Wielkopolski Kucharz Roku - poznaliśmy laureata

Laureatem konkursu WKR 2024 został Jakub Żymelski

Podczas motylkowej gali poznaliśmy wyniki IX edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego, laureatem został Jakub Żymelski, szef kuchni w Hotelu & Restauracji Antonińska w Lesznie.
Jakub zachwycił jurorów przygotowując :
chłodnik z kiszonego ogórka, pianę z jabłka i buraka, piklowane warzywa oraz ciastko z sepią.

Na danie główne podał: grillowaną kiełbasę z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim, veloute chrzanowe, terrine z marchewki, piklowaną kalarepę oraz groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.

W nagrodę otrzymał m.in. Puchar Prezydenta Miasta, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Miejsce drugie zajął Bartłomiej Brzozowski –  Stena Line Polska, a trzecie miejsce Paweł Stępniak –  Hotel Fabryka Wełny, Pabianice.

W jury zasiedli: Marcin Budynek, Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Mariusz Siwak, Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Jakub Walczak i Paweł Kubera.

Relacja z konkursu pojawi się już niebawem

Zdjęcia: Edward Trzeciakiewicz


Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

10 lat Chef’s Table: jak serial zmienił sposób opowiadania o jedzeniu i pasji

 

Słodkie JAJKO Wielkanocne

 

Wielkopolski Kucharz Roku 2025 X edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego

Udostępnij

 

10 lat Chef’s Table: jak serial zmienił sposób opowiadania o jedzeniu i pasji

 

Wielkopolski Kucharz Roku 2025 X edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.