Portal Gastronomiczny

Nespresso N° 20 – innowacyjna kawa

NESPRESSO PREZENTUJE PRAWDOPODOBNIE NAJSZLACHETNIEJSZĄ KAWĘ NA ŚWIECIE
N° 20 – INNOWACJA SMAKOWA BĘDĄCA EFEKTEM 20 LAT STARAŃ

Poszukiwanie idealnej kawy to proces, który fascynuje ekspertów kawowych na całym świecie. Proces, który jest nierozerwalnie związany z pasją. Konsumenci coraz częściej szukają wyjątkowych produktów. Podobnie jest z kawą – ma nie tylko mieć wyjątkowy smak, ale także być częścią większego doświadczenia. W odpowiedzi na te oczekiwania, Nespresso do swojego szerokiego portfolio wprowadza prawdopodobnie najszlachetniejszą kawę na świecie, stworzoną z myślą o doskonałym i niespotykanym smaku. N° 20 to wynik 20 lat pracy, pasji oraz nieustannego, obsesyjnego dążenia do doskonałości.

Z myślą o kawie doskonałej

N° 20 powstała z marzeń o stworzeniu doskonałej filiżanki kawy oraz w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów i ich zamiłowania do rzadko spotykanych, wysokiej jakości odmian. Eksperci do spraw kawy w Nespresso w 2003 roku rozpoczęli pracę od poszukiwania najlepszych odmian Arabiki. Zaczerpnęli inspirację od rolników, którzy od pokoleń zajmują się tradycyjnym sadzeniem krzyżowym odmian różnych kaw. Dążąc do perfekcji smaku, skorzystali z ich praktyki i stworzyli rośliny najbardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych.

Mistrzowie kawy Nespresso niestrudzenie pracowali nad stworzeniem wysokiej jakości ziaren Arabiki, a następnie nad zidentyfikowaniem idealnego terroir, gdzie nowa odmiana mogłaby się rozwijać najlepiej. Teren,na którym została ostatecznie posadzona, został wybrany metodą prób i błędów. Celem było znalezienie idealnej gleby, na której ta wyjątkowa nowa roślina mogłaby się odpowiednio rozwijać. Po próbnych nasadzeniach w Kolumbii, Nikaragui i Indonezji, ostatecznie stwierdzono, że N° 20 najlepiej rozwija się w glebie regionów Cauca i Caldas w Kolumbii.

Guillaume Le Cunff, CEO Nespresso: N° 20 jest ucieleśnieniem wartości Nespresso: obsesji na punkcie perfekcji i determinacji w dążeniu do innowacji. Dwadzieścia lat poświęcenia zaowocowało wyśmienitym smakiem, niepodobnym do niczego, czego miłośnicy kawy próbowali wcześniej. Jestem podekscytowany, że w końcu mogę dzielić się naszym dziełem miłości – jego jakość jest świadectwem tego, co może powstać z wieloletniej pasji!

Wyjątkowy smak, dostępny wyłącznie dla Nespresso

Karsten Ranitzsch, Head of Coffee w Nespresso: Mówią, że na dobre rzeczy warto czekać,
i to z pewnością prawda, w przypadku N° 20. Nuty kwiatu pomarańczy, którym towarzyszą bogate kwiatowe i owocowe aromaty oraz cytrynowa kwasowość tworzą kawę o rzadko spotykanej, eleganckiej i subtelnej osobowości. Opracowana z myślą o stworzeniu idealnego smaku, N° 20, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. N° 20 to unikalna kawa, która została stworzona wyłącznie dla marki Nespresso. Jest ona owocem starannej selekcji ziaren oraz troski o każdy etap produkcji, co gwarantuje jej wyjątkowy smak i jakość. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie niezapomniane doznania smakowe i chcą odkrywać unikalne kawy oferowane przez Nespresso. N° 20 jest kawą sezonową, co oznacza, że miłośnicy kawy mogą cieszyć się jej niepowtarzalnym i aromatycznym profilem przez ograniczony czas. Aby w pełni odkryć jej wyrafinowany smak, Nespresso zaleca, aby N° 20 próbować w postaci espresso.

W duchu zrównoważonego rozwoju

Jako certyfikowana firma B Corp, Nespresso ściśle przestrzega rygorystycznych standardów społecznych i ekologicznych. Firma od lat zaangażowana jest w ochronę środowiska. N° 20 jest kolejnym przykładem działań marki w duchu zrównoważonego rozwoju. Kawa uprawiana była przez zaledwie 59 rolników, którzy wspólnie zasadzili i pielęgnowali jedynie milion drzew kawowych. Zostali oni objęci programem Nespresso AAA Sustainable Quality™ i otrzymali premię za inwestycję w zrównoważoną, wysoką jakość. Dodatkowo, N° 20 przyznano certyfikat Q Coffee™ wydany przez Coffee Quality Institute, niezależną organizację non-profit, która wyznacza wysokie standardy jakości w przemyśle kawowym. Kapsułki po kawie N° 20 jak wszystkie kapsułki Nespresso, w pełni nadają się do recyklingu, dzięki autorskiemu programowi recyklingu stworzonemu przez markę. W Polsce klienci mogą oddać zużyte kapsułki w butikach Nespresso lub kurierowi przy odbiorze zamówienia.

Nowa kawa Nespresso N° 20 dedykowana jest do systemu Original Line i będzie dostępna od 12 października 2023 roku na stronie internetowej oraz w butikach Nespresso.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Optymalna eksploatacja urządzeń gastronomicznych: Kluczowa rola mycia i pielęgnacji

 

Nowości od Bonduelle Food Service rozwijają kreatywność dzięki roślinnym innowacjom