Portal Gastronomiczny

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W dniu 16 marca 2024 roku odbył się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego .

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły : Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Siedemnasta edycja konkursu odbyła się w Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****w Mikołajkach , który był współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie : Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury , Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli : Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch potraw : pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek przygotowując zwycięskie dania : makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówka z fenkuła i kalafiorem romanesco

Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynka parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata kultury czy telewizji , gdyż w ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.

W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej ( Kowalczyk ), Aleksandry Kostki ,Kasi Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka.

Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska ( Kowalczyk ) , zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Aleksandra Kostka .

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro ( Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef ) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro , Vito Convertino- przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne podczas którego jurorzy degustacyjni Rober Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo danie włoskie „ penne ala vodka „ wykorzystując makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od naszego sponsora.Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności .

W XVII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Profesjonaliści: Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja– Warszawa Vladyslav Medianyk, Konrad Batur
Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą Daniel Pelechaty, Julia Ratajczak
Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem Klaudiusz Gromala, Dominik Lorek
Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa Mariusz Banaśkiewicz, Adam Wojtowski
DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź Łukasz Białas, Konrad Szela
Restauracja Mamma Mia – Karpacz Paweł Kucharski, Kamil Kowal
Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort – Sochocin Grzegorz Krupiński, Adrian Gwiazdowski
Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice Piotr Dzikowski, Paweł Stępniak
Restauracja Bella Italia – Mikołajki Jakub Grabowski, Bartosz Kunasz
Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków Robert Kopacz, Marcin Bujakowski
Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa Yurii Haliak, Mariusz Prażnowski
Ristorante Mare e Monti – Łódź Przemyslaw Holicke, Theodore Skrzypek

Gwiazdy

Izabela Trojanowska, Antek Smykiewicz, Ewelina Lochman, Aleksandra Kostka, Anna Koprowicz, (Kowalczyk), Julia Wróblewska, Rafał Iwaniuk, Kasia Węsierska, Łukasz Drapała.

Sponsorami konkursu byli:

Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter, ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.

Sponsorem strategicznym była firma Makro

Sponsorami głównymi były firmy : Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny,
Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana
Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

Patronami medialnymi konkursu byli: Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Gastronom Wybrzeża, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Świat Hoteli, Szef Kuchni, Restauracja, newsgastro.pl,gastrona.pl,papaja.pl, kucharze.pl, gastrowiedza.pl, horecanet.pl

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek