Portal Gastronomiczny

Wielkopolski Kucharz Roku - poznaliśmy laureata

Laureatem konkursu WKR 2024 został Jakub Żymelski

Podczas motylkowej gali poznaliśmy wyniki IX edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego, laureatem został Jakub Żymelski, szef kuchni w Hotelu & Restauracji Antonińska w Lesznie.
Jakub zachwycił jurorów przygotowując :
chłodnik z kiszonego ogórka, pianę z jabłka i buraka, piklowane warzywa oraz ciastko z sepią.

Na danie główne podał: grillowaną kiełbasę z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim, veloute chrzanowe, terrine z marchewki, piklowaną kalarepę oraz groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.

W nagrodę otrzymał m.in. Puchar Prezydenta Miasta, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Miejsce drugie zajął Bartłomiej Brzozowski –  Stena Line Polska, a trzecie miejsce Paweł Stępniak –  Hotel Fabryka Wełny, Pabianice.

W jury zasiedli: Marcin Budynek, Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Mariusz Siwak, Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Jakub Walczak i Paweł Kubera.

Relacja z konkursu pojawi się już niebawem

Zdjęcia: Edward Trzeciakiewicz


Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!