Portal Gastronomiczny

Bocuse d'Or Europe

Trondheim – Nowa Kulinarna Stolica Europy: Bocuse d’Or Europe 2024

Trondheim, znane jako kulinarna stolica Norwegii, będzie gospodarzem kolejnej edycji Bocuse d’Or Europe wiosną 2024 roku. Po sukcesie norweskiego szefa kuchni, Filipa Augusta Bendiego, który zajął drugie miejsce na podium konkursu Bocuse d’Or 2023, miasto Trondheim staje się centralnym punktem europejskiej gastronomii.

Norwegia, z bogatym dziedzictwem gastronomicznym i różnorodnością produktów, w tym mięsa, ryb, owoców morza i serów, jest idealnym miejscem dla wydarzenia takiego jak Bocuse d’Or Europe 2024.
Ta edycja będzie powrotem selekcji na norweskie ziemie po 16 latach od pierwszej edycji, która odbyła się w Stavanger w 2008 roku.

Po Turynie w 2018 roku, Tallinnie w 2020 roku i Budapeszcie w 2022 roku, nagroda Bocuse d’Or nadal będzie podkreślać dziedzictwo gastronomiczne Europy. Wybór Trondheim, znanego jako „Dom Nordyckich Smaków” i stolicy regionu Trøndelag, na gospodarza kolejnej europejskiej selekcji Bocuse d’Or, jest naturalnym posunięciem, które ma na celu uhonorowanie różnorodności kulinarnych tradycji kontynentu.

Nasi norwescy przyjaciele wnieśli ogromny wkład w rozwój i reputację konkursu, czego dowodem są ich szefowie kuchni i sympatycy. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że kolejna selekcja europejska odbędzie się w Trondheim w Norwegii. DNA Bocuse d’Or polega na podkreślaniu różnych bogactw kulinarnych świata, dlatego naturalne jest, że na każdą edycję przenosi się do innego europejskiego miasta.
Jérôme Bocuse, prezes Bocuse d’Or

Starty zawodników:

Polskę będzie reprezentować Team w składzie:

– Kamil Tłuczek – candidate
– Patrycja Szczepaniak – commis
– Ernest Jagodziński – coach
– Adam Chrząstowski – jury member
– Dorota Karwacka – promotion team manager

Ich start zaplanowany jest na 19 marca o godzinie 09.10 stanowisko 2
Poczynania zawodników będzie można obserwować na on-line

Więcej na stronie:

https://www.bocusedor.com/en/selection/europe

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek