wiele ciekawych atrakcji, a były to:

  • Tradycyjne zbieranie grzybów
  • Konkurs kulinarny pt. ,,Sztafeta Kulinarna” na zasadzie black box
  • Warsztaty kulinarne na których uczniowie szkół pod okiem Szefów kuchni razem przygotowywali różne dania na produktach od sponsorów
  • Pokazy i prezentacje Firm zaproszonych
  • I Mistrzostwa Polski w piłce nożnej branży gastro „Mecz Kucharze vs Reszta Świata” (oldboy Stolem Gniewino) wynik 2:7 dla Oldboy Gniewino. Zwycięzcą gratulujemy, ale kierujemy również ogromne brawa dla naszych kucharzy za walkę i nieustępliwość!!!

W konkursie kulinarny udział wzięły Szkoły Gastronomiczne, a były to:

  1. Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowa I miejsce
  2. Powiatowy Zespół Szkół Kłanino II miejsce
  3. Zespół Szkół Malinowo III miejsce
  4. Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku – wyróżnienie


    Zawodników oceniali Jurorzy w składzie:
    -Krzysztof Robert Szulborski Przewodniczący
    -Iwona Niemczewska juror
    -Paweł Stawicki juror
    -Krzysztof Gawlik juror
    -Artur Szymański juror techniczny
    – Marcin Dembski juror techniczny
    -Sylwia Garska-Chmarycz juror V
    IP

    Zwycięscy otrzymali liczne nagrody rzeczowe oraz vouchery kwotowe od
    Porcelany Lubiany na kwotę 2000 zł
    Grzegorz Gniech na kwotę 3000 zł
    Elbląski Klub Szefów Kuchni ufundował 5 dniowy staż z noclegiem i wyżywieniem dla szkoły z wyróżnieniem.

    Uczniowie byli oceniani za trzy konkurencje: ocena za gotowanie, ocena za konkurencje sportową gastronomiczną w tym przypadku ,,oddzielanie ziaren słonecznika od ryżu na czas”., ocena za ,,test 30 pytań z wiedzy gastronomicznej szkolnej”.

    Podczas całego wydarzenia, uczestniczyło ponad 80 Szefów kuchni z całej Polski oraz ponad 38 różnych Firm, wystawców regionalnych ! Pogoda dopisała, frekwencja też:), a zaproszeni goście czuli się w Hotelu Mistarl Sport**** jak w domu o którą zadbali Gospodarze:
    Pani Prezes Aleksandra Miłosz-Kaliszuk, Szef Kuchni Krzysztof Krzywdziński, Menager Paulina Zelewska.
    Organizatorzy zapraszają Wszystkich już za ROK !!!

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Inne

 

Dołącz do akcji #FirmyDlaPowodzian na Pomagam.pl

 

BĄDŹ FOODIE! Odkryj #FoodieMoments