Z wielką radością wracamy do organizacji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i po kilkuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19, serdecznie zapraszamy Waszą szkołę do udziału w XVI edycji.
Od początku konkursu już ponad 1500 uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski dostało niesamowitą szansę, by zdobyć nowe doświadczenia i uznanie w kulinarnym świecie. Bycie finalistą Młodego Kreatora otwiera młodym ludziom wiele nowych możliwości, a atrakcyjne nagrody dla uczestników, ich trenerów oraz szkół na pewno są dodatkową motywacją.
W tej edycji zmieniliśmy formułę – tym razem uczniowie mają za zadanie stworzyć recepturę na danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional, nagrać krótki film z przygotowania dania oraz zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu.
Do drugiego, ostatniego etapu – gotowania na żywo – zapraszamy 10 finalistów
Temat konkursu
Tematem XVI edycji konkursu jest: danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional.
Zmieniliśmy formułę – tym razem uczniowie mają za zadanie stworzyć recepturę, nagrać krótki film z przygotowania dania oraz zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu.
Termin nadsyłania zgłoszeń: od 31.08 do 06.10. 2024
Nagrody
Jakie nagrody czekają na wszystkich finalistów, ich trenerów i szkołę?
Za I miejsce uczestnik otrzymuje iPhone 16 Pro, odzież gastronomiczną, możliwość udziału w 3 dowolnych warsztatach III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz „Złoty bilet”, tj. automatyczne wejście do 3. etapu rekrutacji do IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Trener uczestnika otrzymuje mikser KitchenAid i profesjonalną patelnię AMT.
Szkoła uczestnika zdobywa:
• bezpłatne warsztaty dla zwycięzcy i dziesięciu wybranych uczniów, które poprowadzi utytułowany Szef Kuchni Kamil Tłuczek, finalista konkursu Bocuse d’Or
• Hendichef, urządzenie multifunkcyjne Hendi
• profesjonalną patelnię AMT
FINAŁ
Finał odbędzie się: w Atelier ChefsCulinar we Wiskitkach 8 listopada 2024 roku (w piątek)
Regulamin
Konkurs wspierają:
Patroni medialni: Papaja, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Food Service
Partnerzy strategiczni: Chefsculinar, Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Sponsorzy nagród: Hendi, Grapil, Gastrogouss