Serdecznie zapraszamy profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych do udziału w pierwszej edycji konkursu PROFESJONALNE MISTRZOSTWA DAŃ SPORTOWYCH, które odbędą się w dniu 12- tego stycznia (piątek) 2024 roku w MASTER LECH SPORT BAR w Poznaniu.
Cele konkursu
Celem konkursu jest zachęcenie kucharzy do doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kreacji zbilansowanych posiłków dla sportowców, które dostarczają energii i uwzględniają wszystkie cenne składniki pokarmowe; szerzenie wiedzy na temat diet dla sportowców; wymianę doświadczeń i propagowanie idei zdrowego oraz urozmaiconego żywienia sportowców z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb.
Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dwóch dań sportowych:
1. Danie Energetyczne – serwowane sportowcom przed treningiem
2. Danie Regeneracyjne – serwowane po treningu.
Każde z dań należy wykonać w ilości 10 porcji w czasie 2 godzin. Przygotowywane potrawy konkursowe powinny być dostosowane do wieku, płci zawodnika oraz rodzaju dyscypliny, którą uprawia. Trzy powyższe kryteria drużyna ustala sama, a swój wybór prezentuje w przesłanych recepturach.

Warunki uczestnictwa
W konkursie mogą uczestniczyć profesjonalni kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji oraz kucharze akademii piłkarskich oraz klubów sportowych z całej Polski. Uczestnicy startują w dwuosobowych drużynach, szczegóły zamieszczone są w Regulaminie.
Nagrody
Medale złoty, srebrny i brązowy za zajęcie 3 pierwszych miejsc oraz medale pamiątkowe uczestnictwa w konkursie.
Nagrody pieniężne dla Profesjonalistów:
I miejsce – 8 000 zł brutto
II miejsce – 5 000 zł brutto
III miejsce – 3 000 zł brutto
Dyplomy oraz upominki rzeczowe od sponsorów dla wszystkich zawodników.
Staże/szkolenia w Akademii KKS Lech Poznań we Wronkach
Nagrody dla uczniów szkół gastronomicznych:
Medale: złoty, srebrny i brązowy za zajęcie 3 pierwszych miejsc oraz medale pamiątkowe
uczestnictwa w konkursie.
Nagrody rzeczowe za:
I miejsce – profesjonalny cyrkulator Sous-Vide
II miejsce – Profesjonalny blender
III miejsce – Zestaw noży szefa kuchni
Dla całej klasy zwycięskiej drużyny bilety wstępu na mecz ulubionej Drużyny Ekstraklasy!
Dyplomy oraz upominki rzeczowe od sponsorów dla wszystkich zawodników
Zgłoszenia
Zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane w formie pisemnej drogą e-mail na załączonym do regulaminu formularzu wraz z opisem technologicznym potraw, jego wartościami odżywczymi i energetycznymi oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanej potrawy i przesłane na adres:
Termin nadsyłania zgłoszeń na adres e-mail: , upływa 04 grudnia 2023 o godzinie 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.
Informacje o zakwalifikowaniu się do konkursu zostaną przesłane drogą e-mailową na adres, z którego wpłynęło zgłoszenie oraz opublikowane na stronie portalu gastronomicznego Papaja.pl i profilu FB
KONTAKT
W sprawach zgłoszeń i organizacyjnych dotyczących konkursu oraz w sprawach merytorycznych dotyczących przygotowania dań konkursowych kontakt:
Gracjan Dec
+48 694 348 008
Katarzyna Rajkiewicz
Koordynator Konkursu
+48 791 671 121
Patronat medialny
Papaja.pl – jest jedynym branżowym patronem medialnym z Polski.
Kontakt z redakcją na e- mail: i na FB https://www.facebook.com/Papajapl
tel. 660 430 923
Czytaj więcej:

Regulamin i Formularze na stronie: https://www.mistrzostwa-pmds.pl/