Portal Gastronomiczny

Disfrutar najlepszą restauracją świata 2024

Disfrutar najlepszą restauracją świata 2024

Hiszpańska modernistyczna restauracja Disfrutar została uznana za najlepszą restaurację na świecie przez listę 50 najlepszych restauracji świata sponsorowaną przez S.Pellegrino i Acqua Panna podczas ceremonii wręczenia nagród w Wynn Las Vegas.

Restauracja, której korzenie wywodzą się bezpośrednio od elBulli, a jej ruch molekularny jest prowadzony przez szefów kuchni Eduarda Xatrucha, Oriola Castro i Mateu Casañasa, od kilku lat utrzymuje się w pierwszej trójce listy 50 najlepszych restauracji świata. Teraz przełamał sufit, zastępując Central w Limie na szczycie listy. Central dołącza teraz do grona restauracji Best of the Best, które zdobyły najwyższe wyróżnienie i nie kwalifikują się już do rywalizacji.

Inne nagrody rozdane tego wieczoru to Icon Award, przyznana australijskiemu szefowi kuchni i restauratorowi Neilowi ​​Perry’emu. Perry, jedna z najpotężniejszych australijskich sił kulinarnych, znana jest ze swojej twórczej wizji realizacji nowoczesnej kuchni australijskiej i azjatyckiej. Mitsuharu „Micha” Tsumura, właścicielka kuchni Maido w Limie, zdobyła nagrodę Chefs’ Choice Award 2024, a Nina Métayer została uznana za najlepszą cukierniczkę na świecie. W Wing w Hongkongu najwięcej nowych wpisów wyniosło 20.

Na liście 50-1 znalazły się restauracje z 26 terytoriów na pięciu kontynentach, przy czym nowojorska Atomix znalazła się na 6. miejscu, co czyni ją najlepszą restauracją w Ameryce Północnej, a kalifornijska SingleThread ponownie znalazła się na 46. miejscu.

Poniżej znajdziesz pełną listę 50 najlepszych restauracji świata.

50 najlepszych restauracji świata 2024

1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Atxondo
3. Stół Bruno Verjusa, Paryż
4. DiverXo, Madryt
5. Maido, Lima
6. Atomix, Nowy Jork
7. Quintonil, Meksyk
8. Alchemist, Kopenhaga
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires
11. Septime, Paryż
12. Lido 84, Gardone Riviera
13. Trèsind Studio, Dubaj
14. Quique Dacosta, Dénia
15. Sézanne, Tokio
16. Kjolle, Lima
17. Kol, Londyn
18. Plénitude , Paryż
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hongkong
21. Florilège, Tokio
22. Steirereck, Wiedeń
23. Sühring, Bangkok
24. Odette, Singapur
25. El Chato, Bogota
26. Przewodniczący, Hongkong
27. A Casa do Porco, São Paolo
28. Elkano, Getaria
29. Boragó, Santiago
30. Restauracja Tim Raue, Berlin
31. Belcanto, Lizbona
32. Den, Tokio
33. Pujol, Meksyk
34. Rosetta, Meksyk
35. Frantzén, Sztokholm
36. The Jane, Antwerpia
37. Oteque, Rio de Janeiro
38. Sorn, Bangkok
39. Piazza Duomo, Alba
40. Le Du, Bangkok
41. Mayta, Lima
42. Ikoyi, Londyn
43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
44. Mingles, Seul
45. Arpège, Paryż
46. SingleThread, Healdsburg
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau
48. Hiša Franko, Kobarid
49. La Colombe, Cape Town
50. Uliassi, Senigallia

źródło: .finedininglovers.com

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

Aktualności

 

Czas na rybę 2024 - konkurs kulinarny!

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN

Udostępnij

 

JAKUB ŻYMELSKI szef kuchni Restauracji Antonińska w Lesznie Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024

 

Litwa w elitarnym Przewodniku MICHELIN