Portal Gastronomiczny

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W dniu 16 marca 2024 roku odbył się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego .

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły : Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Siedemnasta edycja konkursu odbyła się w Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****w Mikołajkach , który był współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie : Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury , Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli : Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch potraw : pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek przygotowując zwycięskie dania : makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówka z fenkuła i kalafiorem romanesco

Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynka parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata kultury czy telewizji , gdyż w ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.

W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej ( Kowalczyk ), Aleksandry Kostki ,Kasi Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka.

Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska ( Kowalczyk ) , zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Aleksandra Kostka .

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef ) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro , Vito Convertino- przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne podczas którego jurorzy degustacyjni Rober Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo danie włoskie „ penne ala vodka „ wykorzystując makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od naszego sponsora.Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności .

W XVII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Profesjonaliści: Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja– Warszawa Vladyslav Medianyk, Konrad Batur
Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą Daniel Pelechaty, Julia Ratajczak
Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala, Dominik Lorek
Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa Mariusz Banaśkiewicz, Adam Wojtowski
DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź Łukasz Białas, Konrad Szela
Restauracja Mamma Mia – Karpacz Paweł Kucharski, Kamil Kowal
Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort – Sochocin Grzegorz Krupiński, Adrian Gwiazdowski
Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski, Paweł Stępniak
Restauracja Bella Italia – Mikołajki Jakub Grabowski, Bartosz Kunasz
Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków Robert Kopacz, Marcin Bujakowski
Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa Yurii Haliak, Mariusz Prażnowski
Ristorante Mare e Monti – Łódź Przemyslaw Holicke, Theodore Skrzypek

Gwiazdy

Izabela Trojanowska, Antek Smykiewicz, Ewelina Lochman, Aleksandra Kostka, Anna Koprowicz, (Kowalczyk), Julia Wróblewska, Rafał Iwaniuk, Kasia Węsierska, Łukasz Drapała.

Sponsorami konkursu byli:

Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter, ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.

Sponsorem strategicznym była firma Makro

Sponsorami głównymi były firmy : Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny,
Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana
Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

Patronami medialnymi konkursu byli: Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Gastronom Wybrzeża, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Świat Hoteli, Szef Kuchni, Restauracja, newsgastro.pl,gastrona.pl,papaja.pl, kucharze.pl, gastrowiedza.pl, horecanet.pl

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Pomorskie dołącza do Przewodnika Michelin!

 

Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For

 

Wielki finał Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Udostępnij

 

Wielki finał Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

 

 IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024