Apteka św. Huberta

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

Konkurs finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego organizowany przez Związek POLSKIE MIĘSO.
Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego. O Puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.

Podmiotem odpowiedzialnym za realizację jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce.

Agenda Wydarzenia



9.30 – 9.45 przybycie uczestników i opiekunów, przedstawicieli mediów, jurorów
10.00 – 10.30 odprawa uczestników konkursu
10.45 przygotowania do I tury konkursu
11.00-12.00 I tura konkursu (start ekip o numerach 1-5)
12.00-12.15 porządkowanie stanowisk przez uczestników I tury
12.15-12.30 przygotowania do II tury konkursu
12.30-13.30 II tura konkursu (start ekip o numerach 6-10)
13.30-13.45 porządkowanie stanowisk przez uczestników II tury
13.00-15.00 lunch w formie bufetu dla uczniów, dziennikarzy i zaproszonych gości
Ok. 15.00 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
Ok. 15.30 zakończenie wydarzenia

Miejsce przeprowadzenia konkursu


Instytut Kulinarny Transgourmet (w budynku Selgros Cash & Carry)
Mysiadło, ul. Puławska 58, 05-500 Piaseczno k/ Warszawy

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

 

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

 

Wielkie emocje po finale konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni