W dniach od 10- 12 września odbyła się V edycja wydarzenia „Grzybobranie dla Gastronomii”, miejscem spotkania był malowniczy Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie.
Organizatorem wydarzenia jest szef kuchni Sławomir Miotk, a współorganizatorami Hotel Mistral Sport**** oraz WSTiH w Gdańsku, reprezentowana przez Jana Zacharewicza.
Podczas intensywnych dwóch dni przygotowano wiele ciekawych atrakcji, a były to:
- Tradycyjne zbieranie grzybów
- Konkurs kulinarny pt. ,,Sztafeta Kulinarna” na zasadzie black box
- Warsztaty kulinarne na których uczniowie szkół pod okiem Szefów kuchni razem przygotowywali różne dania na produktach od sponsorów
- Pokazy i prezentacje Firm zaproszonych
- I Mistrzostwa Polski w piłce nożnej branży gastro „Mecz Kucharze vs Reszta Świata” (oldboy Stolem Gniewino) wynik 2:7 dla Oldboy Gniewino. Zwycięzcą gratulujemy, ale kierujemy również ogromne brawa dla naszych kucharzy za walkę i nieustępliwość!!!
W konkursie kulinarny udział wzięły Szkoły Gastronomiczne, a były to:
- Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowa I miejsce
- Powiatowy Zespół Szkół Kłanino II miejsce
- Zespół Szkół Malinowo III miejsce
- Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku – wyróżnienie
Zawodników oceniali Jurorzy w składzie:
-Krzysztof Robert Szulborski Przewodniczący
-Iwona Niemczewska juror
-Paweł Stawicki juror
-Krzysztof Gawlik juror
-Artur Szymański juror techniczny
– Marcin Dembski juror techniczny
-Sylwia Garska-Chmarycz juror VIP
Zwycięscy otrzymali liczne nagrody rzeczowe oraz vouchery kwotowe od
Porcelany Lubiany na kwotę 2000 zł
Grzegorz Gniech na kwotę 3000 zł
Elbląski Klub Szefów Kuchni ufundował 5 dniowy staż z noclegiem i wyżywieniem dla szkoły z wyróżnieniem.
Uczniowie byli oceniani za trzy konkurencje: ocena za gotowanie, ocena za konkurencje sportową gastronomiczną w tym przypadku ,,oddzielanie ziaren słonecznika od ryżu na czas”., ocena za ,,test 30 pytań z wiedzy gastronomicznej szkolnej”.
Podczas całego wydarzenia, uczestniczyło ponad 80 Szefów kuchni z całej Polski oraz ponad 38 różnych Firm, wystawców regionalnych ! Pogoda dopisała, frekwencja też:), a zaproszeni goście czuli się w Hotelu Mistarl Sport**** jak w domu o którą zadbali Gospodarze:
Pani Prezes Aleksandra Miłosz-Kaliszuk, Szef Kuchni Krzysztof Krzywdziński, Menager Paulina Zelewska.
Organizatorzy zapraszają Wszystkich już za ROK !!!