Portal Gastronomiczny

VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów w Siedlcach

Dnia 19 marca odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów, która zorganizowana została przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Patronat Honorowy objął Minister Edukacji, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce, Starosta Powiatu Siedleckiego oraz Mazowiecki Kurator Oświaty.

Uczestnikami konkursu byli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski, którzy przyjechali wraz ze swoimi nauczycielami z: Polanicy Zdrój, Warszawy, Lublina, Łowicza, Łukowa (z dwóch szkół), Żelechowa, Wyszkowa, Serocka, Kętrzyna, Buska-Zdroju, Miętnego, Golądkowa, Korolowej – Osady, Zielonki i Siedlec.

Podczas Mistrzostw uczniowie zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: serwis wody gazowanej lub niegazowanej, serwisu napoju gorącego – kawa, serwis wina musującego bezalkoholowego.
Do ostatniej konkurencji, jury wyłoniło czterech finalistów, którzy w finałowej konkurencji mieli zaserwować tartę z patery z sosem w sosjerce – serwisem francuskim.

Decyzją jury (SKP), tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2024 uzyskała Amelia Rosa z Zespołu Szkół nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie.

Drugie miejsce zajął Bartosz Deja z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Wiącek, uczennica Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach. Czwarte miejsce zajęła Klaudia Sawicka z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem.

Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia sponsorów. Pierwszą nagrodę rzeczową ufundowali: Firma Pepsi (wyciskarka do soku oraz saturator do wody gazowanej) oraz Hotel Robert’sPort ( voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu na Mazurach), drugą nagrodę: Starosta Powiatu Siedleckiego (profesjonalny blender barmański) oraz Hotel Ibis Styles Siedlce (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), trzecią nagrodę: Selgros Cash&Carry (voucher zakupowy)oraz Hotel & SPA Hetman(voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), czwartą nagrodę: Air ShowFlair (profesjonalny sprzęt barmański). Finaliści otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez Firmę Topaz(walizki), PEC (powerbanki, pendrive’y) oraz Chodrom (klawiatury, dyski,pendrive’y).

Wszyscy uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki ufundowane przez firmy: Gastrostal, Ibis, Chodrom, Selgros, Atmo-Control, Dwór Mościbrody i Zakład Stasin.

Podczas konkursu można było spróbować lokalnych potraw i słodkości.

Dzięki wsparciu takich zakładów gastronomicznych jak: Sala bankietowa- Ranczo, Kulinarne Poddasze, Dażynka – Nadbużańskie Smaki, Restauracja Meatosfera, Restauracja Brofaktura, Dwór Mościbrody, Restauracja Kochanówka – Arka Tarczyńskich, Łakocie – Fabryka Słodkości, Firma Rodzinna Biaduń, Piekarnia Jońscy.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie.

Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej.

Z każdym rokiem wzrasta ranga przedsięwzięcia oraz wartość nagród, a cała impreza zyskuje charakter ogólnopolski i coraz większą popularność wśród uczniów, nauczycieli, lokalnych restauratorów i przedsiębiorców.

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek