Portal Gastronomiczny

World Chocolate Masters

Kto będzie polskim Chocolate Masters?



Raz na trzy lata, najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, z 45 uczestniczącymi krajami, w 2024 r., aby wybrać jednego szefa z każdej selekcji, który wykazuje wyjątkowe umiejętności twórcze z czekoladą. Szefowie ci będą reprezentować swój kraj podczas światowego finału w październiku 2025 roku. W przypadku Polski, krajowe selekcje odbędą się 25 lutego 2024 r. podczas największych targów cukierniczych Expo Sweet w Warszawie. 

Szefowie i rzemieślnicy będą musieli udowodnić swoje kreatywne umiejętności, innowacyjne pomysły pracy z czekoladą NA ŻYWO przed jury złożonym z najlepszych ekspertów. Tylko zwycięzca krajowej selekcji przejdzie do światowego finału.

Kim są pretendenci w Polskich eliminacjach?

Ponieważ World Chocolate Masters jest magnesem dla przyszłych talentów z ambicjami, aby zaznaczyć swoją obecność na międzynarodowej scenie cukierniczej i czekoladowej, 4 uczestników klasyfikuje się i przygotowuje do selekcji krajowej. Każdy z tych młodych talentów wykazał potencjał, by stać się kreatywnym liderem w branży. Ich wyniki podczas selekcji krajowej będą miały decydujące znaczenie dla uzyskania biletu do światowego finału: tylko jeden uczestnik może uzyskać możliwość prezentacji na międzynarodowej arenie.

Anna Siwiec – KaczmarczykOd ponad 28 lat prowadzi własną działalność cukierniczą w Żywcu, od ponad 10 lat również własną pracownię nowoczesnego cukiernictwa.Szkoliła się pod okiem Jarka Nowakowskiego, Patryka Szczepańskiego, Piotra Chylareckiego, Johan’a Martina, Mathieu Dienrick’a i wielu innych znanych cukierników.Anna posiada tytuł magistra sztuki, ukończyła Liceum Plastyczne i Edukację Artystyczną na Uniwersytecie Śląskim w zakresie malarstwa, przez 10 lat edukacji artystycznej miała również zajęcia z rzeźby, co pomaga jej w tworzeniu niestandardowych i artystycznych propozycji i aplikacji cukierniczych.  Od 5 lat prowadzi szkolenia cukiernicze z zakresu nowoczesnego cukiernictwa: makaroniki, monoporcje, torty oraz praliny.
Jakub Janiuk Jakub Janiuk – Cukiernik młodego pokolenia, rodowity lublinianin. Swoją cukierniczą drogę rozpoczął w szkole łącząc naukę zawodu z pracą w cukierni. Wielokrotny uczestnik konkursów cukierniczych i lodziarskich. W swoich deserach stara się łączyć klasykę z nowoczesnością, kierując się zasadą natury i minimalizmu. Główną inspiracją jest natura i sztuka nowoczesna. Obecnie pracuje, jako konsultant cukierniczy dla marki Debic. Prowadząc warsztaty i szkolenia, stara się przekazywać wizję, wiedzę i techniki, które wypracował przez lata. Prywatnie sędzia i zawodnik w strzelectwie sportowym.
Karol Płachta Młody i ambitny. Od początku swojej kariery cukierniczej związany jest z Cukiernią Sowa, gdzie pracuje w dziale Konfekcji Czekoladowych pod okiem Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty – finalistów konkursu World Chocolate Masters. Jego styl opiera się na świeżości, prostocie i dbałości o szczegóły. Lubi tradycyjne ciasta z nowoczesnym podejściem, wierząc, że klasyka jest wspaniałą bazą.
Łukasz Roguski Łukasz Roguski to Mistrz Europy w Artystycznej Dekoracji Tortów Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą „Cukiernia Małgosia”. Od 10 lat kształtuje swoje umiejętności cukiernicze szkoląc się u najlepszych rzemieślników i artystów. Odnajduje się zarówno w sugarcraftingu, jak i pracy z czekoladą, cukiernictwie artystycznym i restauracyjnym. Oprócz mistrzostwa Europy, zdobył mistrzostwo Polski w przygotowywaniu deserów restauracyjnych. Konkursy dają mu motywację do działania i przestrzeń do spełniania swoich cukierniczych fantazji..

Kto zasiada w jury?
Jury składa się z liderów w branży, znanych z wkładu w branżę cukierniczą i gastronomiczną. Eksperci ci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. Michał Iwaniuk obejmie rolę przewodniczącego jury. (Będzie czuwać nad sprawiedliwym przebiegiem konkursu dla wszystkich uczestników oraz niezależną i bezstronną oceną każdego uczestnika).

Helena Fleglova (27)„Bycie cukiernikiem to praca mojego życia, spełnienie marzeń i codzienna radość. W szkole podstawowej przeniosłam się do francuskiego liceum, co przybliżyło mnie do Francji i pomogło mi zrozumieć jej urok i styl. Moją następną drogą był Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze. Pod koniec studiów licencjackich podjąłem pracę, jako kierownik operacyjny w cukierni U Zlaté Konvice. W ten sposób dostałem się do świata słodyczy i pozostałem nim oczarowany”. 
Założycielka i nauczycielka w HF Pastry Academy – szkoły cukierniczej dla profesjonalistów i amatorów oraz prywatnych konsultacji dla cukierni.Autorka pierwszych profesjonalnych książek o cukiernictwie w Czechach – HF Masterclass i HF Masterclass II.Cukiernik programu www.varimedobre.eu (bezpłatne filmy wideo z technikami cukierniczymi i kulinarnymi dla uczniów i nauczycieli).Certyfikowan członkini jury Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.
David GaboriaudDavid Gaboriaud, francuski szef kuchni z bogatym doświadczeniem kulinarnym, od dwóch lat jest szefem kreatywnym w Belvedere Catering. Wielokrotnie brał udział w przygotowaniu kolacji serwowanej podczas wydarzenia „Goût de France” w Ambasadzie Francji, w przygotowaniu i prowadzeniu pokazów kulinarnych z francuskim profesorem Hervé This, twórcą kuchni molekularnej, oraz słynnymi szefami kuchni wyróżnionymi gwiazdkami Michelin: Pierre Gagnaire, Alain Passard czy Andrea Camastra. Współpracuje ze znanymi markami, takimi jak Nespresso, Audi, BMW, Almette i Victorinox. 
Przez kilka lat współpracował z kanałem Kuchnia+, prowadząc autorski program podróżniczo-kulinarny „David w Europie” oraz współprowadząc „Bitwę na smaki”.
Jest autorem książki kucharskiej „Coś francuskiego”, w której obala mity dotyczące kuchni francuskiej. Jest ceniony za swoją charyzmę, otwartość i pasję kulinarną
Konrad TotaZnany i ceniony Pastry Chef prowadzący od prawie 15 lat cukiernię Galeria Tortów Artystycznych, prezentujący swój pomysł na nowoczesną krakowską cukiernię.
Michał DoroszkiewiczWłaściciel autorskiej pracowni cukierniczo-ciastkarskiej OVO Pracownia w Poznaniu oraz firmy szkoleniowo-doradczej Pastry Lab Michał Doroszkiewicz.Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, Zwycięzca: 3 miejsce Coppa del Mondo dellaGalateria – Rimini 2014, 3 miejsce Marco Polo International Gelato Cup – Shanghai2015, 3 miejsce Kulinarnego Pucharu Świata w Erfurcie. Wielokrotny reprezentant kraju w prestiżowym konkursie Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie.Menadżer Reprezentacji Polski w konkursach międzynarodowych oraz trener profesjonalistów, młodych cukierników i uczniów szkół cukierniczych w konkursach krajowych i międzynarodowych.Doświadczenie zdobywał na licznych stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Zdobył doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey w Wielkiej Brytanii w restauracji wyróżnionej gwiazdką MICHELIN* i własneodkrycie tworzenia smaków i stylizacji wyrobów cukierniczych / ciastkarskich – wszystko to uczyniło go ekspertem w dziedzinie cukiernictwa rzemieślniczego i restauracyjnego.
Michał IwaniukSzef cukierni w Grupie Belvedere, a także współwłaściciel warszawskiej cukierni Mazovia.Mazovia. Finalista konkursu World Chocolate Masters (WCM) – Paryż 2018. Regionalny Mistrz Świata w Czekoladzie. Doskonały technolog i artysta jednocześnie – ambitny, pracowity i niezwykle utalentowany, łamie standardy i stereotypy. Autor Mazovia Chocolate – własnej kompozycji Or Noir. Współautor 2 książek cukierniczych „Kreacje”.

Wsparcie Techniczne (bez oceniania)

Francisco MoreiraCo-Creation Chef EMEA

Kamil SzulcSzef Akademii Czekolady Polska.

‘Play!’ to temat, który musi znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu
Oprócz inspirującego tematu „PLAY!”, organizacja WCM opublikowała również zestaw zadań dla Selekcji Krajowej – całkowicie związanych z tematem. W określonym czasie około 8 godzin każdy uczestnik musi zrealizować każde z zadań i przekonać do siebie jury.

You!
3-minutowe wystąpienie, w którym uczestnicy wyjaśniają swoją kreatywną podróż: źródło inspiracji, kluczową koncepcję, wybór składników i to, co sprawia, że ich kreacje są wyjątkowe.
Ciastko Play!
Wyśmienite, świeże czekoladowe ciastko przygotowane od podstaw, z czekoladą, jako smakiem przewodnim – prezentowane, jako indywidualne, małe monoporcje.
Dziel się Radością
Zabawny i pyszny czekoladowy zestaw do dzielenia się z 6 osobami przy stole, po kolacji. Powinien zastąpić prezent – jak butelka wina przyniesiona na przyjęcie.
Finezyjna Pralina
Czekoladowa pralina, która jest ekscytująca i dodaje energii! Można wykorzystać dowolną technikę. Musi być wyśmienita i nie wzbudzać poczucia winy: całkowicie naturalna, bez numerów E, bez sztucznych składników.
Playbox
Artystyczny eksponat z czekolady, który opowiada historię czekoladowej praliny. „Play!” z granicami swojej wyobraźni, aby nadać tej ekspozycji moc zatrzymania: powinna sprawić, że ludzie zatrzymają się, spojrzą i odkryją!

Wspierany przez Akademię Czekolady
Dzięki 27 ośrodkom szkoleniowym na całym świecie, Akademia Czekolady™ udowodniła swoją niezbędną rolę w szkoleniu wszystkich szefów biorących udział w tej ekscytującej podróży. To logiczny krok, ponieważ kluczową misją Akademii Czekolady™ jest umożliwienie szefom rozwoju i bycia najlepszymi. Ta trenerska rola akademii będzie teraz jeszcze bardziej widoczna. Co więcej, Akademia Czekolady poświęci również przestrzeń na dzielenie się umiejętnościami, technikami i trendami prezentowanymi przez uczestników z każdym zainteresowanym szefem w branży.

Wspierany przez globalne marki czekolady Cacao Barry i Callebaut
Cacao Barry i Callebaut to główne marki wspierające konkurs. Udostępnią one swoje czekolady uczestnikom konkursu, aby mogli przekraczać swoje granice. Mona Lisa poświęci swoją linię Studio ich kreatywnym poszukiwaniom: naturalnie barwionym masłom kakaowym i kreatywnym proszkom, które pozwolą szefom bawić się kolorem – przy jednoczesnym wykorzystaniu naturalnych barwników.

Praktyczne Informacje

Wszystkie informacje na temat selekcji krajowejwww.worldchocolatemasters.com

Zapytania prasowe
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Rozmowa z Jakubem Żymelskim laureatem WKR 2024

 

Winterhalter - zastosuj ten trik, a Twój personel będzie bić się o pracę na zmywaku

 

Obchody 80 rocznicy Powstania Warszawskiego na Woli

Udostępnij

 

Zwycięzcy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”!

 

Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek