Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie został Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej
8 listopada, po pięcioletniej przerwie, w Atelier ChefsCulinar we Wiskitkach odbyła się XVI edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej organizowanego przez Unilever Food Solutions. W tym roku wydarzenie przybrało nową formułę – młodzi adepci sztuki kulinarnej musieli przygotować danie główne na bazie schabu wieprzowego bez kości, używając dowolnej Przyprawy Delikat Knorr Professional. Zadaniem uczestników było również nagranie krótkiego filmu z procesu przygotowywania potrawy oraz wykonanie zdjęcia gotowego dania, co stanowiło przepustkę do finałowej dziesiątki, wyłonionej do etapu gotowania na żywo.
Temat konkursu
Tematem tegorocznej edycji konkursu było danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, przygotowane z użyciem Przyprawy Delikat Knorr Professional. Jury, pod przewodnictwem Kamila Tłuczka – laureata Kulinarnego Pucharu Polski i reprezentanta Polski w europejskich eliminacjach Bocuse d’Or – oceniało kreatywność, technikę, smak oraz prezentację potraw. W składzie jury zasiedli także eksperci z branży gastronomicznej, Jarosław Owczarczyk, Mikołaj Adamczyk, Michał Karadżow, Marcin Szachowicz, sekretarzem była Elżbieta Gizińska.
Do konkursu zakwalifikowali się :
1. Dawidowski Marcin z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
2. Gniech Artur Powiatowy z Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie
3. Gniewek Norbert z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
4. Grząbel-Mikulski Miłosz z Zespołu Szkół w Starym Sączu
5. Jacolik Jakub z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
6. Mastalerz Martyna z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
7. Mielczarek Zuzanna z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
8. Rutkowski Mateusz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce
9. Staszewski Kacper z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach
10. Witek Sara Anastazja z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu
Zwycięzcy konkursu
Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2024 został Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, zdobywając tym samym najwyższe wyróżnienie i uznanie jury.
Zwycięskie danie to schab wieprzowy z sous – vide z musem drobiowym ragu w panko z kluską śląską quenelle, babeczką z czerwonej kapusty, puree marchewkowym oraz sosem demi glace.
Serdecznie gratulujemy również pozostałym laureatom:
- 🥈 II miejsce: Miłosz Grząbel-Mikulski z Zespołu Szkół w Starym Sączu,
- 🥉 III miejsce: Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach.
Wszystkim finalistom składamy ogromne podziękowania za ich zaangażowanie i pokaz imponujących umiejętności kulinarnych. Było nam niezmiernie miło obserwować ich pracę – jesteśmy przekonani, że o ich talentach jeszcze nieraz usłyszymy!
Podziękowania dla Partnerów i Sponsorów
Serdeczne ukłony kierujemy do naszych wspaniałych Partnerów: Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere i Chefs Culinar Polska, a także do niezawodnych Sponsorów: HENDI Polska, GRAPIL – producent odzieży służbowej oraz AMT Gastroguss Polska.
Dziękujemy również Patronom Medialnym za wsparcie i relacje z wydarzenia: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Papaja.pl, Food Service oraz Szef Kuchni Magazyn Branży Gastronomicznej.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za udział w XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
zdjęcia Piotr Piosik