Apteka św. Huberta

Zmywarki Winterhalter w Czarnym Potoku

Gdy kończą się żarty, wkracza Winterhalter


To jedno z najbardziej prestiżowych miejsc na turystycznej mapie południowej Polski, słynące z doskonałej kuchni, luksusowych warunków noclegowych oraz strategicznej lokalizacji w sercu Beskidu Sądeckiego, u stóp Jaworzyny Krynickiej. Najstarsi Sądeccy Górale już wiedzą, że Hotel Czarny Potok Resort SPA & Conference**** w Krynicy-Zdroju (bo o nim właśnie mowa) każdego roku odwiedzają dziesiątki tysięcy gości. Niezależnie od aury trwa tutaj spory ruch, a hotelowy personel pracuje na najwyższych obrotach. W sezonie zimowym, gdy obłożenie osiąga maksimum, załoga Czarnego Potoku wzbija się na wyżyny logistyki, a pomagają jej w tym urządzenia takie, jak zmywarka tunelowa Winterhalter.


Wyzwania operacyjne


To niemożliwe, by czterogwiazdkowy hotel pokroju Czarnego Potoku mógł sprawnie funkcjonować bez profesjonalnego systemu myjącego, który od samego początku służył personelowi i gościom. Urządzając zaplecza kuchenne kierownictwo zdecydowało się skorzystać z opcji kompleksowego wyposażenia, obejmującego różnorodne narzędzia, w tym także zmywarkę. To bardzo wygodne rozwiązanie, stosowane przez wiele biznesów gastronomicznych. Niestety z czasem w Czarnym Potoku konieczne stały się częste naprawy maszyny myjącej, a gdy hotelowy personel, wskutek systematycznych spotkań z serwisantem, znał już imię jego kota i ulubiony sposób parzenia kawy, stało się jasne, że czas na zmianę urządzenia myjącego. Nie czas na żarty, gdy awaria zmywarki może grozić przestojem w obsłudze hotelowych gości! A gdy żarty się kończą, wkracza Winterhalter.


Implementacja systemu Winterhalter


W hotelu Czarny Potok mieści się aż pięć konceptów gastronomicznych, różniących się klimatem, wielkością, aranżacją i przede wszystkim menu. Największa restauracja jest w stanie ugościć blisko pół tysiąca osób. Taka ilość wymaga niezawodnych i efektywnych rozwiązań, dlatego zespół zarządzający, pożegnawszy serwisanta, zdecydował się na system myjący Winterhalter, czyli nowoczesną, kompaktową zmywarkę tunelową z Serii CTR, wyposażoną w system Energy, odzyskujący parę i ciepło. Urządzenie posiada też funkcję CONNECTED WASH®, umożliwiającą monitorowanie i analizę zużycia energii, wody i detergentów. Dzięki tej opcji można na bieżąco zwiększać efektywność i zmniejszać zużycie zasobów. Możliwość zdalnej diagnostyki problemów oznacza także, że ewentualne awarie mogą być szybko zidentyfikowane i naprawione. To z kolei skraca czas przestoju maszyny i zmniejsza liczbę koniecznych wizyt serwisowych. Z naszego doświadczenia wynika, że większość usterek może zostać wyeliminowana zdalnie, co nie daje serwisantom powodów do odwiedzin.


Proces montażu

Gdy trwa sezon, a urządzenia odmawiają współpracy, trudno o dobry moment na przerwę techniczną. Dlatego w tym szczególnym przypadku montaż odbył się nocą. Podczas gdy goście hotelu spali, ekipa montażystów Winterhalter zdemontowała starą maszynę i zainstalowała nową zmywarkę tunelową. Dzięki temu personel nie odczuł żadnych przerw. 

Jak mówi dyrektor gastronomii Hotelu Czarny Potok Resort Spa & Conference**** w Krynicy-Zdroju, Grzegorz Bartoszek: Zwykle w sezonie zimowym mamy pełne obłożenie, co przekłada się na konieczność natychmiastowej obsługi klienta. Mimo konieczności instalacji nowego urządzenia naprawdę nie mogliśmy pozwolić sobie na przestój. Nie w szczycie sezonu. Dlatego jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydawała się instalacja nocą, z niedzieli na poniedziałek. Na szczęście wszystko poszło sprawnie i następnego dnia nasi goście mogli już używać zastawy mytej w nowej zmywarce tunelowej.

Michał Graca, Regionalny Dyrektor Sprzedaży Winterhalter, dodaje: To jeden z tych przypadków, który pokazuje, że naprawdę jesteśmy w stanie dostosować się do potrzeb naszego klienta, nawet jeżeli są wyjątkowe. Doskonale rozumiemy wyzwania stojące przed personelem branży HoReCa w środku sezonu.


Wzrost efektywności


Nowa zmywarka tunelowa z Serii CTR zużywa mniej energii (w tym także energii serwisanta). Strefy mycia wstępnego, mycia głównego i płukania końcowego są aktywowane tylko wtedy, gdy zmywane naczynia znajdują się w danej strefie. W przypadku częściowego wykorzystania zmywarki pozwala to obniżyć koszty energii. Także ilość wody używanej do płukania jest dostosowywana do aktualnej prędkości transportu. Wspomniany już system Energy odzyskuje ciepło z powietrza wylotowego, które następnie podgrzewa zimną wodę dopływową. Zmniejsza to zużycie energii w każdym procesie zmywania i obniża koszty eksploatacyjne.


Zadowolenie gości i personelu


Im szybszy i bardziej oszczędny system mycia, tym większa efektywność pracy kuchni, a tym samym lepsze doświadczenie kulinarne dla gości hotelu. Hotel Czarny Potok, słynący z legendarnej już obsługi klienta, działa jak doskonale naoliwiona maszyna. Jesteśmy dumni, że nasza zmywarka tunelowa z Serii CTR może być jej niedużym, ale ważnym trybikiem. Dzięki systemowi CONNECTED WASH® i podłączeniu zmywarki do sieci, ewentualne nieprawidłowości mogą być korygowane przez ekspertów Winterhalter zdalnie, zanim dojdzie do usterki. Gdyby jednak była taka konieczność, nasz serwisant jest gotowy do drogi: od miesięcy czeka na choćby drobne zlecenie.

Winterhalter Parter portalu papaja.pl
chili

Tagi

Aktualności

 

Wineterhalter - strategiczny partner kuchennego zaplecza

 

Startuje MaverickFest – wydarzenie twórców RestaurantWeekⓇ! Czym zaskoczy?

 

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Udostępnij

 

Roślinne alternatywy Alpro dla jogurtu

 

Nowa fala, czyli jak serwować prawdziwie dobrą kawę - Winterhalter