Portal Gastronomiczny

Inspiracje kulinarno – muzyczne w Winnicy Turnau

28 czerwca br. w Winnicy Turnau mieszczącej się w Baniewicach odbyła się wyjątkowa kolacja degustacyjna, połączona z degustacją wina i recitalem krakowskiego artysty Grzegorza Turnaua.
Winnica Turnau to wyjątkowe miejsce nie tylko dla sympatyków polskich win, ale też dla osób kochających sztukę. To tu łączy się różne jej dziedziny by poczuć ich piękno i podnieść poziom kulinarno – muzycznych doznań.
Tuż przed kolacją goście mogli osobiście zwiedzić winiarnię i zobaczyć proces produkcji wina w Polsce. Sommelier Maurycy Michalak opowiedział o szczepach i odmianach win, jakie można znaleźć w Winnicy oraz o sukcesach jakie wina te osiągają na rynku winiarskim.

Następnie wszystkich zaproszono na autorską przygodę po smakach przygotowaną przez Szefów Kuchni z Zachodniego Wybrzeża: Mariusza Siwaka, Courtyard by Marriott Szczecin City, Andrzeja Jakomulskiego, Restauracja Sublima, Dariusza Kontak, Restauracja Sublima, Przemysława Górala, Pracownia Czekolady Koszalin, Jacka Krakowiaka, Hotel Interferie Medical Spa****oraz i Michała Wernio, Hotel Vulcan.
Goście mieli okazję skosztować:

Przystawki ze skreja, raków, szczawiu z dodatkiem rabarbaru, do dania podano, czerwone, półwytrawne wino o zapachu czerwonych owocówROSE 2023.

Przystawki z wołowiny, smardzy z dodatkiem lubczyku i szczawiu, do kieliszków dolano Cabernet 2020, wino czerwone, wytrawne o zapachu nuty zielonej papryki i białego pieprzu na tle jeżynowego aromatu.

Zupę kremową ze szparagów, młodej kapusty, smardzy, na bulionie z mlecznej cielęciny.
Smak podkreślono klasycznym białym Rieslingiem z 2022.

Na pierwsze danie główne podano rybę, czyli halibut w otoczce z nori, ze szparagami.
W kieliszkach pojawiło się CHARDONNAY 2022 , białe, wytrawne wino z nutą owoców tropikalnych.

Na drugie zaserwowano dziki drób, czyli perliczkę z palonym kalafiorem, czosnkiem niedźwiedzim, młodą marchwią, bruszwicą i sosem an jus z czerwonym, wytrwanym PINOT NOIR 2020, z czekoladowo- śliwkowym posmakiem.

Słodkości dodała palona czekolada, z yuzu oraz rabarbar, z maliną. Deser uświetniło wino musujące, białe – CLASSIQUE BRUT, powstałe metodą drugiej fermentacji w butelce, która nazywana jest również metodą tradycyjną (méthode traditionnelle).
W ten sposób powstają wina musujące w regionie Szampanii. Czas dojrzewania na osadzie to 32 miesiące.

Goście otrzymali również zestaw słodkich pralin z orzecha laskowego, nalewki z rokitnika, kwiatu bzu i lawendy.

Wieczór Muzyczny

Zwieńczeniem wieczoru był recital Grzegorza Turnaua, podczas którego goście mogli wysłuchać największych przebojów artysty, takich jak „Bracka”, „Cichosza” i „Naprawdę nie dzieje się nic”.

Jubileusz Winnicy Turnau

Winnica Turnau świętuje w tym roku swoje 10-lecie, z tej okazji przygotowuje wiele ciekawych wydarzeń, już 27 lipca odbędzie się koncert Stanisława Soyki z Grott Orkiestra, na który serdecznie zapraszamy!

Kontakt do Winnicy Turanu
https://www.winnicaturnau.pl/pl/

 www.know-it.pl

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!