Podczas ceremonii, która odbyła się 26 marca br. w Hamburgu, Michelin zaprezentowało nowe wydanie Przewodnika MICHELIN po Niemczech. Po raz kolejny niemiecka gastronomia wykazuje niezwykły wzrost pomimo trudności gospodarczych. Dzięki różnorodności kulinarnej i niezmiennym standardom wybór restauracji na rok 2024 naprawdę sprawia, że chcesz wyjść na obiad. Liczby robią wrażenie: spośród 340 restauracji wyróżnionych gwiazdkami MICHELIN jedna została wyróżniona trzema gwiazdkami, trzy to nowe wpisy w kategorii dwie gwiazdki, a 32 restauracje otrzymały jedną gwiazdkę.
„To dzięki swojej wytrwałości, pomysłowości i niestrudzonej energii gastronomia w całym kraju utrzymuje niezmiennie wysoki poziom” – skomentował Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN. „Oprócz ogromnych standardów jakości wyraźnie widać stale rosnącą świadomość właścicieli restauracji dotyczącą konieczności kierowania swoimi lokalami w kierunku zrównoważonego rozwoju. W wielu zakładach nacisk kładzie się na regionalność, sezonowość i szacunek dla produktów. Zaangażowanie to zostało zasłużenie docenione w Przewodniku MICHELIN z Zieloną Gwiazdą.”
Do Trzygwiazdkowego Olympusu dołącza jedna restauracja: Restauracja ES:SENZ
Edip Sigl – szef kuchni restauracji ES:SENZ w Grassau w górnej Bawarii – i jego zespół poczynili naprawdę niezwykłe postępy. Elegancka restauracja w luksusowym hotelu Das Achental , nagrodzona przed rokiem dwiema gwiazdkami MICHELIN, obecnie osiągnęła szczyt międzynarodowej gastronomii. Dzięki kreatywnej kuchni, pełnej kontrastów i harmonijnie zastosowanej, Edip wzbudził prawdziwy entuzjazm wśród Inspektorów: „Całkowicie wspaniałe osiągnięcie. Wyróżniają się tutaj najwyższej jakości produkty i bardzo osobisty styl pana Sigla!”. Poziom kuchni dorównuje niezwykle profesjonalnej, troskliwej i doskonale naoliwionej obsłudze – obejmującej fachowe rekomendacje win – oraz nowoczesnej, eleganckiej atmosferze.
50 Dwie restauracje z gwiazdką MICHELIN – w tym trzy nowe
Lista Dwóch Gwiazd, obejmująca łącznie 50 restauracji, utrzymała niezwykle wysoką pozycję w porównaniu z rokiem poprzednim. Trzy nowe restauracje otrzymują Dwie Gwiazdki w selekcji na rok 2024.
Wśród nich szczególne miejsce zajmuje KOMU w Monachium, gdyż piękna restauracja w centrum miasta, już niedługo po pierwszym dodaniu do Przewodnika, znalazła się na liście Dwóch Gwiazdek. Za tym wyjątkowym osiągnięciem stoi właściciel i szef kuchni Christoph Kunz ( słynny Alois w Monachium), który zachwyca tutaj swoim nowoczesnym menu. Zespołowi z PUR w Berchtesgaden również udało się zdobyć dwie gwiazdki. Dzięki fantastycznemu menu degustacyjnemu, pełnemu pysznych harmonii, szef kuchni Ulrich Heimann, szef kuchni eleganckiej i eleganckiej restauracji w przepięknej panoramicznej lokalizacji w Kempinski Hotel Berchtesgaden , został nagrodzony drugą gwiazdką. Trzecią w grupie nowych restauracji Dwugwiazdkowych jest SEO Küchenhandwerk w Langenargen. W małej, pięknie zaprojektowanej restauracji w hotelu Seevital nad Jeziorem Bodeńskim szef kuchni Roland Pieber i zastępca szefa kuchni Kathrin Stöcklöcker prezentują swój kreatywny talent w 8-daniowym menu-niespodziance.
Zaprezentowano 32 nowe restauracje One MICHELIN Star
Spośród 280 restauracji jednogwiazdkowych wybranych na rok 2024 Przewodnik MICHELIN dodał 32 nowe pozycje. Przykładami godnymi uwagi są restauracja Residenz Heinz Winkler w Aschau im Chiemgau. Tutaj nowy zespół kuchenny przywrócił na listę restauracji MICHELIN Star prawdziwą klasykę niemieckiej sceny gastronomicznej – pod przewodnictwem dwóch znanych szefów kuchni: Stefana Barnhusena i Daniela Pape. Nie mniej interesujące jest Le Moissonnier Bistro w Kolonii: po zamknięciu Le Moissonnier sprawdzony zespół Liliane i Vincenta Moissonnierów oraz szefa kuchni Erica Menchona wpisali się teraz bezpośrednio na listę One Star ze swoim nowym, ekskluzywnym konceptem bistro. Kolejnym „starym przyjacielem”, a teraz nowo nagrodzoną restauracją One Star, jest Schwingshackl ESSKULTUR . Po przeprowadzce z Bad Tölz do Bernried Erich i Katharina Schwingshackl nadal przygotowują tutaj swoją wyrafinowaną i klasyczną kuchnię. Nowicjusz w Przewodniku, Jacobi we Fryburgu Bryzgowijskim, również natychmiast otrzymał jedną gwiazdkę MICHELIN. Cechą szczególną, obok wysokiego poziomu i pomysłowości kuchni, jest ściśle regionalne ukierunkowanie, które przyniosło restauracji Zieloną Gwiazdę MICHELIN. Warto także wspomnieć o restauracji St. Andreas w Aue-Bad Schlema w Saksonii, prowadzonej przez dwóch braci, która również otrzymała jedną gwiazdkę po wejściu do Przewodnika MICHELIN. Tipken’s by Nils Henkel w hotelu Severin’s Resort & Spa w Keitum na wyspie Sylt został nagrodzony nową Gwiazdką MICHELIN za kuchnię bogatą w warzywa – inspirowaną swoim imiennikiem, Nilsem Henkelem.
Dziesięć nowych Zielonych Gwiazdek MICHELIN przyznanych za zrównoważoną gastronomię
W tegorocznej selekcji znalazło się łącznie 77 Zielonych Gwiazd, z czego dziesięć to nowości. Od czasu wprowadzenia Zielonej Gwiazdy MICHELIN w Przewodniku MICHELIN 2020 w Niemczech coraz większa liczba właścicieli restauracji zdaje sobie sprawę ze swojej odpowiedzialności za środowisko i przyrodę oraz zobowiązała się do oszczędzania zasobów i szacunku do żywności w swoich lokalach. Ich różne inicjatywy obejmują wykorzystanie produktów sezonowych, regionalnych i lokalnych (często organicznych), a także mięsa zwierząt hodowanych w ich naturalnym środowisku; rzeź od nosa do ogona; zmniejszenie liczby mil żywnościowych; eliminacja marnotrawstwa itp. Wszystko to przyczynia się do powstania gastronomii zorientowanej na przyszłość, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród gości. Inspektorzy MICHELIN podkreślają, że zrównoważony charakter tych restauracji w żaden sposób nie stoi w sprzeczności ze standardami kulinarnymi i przyjemnością.
Trzy Nagrody Specjalne przyznawane wyjątkowym profesjonalistom
W tym roku Przewodnik MICHELIN przyznał trzy nagrody specjalne: Chef Mentor, Sommelier i Young Chef. Nagrodę Chef Mentor Award otrzymał Sven Elverfeld z długoletniej trzygwiazdkowej restauracji Aqua w Wolfsburgu. Od 2000 roku dzielił się swoim cennym doświadczeniem z wieloma szefami kuchni, przekazując bogactwo know-how, dzięki czemu zapewnił doskonałą obsługę wschodzącym młodym talentom gastronomicznym. Nagroda ta przyznawana jest we współpracy ze szwajcarskim zegarmistrzem Blancpain. Nagrodę Sommeliera otrzymał Stéphane Gass z legendarnej trzygwiazdkowej restauracji Schwarzwaldstube w Baiersbronn. Dzięki swojej solidnej wiedzy na temat win alzacki rodak – główny sommelier w Finkbeiner’s od 1991 roku – jest gwarantem odpowiedniego uzupełnienia połączenia klasycznych i nowoczesnych dań kuchni zespołu Torstena Michela. Nagroda Sommeliera przyznawana jest we współpracy z francuskim domem szampańskim Perrier-Jouët. Nagrodę Młodego Szefa Kuchni przyznano Cédricowi Staudenmayerowi , odnoszącemu ogromne sukcesy młodemu szefowi kuchni, który prowadzi firmę Cédric w Weinstadt. Mając zaledwie dwadzieścia kilka lat, otrzymał jedną gwiazdkę za nowoczesną kuchnię inspirowaną regionalnie i sezonowo.
15 restauracji niedawno nagrodzonych tytułem Bib Gourmand
Dwa tygodnie temu Przewodnik MICHELIN przyznał 15 nowym restauracjom tytuł Bib Gourmand. To pożądane wyróżnienie przyznawane jest restauracjom oferującym szczególnie dobry stosunek jakości do ceny. Przewodnik MICHELIN po Niemczech może pochwalić się obecnie 199 restauracjami oznaczonymi etykietą Bib Gourmand. Lokale te cieszą się dużym uznaniem wśród czytelników przewodników po restauracjach, oferując dania w rozsądnych cenach, nie rezygnując przy tym z jakości kuchni i wykorzystywanych produktów.
Przewodnik MICHELIN 2024 dla Niemiec w skrócie
· 10 restauracji z Trzema Gwiazdkami MICHELIN (w tym 1 nowa)
· 50 restauracji z Dwiema Gwiazdkami MICHELIN (w tym 3 nowe)
· 280 restauracji z Jedną Gwiazdką MICHELIN (w tym 32 nowe)
· 77 restauracji z Zieloną Gwiazdką MICHELIN (w tym 10 nowych)
· 199 restauracji Bib Gourmand (w tym 15 nowych)
źródło: https://guide.michelin.com/en