Podczas motylkowej gali poznaliśmy wyniki IX edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego, laureatem został Jakub Żymelski, szef kuchni w Hotelu & Restauracji Antonińska w Lesznie.
Jakub zachwycił jurorów przygotowując :
chłodnik z kiszonego ogórka, pianę z jabłka i buraka, piklowane warzywa oraz ciastko z sepią.
Na danie główne podał: grillowaną kiełbasę z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim, veloute chrzanowe, terrine z marchewki, piklowaną kalarepę oraz groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.
W nagrodę otrzymał m.in. Puchar Prezydenta Miasta, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Miejsce drugie zajął Bartłomiej Brzozowski – Stena Line Polska, a trzecie miejsce Paweł Stępniak – Hotel Fabryka Wełny, Pabianice.
W jury zasiedli: Marcin Budynek, Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Mariusz Siwak, Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Jakub Walczak i Paweł Kubera.
Relacja z konkursu pojawi się już niebawem
Zdjęcia: Edward Trzeciakiewicz