Z wielką radością wracamy do organizacji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i po kilkuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19, serdecznie zapraszamy Waszą szkołę do udziału w XVI edycji.
Od początku konkursu już ponad 1500 uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski dostało niesamowitą szansę, by zdobyć nowe doświadczenia i uznanie w kulinarnym świecie. Bycie finalistą Młodego Kreatora otwiera młodym ludziom wiele nowych możliwości, a atrakcyjne nagrody dla uczestników, ich trenerów oraz szkół na pewno są dodatkową motywacją.
W tej edycji zmieniliśmy formułę – tym razem uczniowie mają za zadanie stworzyć recepturę na danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional, nagrać krótki film z przygotowania dania oraz zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu.
Do drugiego, ostatniego etapu – gotowania na żywo – zapraszamy 10 finalistów
Temat konkursu
Tematem XVI edycji konkursu jest: danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju Przyprawy Delikat Knorr Professional.
ZAWODNICY
Jury, pod przewodnictwem Szefa Kuchni Kamila Tłuczka, nie miało łatwego zadania, oj nie! Spośród kilkudziesięciu wspaniałych zgłoszeń wybraliśmy ostatecznie 10 finalistów, z którymi spotkamy się na wielkim finale w Centrum Kulinarnym @Chefs Culinar w Wiskitkach już 8 listopada.
Poziom był bardzo wysoki – już wiemy, że w finale będzie 🔥 🔥 🔥
Zobaczcie listę finalistów:
1. Dawidowski Marcin z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
2. Gniech Artur Powiatowy z Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie
3. Gniewek Norbert z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
4. Grząbel-Mikulski Miłosz z Zespołu Szkół w Starym Sączu
5. Jacolik Jakub z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
6. Mastalerz Martyna z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
7. Mielczarek Zuzanna z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
8. Rutkowski Mateusz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce
9. Staszewski Kacper z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach
10. Witek Sara Anastazja z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu
Osoba rezerwowa:
Rodzeń Bartłomiej z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Gratulacje dla Was, drodzy FINALIŚCI!
Wielkie brawa również dla pozostałych uczestników konkursu, którzy podjęli wyzwanie i przesłali do nas swoje zgłoszenie. Dziękujemy zespół Unilever Food Solution!
Nagrody
Jakie nagrody czekają na wszystkich finalistów, ich trenerów i szkołę?
Za I miejsce uczestnik otrzymuje iPhone 16 Pro, odzież gastronomiczną, możliwość udziału w 3 dowolnych warsztatach III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz „Złoty bilet”, tj. automatyczne wejście do 3. etapu rekrutacji do IV edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Trener uczestnika otrzymuje mikser KitchenAid i profesjonalną patelnię AMT.
Szkoła uczestnika zdobywa:
• bezpłatne warsztaty dla zwycięzcy i dziesięciu wybranych uczniów, które poprowadzi utytułowany Szef Kuchni Kamil Tłuczek, finalista konkursu Bocuse d’Or
• Hendichef, urządzenie multifunkcyjne Hendi
• profesjonalną patelnię AMT
FINAŁ
Finał odbędzie się: w Atelier ChefsCulinar we Wiskitkach 8 listopada 2024 roku (w piątek), od godz.09:00 -14.30.
Regulamin
Konkurs wspierają:
Patroni medialni: Papaja, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Food Service
Partnerzy strategiczni: Chefsculinar, Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Sponsorzy nagród: Hendi, Grapil, Gastrogouss