Portal Gastronomiczny

Konkurs Wino na medal 2023

Rusza piąta edycja konkursu Wino na Medal, organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wyselekcjonowane wina, które mają szansę zdobyć medale w sommelierskim konkursie można zgłaszać do 8 maja.

W konkursie mogą brać udział wina dostępne w gastronomii, a także produkty dystrybuowane w sklepach. Do udziału zaproszeni są importerzy, dystrybutorzy, producenci oraz sklepy, które same selekcjonują i sprowadzają wina. Nagrodzone butelki mogą być przez cały rok oznakowane jedną z trzech naklejek odpowiednich do uzyskanego medalu: złotego, srebrnego lub brązowego i w ten sposób wyróżnić się na półce sklepowej lub w restauracyjnej karcie. Medale konkursowe dają importerom i dystrybutorom szansę na zwiększenie sprzedaży i są prestiżowym oznaczeniem jakości portfolio.
Podobnie, jak w poprzednich edycjach, nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów i ekspertów winiarskich, która obradować będzie 19 maja.

Jury ocenia produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:

  • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
  • wina musujące: białe, różowe, czerwone
    – wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.

    Produkty można zgłaszać do po linkiem: https://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy-wnm
    Zwycięzców poznamy 21 maja, a lista wyróżnionych produktów zostanie opublikowana na stronie internetowej www.sommelierzy.pl oraz w kanałach social media (Facebook i Instagram).
    Regulamin konkursu dostępny na stronie konkursu.


    Stałym partnerem projektu jest XBS Prolog, który wspiera organizatorów w logistyce konkursu oraz zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania wina.
Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Tagi

Aktualności

 

Bulion na każdą porę roku – w trosce o dobre samopoczucie i urodę.

 

Litwa nowy kierunek dla miłośników dobrych smaków – kolejny kraj bałtycki w przewodniku Michelin

 

Selgros HoReCa zaprasza na Targi Gastro Hotel w Kołobrzegu

Udostępnij

 

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu dziczyzny!

 

Host Hotel Restaurants Cukrownia Żnin 2024 - konkurs kulinarny dla profesjonalistów oraz uczniów